Aminoplasmal hepa 10

Prospect Aminoplasmal hepa 10

Ce este Aminoplasmal Hepa 10 si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Profilaxia si tratamentul encefalopatiei hepatice (afectarea sistemului nervos datorita concentraț iei de amoniac in sange).
Aport de aminoacizi pentru nutritia parenterala la pacientii cu insuficienta hepatica severa si encefalopatie hepatica iminenta sau manifesta clinic.
Reechilibrarea balantei aminoacizilor in cazul afectiunilor severe ale ficatului.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doze recomandate
In functie de necesitatile individuale:
- Doza uzuala recomandata este de 0,7–1,0 g aminoacizi/kg si zi (7 - 10 ml solutie perfuzabila Aminoplasmal Hepa 100 g/l/kg si zi).
- Doza maxima recomandata este de 1,5 g aminoacizi/kg si zi (15 ml solutie perfuzabila Aminoplasmal Hepa 100 g/l/kg si zi).
In cazurile in care exista concomitent insuficienta renala, este necesara ajustarea dozelor in functie de concentratiile plasmatice ale ureei si creatininei.

Debitul perfuziei:
- Nutritia parenterala: 0,6 - 1 ml solutie perfuzabila Aminoplasmal Hepa 100 g/l /kg si ora sau 45 - 70 ml solutie perfuzabila Aminoplasmal Hepa 100 g/l /ora.
- Tratamentul comei hepatice: la pacientii comatosi, se recomanda sa se inceapa administrarea Aminoplasmal Hepa 100 g/l cu un debit mai mare decat cel de mai sus, pana la instalarea efectului, de exemplu pentru un pacient de 75 kg:
- primele 1-2 ore - 150 ml solutie perfuzabila Aminoplasmal Hepa 100 g/l /ora (2 ml solutie perfuzabila Aminoplasmal Hepa 100 g/l/kg si ora)
- urmatoarele doua ore, (cea de-a 3-a si cea de-a 4-a ora) - 75 ml solutie perfuzabila Aminoplasmal Hepa 100 g/l /ora, (1 ml solutie perfuzabila Aminoplasmal Hepa 100 g/l /kg si ora)
- incepand din a cincea ora - 45 ml solutie perfuzabila Aminoplasmal Hepa 100 g/l /ora, (0,6 ml solutie perfuzabila Aminoplasmal Hepa 100 g/l /kg si ora)

Durata tratamentului
Aminoplasmal Hepa 100 g/l poate fi administrat, atat timp cat exista riscul de aparitie al manifestarilor clinice ale encefalopatiei hepatice.

Mod de administrare
Se administreaza prin perfuzie intravenoasa, in vena cava.

Daca vi se administreaza mai mult AMINOPLASMAL HEPA 100g/l decat trebuie
Manifestarile supradozajului sau ale unui debit de perfuzie prea mare sunt greata, varsaturile, frisonul si pierderile renale de aminoacizi.

In caz de supradozaj, admnistrarea perfuziei trebuie intrerupta si continuata ulterior cu un debit de perfuzie mai mic.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizaţi AMINOPLASMAL HEPA 100 g/l daca:
- sunteti alergic la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
- aveti tulburari ale metabolismului aminoacizilor, de alta etiologie decat hepatita, de exemplu boala renala severa sau anumite boli metabolice dobandite;
- aveti instabilitate circulatorie care va pune in pericol viata (colaps sau soc);
- aveti o cantitate neadecvata de oxigen care ajunge la celulele din corpul dumneavoastra (hipoxie);
- aveti un nivel anormal de ridicat de substante acide (acidoza metabolica);
- aveti insuficienta renala care nu este tratata prin dializa sau hemofiltrare;
- aveti in organism apa in exces (hiperhidratare);
- aveti apa in plamani (edem pulmonar);
- aveti insuficienta cardiaca (insuficienta cardiaca decompensata);

Copiii cu varsta mai mica de 2 ani nu trebuie sa primeasca Aminoplasmal Hepa 100 g/l pentru ca nu exista suficienta experienta in utilizarea acestui medicament la copii.

Precautii

In timp ce vi se administreaza acest medicament, metabolismul, functiile hepatice si renale va vor fi monitorizate in mod regulat. Medicul dumneavoastra va avea grija sa se asigure ca valorile acestora sunt normale sau nu se agraveaza. in acest scop, se vor efectua analize ale probelor de sange si de urina.

- Daca aveti deficienta de apa si saruri, veti primi cantitati suficiente din acestea, in scopul de a corecta acest deficit.

- Daca aveti un nivel scazut de sodiu sau potasiu in sange, veti primi mai intai o cantitate suficienta de electroliti, in scopul de a normaliza nivelul acestora in sange.

- In cazul in care aveti insuficienta renala, medicul dumneavoastra va decide foarte atent daca aceasta solutie este potrivita. Doza dumneavoastra zilnica va fi apoi ajustata cu grija in functie de gravitatea insuficient ei renale .

- Daca aveti deficienta de apa, in timp ce nivelurile de saruri in sange sunt inca mari, medicul dumneavoastra va avea grija deosebita pentru a evita agravarea acestei afectiuni.

Terapia hepatica
Se va continua tratamentul hepatic stabilit. Aceasta nu va fi inlocuit cu infuzii de aminoacizi.

Veti primi, de asemenea, alti nutrienti. Acestea includ carbohidrati (zaharuri), electroliti (saruri), acizi grasi esentiali, vitamine si oligoelemente, dupa cum este necesar.

La copii, medicul va ajusta doza cu atentie in functie de varsta copilului, starea de nutritie si patologie. poate fi necesara administrarea de suplimente proteice.

Locul de perfuzie va fi verificat zilnic pentru detectarea semnelor de inflamatie sau infectie.

Aminoplasmal Hepa - 100 g/l contine sodiu
Aminoplasmal Hepa - 100 g/l contine pana la 2,3 mmol/l sodiu. Acest lucru ar trebui sa fie luate in considerare de catre pacientii cu o dieta controlata de sodiu.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresativa medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Nu exista date disponibile in ceea ce priveste administrarea Aminoplasmal Hepa 100 g/l in timpul sarcinii si alaptarii.
Daca aveti nevoie de terapie intravenoasa, fiind in timpul sarcinii sau in timp ce alaptati, medicul dumneavoastra va decide foarte atent daca acest medicament trebuie administrat.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Veti primi acest medicament intr-un mediu controlat, de exemplu, intr-un spital. Aceasta va exclude conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor.

Interactiuni medicamentoase

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente, inclusiv medicamente eliberate fara prescriptie medicala.
Nu se cunosc interactiuni cu alte medicamente, alte interactiuni.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Reactiile adverse care ar putea fi observate nu sunt specifice pentru Aminoplasmal Hepa 100g/l, dar pot aparea in cursul nutritiei intravenoase, in special la inceputul tratamentului.

Mai putin frecvente (pot afecta cel mult 1 din 100 persoane)
Tulburari gastro-intestinale: varsaturi, stare de rau
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare: durere de cap, frisoane, febra

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. a acestui medicament.

Cum se pastreaza Aminoplasmal Hepa 10

Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se tine flacoanele in cutie, pentru a fi protejat de lumina. A nu se congela.
Solutia perfuzabila nu trebuie utilizata daca nu este limpede, cont ine particule vizibile sau este decolorata.
Nu utilizati daca flaconul sau dispozitivul de inchidere al acestuia, prezinta semne vizibile de deteriorare. Flacoanele sunt de unica folosinta. Eliminati orice cantitate neutilizata care ramane dupa sfarsitul perfuziei. Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substantele active sunt:
1000 ml solutie perfuzabila contin:
Izoleucina 8,80 g
Leucina 13,60 g
Lizina sub forma de 7,51 g
Acetat de lizina 10,60 g
Metionina 1,20 g
Fenilalanina 1,60 g
Treonina 4,60 g
Triptofan 1,50 g
Valina 10,60 g
Arginina 8,80 g
Histidina 4,70 g
Glicina 6,30 g
Alanina 8,30 g
Prolina 7,10 g
Acid aspartic 2,50 g
Asparagina sub forma de 0,48 g
Asparagina monohidrat 0,55 g
Cisteina sub forma de 0,59 g
Acetilcisteina 0,80 g
Acid glutamic 5,70 g
Ornitina sub forma de 1,30 g
Clorhidrat de ornitina 1,66 g
Serina 3,70 g
Tirozina sub forma de 0,70 g
N-acetiltirozina 0,86 g

Electroliti:
Acetat: 51 mmol/l
Clorura: 10 mmol/l
Sodiu: 0,3-2,3 mmol/l

- Celelalte componente sunt: edetat disodic, acid clorhidric concentrat sau hidroxid de sodiu (pentru ajustarea pH-ului), apa pentru preparate injectabile.

Total aminoacizi: 100,0 g/l
Azot total: 15,3 g/l
Osmolaritate: 875 mOsm/l
Continut energetic: 1675 kj/l = 400 kcal/l
pH 5,5 – 6,5

Ambalaj

Se prezinta sub forma de solutie perfuzabila limpede, incolora pana la pal galbena.
Acest medicament este furnizat in flacoane de sticla incolora de 500 ml si 1000 ml inchise cu dop din cauciuc, asigurate cu capse din aluminiu si capac din polipropilena.
Flacoanele de 500 ml sunt livrate in pachete de 10 bucati. Flacoanele de 1000 ml sunt livrate in pachete de 6 bucati.

Data ultimei verificari a prospectului - Martie, 2008

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea