Litera A

#prospect #medicament

Aminoven 10%, solutie perfuzabila

Prospect Aminoven 10%, solutie perfuzabila

Ce este Aminoven 10% si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Aport de aminoacizi in cadrul alimentatiei parenterale. in calitate de componenta a unui regim de alimentatie parenterala, aminoacizii trebuie administrati in asociere cu un substrat energetic adecvat.

Mod de administrare

In perfuzie continua pe vena periferica sau vena centrala. Doza depinde de deficitul de aminoacizi. In alimentatia parenterala nu trebuie depasita doza maxima zilnica de 2 g aminoacizi/kg. Doza zilnica este de 10-20 ml/kg (echivalent cu 1,0-2,0 g aminoacizi/kg). Viteza maxima de perfuzare este de 1,0 ml/kg si ora (echivalent cu 0,1 g aminoacizi/kg si ora). Doza maxima zilnica este de 20 ml/kg (echivalent cu 2,0 g aminoacizi/kg).

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Tulburari ale metabolismului aminoacizilor, acidoza metabolica, insuficienta renala netratata prin hemodializa sau hemofiltrare,insuficienta hepatica severa, hiperhidratare, soc, hipoxie. Pentru alimentatia parenterala la nou-nascuti, sugari si copii, trebuie folosite produse continand aminoacizi cu o formula adaptata necesarului metabolic al copilului.

Atentionari

In timpul tratamentului trebuie monitorizate ionograma si balanta hidrica. Controlul zilnic al zonei in care se efectueaza perfuzia. Este necesara asocierea cu solutii cu aport energetic crescut (carbohidrati, lipide emulsionate), electroliti, vitamine si oligoelemente. Alegerea unei vene periferice sau centrale depinde de osmolaritatea finala a amestecului (valoarea acceptata a osmolaritatii, pentru perfuzarea pe vena periferica, este de 800 mOsm/l, dar variaza considerabil cu varsta, starea generala a pacientului si starea venelor periferice). in cazul hipokaliemiei si/sau hiponatremiei trebuie administrate simultan cantitatile necesare de potasiu si/sau sodiu.

Interactiuni medicamentoase

Pana in prezent, nu se cunosc.
Datorita riscului crescut de contaminare microbiologica si incompatibilitatii, solutiile de aminoacizi nu trebuie amestecate cu alte medicamente.

Sarcina si alaptarea

Nu au fost efectuate studii specifice pentru evaluarea siguranţei administrarii Aminoven 10% in sarcina si alaptare. Totusi, experienţa clinica cu soluţii parenterale de aminoacizi similare nu a evidenţiat riscuri in timpul sarcinii sau alaptarii. inaintea administrarii Aminoven 10% in timpul sarcinii si alaptarii trebuie avut in vedere raportul risc potenţial pentru fat, respectiv sugar/beneficiu terapeutic matern.

Reactii adverse posibile

La doze mari, apar: frisoane, greata, varsaturi si cresterea pierderilor renale de aminoacizi. In supradozaj pot sa apara frisoane, greata, varsaturi si cresterea pierderilor renale de aminoacizi. in acest caz, perfuzia trebuie oprita imediat. Perfuzarea poate fi reluata dupa o perioada de pauza utilizand doze mai mici. O viteza prea mare a perfuzarii poate produce hiperhidratare, modificari hidroelectrolitice si cresterea tensiunii arteriale.

Cum se pastreaza Aminoven 10%

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra in ambalajul secundar.
A nu se congela.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Solutie perfuzabila continand la 1000 ml: Isoleucina 5,0 g; leucina 7,4 g; lizina 6,60g (sub forma de acetat de lizina 9,31 g); metionina 4,30 g; Fenilalanina 5,10 g; treonina 4,40 g; triptofan 2,00 g; valina 6,30 g; arginina 12,00 g; Histidina 3,00 g; Alanina 14,00 g; Glicina 11,00 g; Prolina 11,20 g; Serina 6,50 g; tirozina 0,40 g; taurina 1,00 g; ct. x 1 sau 10 fl. x 500 ml; ct. x 6 fl. x 1000 ml.

Ambalaj

Aminoven este disponibile in flacoane din sticla incolora, care contin cate 500 ml sau 1000 ml solutie perfuzabila.

1 x 500 ml 10 x 500 ml 6 x 1000ml

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Acest prospect a fost revizuit in mai 2015.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea