Prieteni

#prieteni #stil de viata

Prietenii, secretul unei vieti lungi

Te simti bine cand socializezi cu prietenii, dar te-ai gandit vreodata ca viata sociala ti-ar putea influenta si sanatatea? Legaturile sociale sanatoase iti pot creste semnificativ sansele de supravietuire.

Timpul petrecut alaturi de prieteni si cunostinte ne ajuta sa ne mentinem sanatatea pe termen lung, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii britanici.

Viata de pustnic, fara prieteni si apropiati, are acelasi efect asupra sanatatii ca un regim de viata care include 15 tigari pe zi sau alcoolism sau lipsa completa a exercitiilor fizice.

Cercetatorii de la Departamentul de Psihologie al Universitatii Brigham Young din Marea Britanie au ajuns la concluziile de mai sus dupa ce au analizat 148 de studii precedente care consemnau interactiunile subiectilor si sanatatea lor, timp de aproximativ sapte ani.

In total, au fost inclusi in studiu peste 300.000 de subiecti din toata lumea.

"Ideea potrivit careia lipsa relatiilor sociale este un factor de risc nu este inca recunoscuta de organizatiile de sanatate si de public”, a explicat Julianne Holt-Lunstad, unul dintre profesorii implicati in studii.

 

Cum ne ajuta relatiile sociale?

 

Potrivit cercetatorilor, legatura dintre relatiile sociale si sanatate este extrem de simpla: oamenii conectati la un grup simt responsabilitate si pentru altii. Astfel, sentimentul ca traiesti pentru un scop anume, duce la o ingrijire mai buna a sanatatii si la acceptarea a mai putine riscuri.

Deoarece specialistii britanici nu au avut acces si la informatii despre calitatea relatiilor, descoperirea lor este cu atat mai importanta. Cresterea cu 50% a sanselor de supravietuire inregistrata de studiu, a fost calculata indiferent de natura relatiilor interumane.

Beneficiile relatiilor interumane sanatoase si pozitive ar putea fi chiar mai mari. In cadrul studiului, efectele negative ale relatiilor nu au putut fi cuantificate, astfel incat se poate teoretiza ca, in cazul in care ai numai relatii bune, fara stres sau alte parti negative, beneficiile acestora sunt mai mari.

 

Interactiunile sociale, o necesitate invizibila

 

Studiul nu s-a concentrat doar asupra longevitatii batranilor inconjurati de prieteni ci si asupra barbatilor si femeilor de toate varstele. In urma analizelor, s-a observat ca relatiile apropiate aduc beneficii de sanatate pentru toti adultii.

Tehnologiile moderne de comunicare ne ajuta sa pastram relatii cu din ce in ce mai multi oameni, insa calitatea unei relatii de prietenie online ar putea fi depasita de o prietenie apropiata, spun specialistii.

"Cei mai multi uita de faptul ca relatiile sociale nu fac parte din decor. Suntem asemenea pestilor care nu observa apa. Interactiunea constanta nu este benefica doar psihologic ci si in mod direct pentru sanatate”, a explicat co-autorul studiului, professorul Timothy Smith, citat de Telegraph.co.uk.

Chiar daca rezultatele studiului nu au fost inca acceptate de comunitatea stiintifica, in lipsa dovezilor clare care leaga hormonii produsi atunci cand ne simtim singuri de simptome fizice, interactiunile cu cei din jur castiga din ce in ce mai multi adepti ca mod de prevenire a imbolnavirilor.

Atunci cand suntem bolnavi, cerem ajutor familiei. De la cumpararea de medicamente pana la preparea meselor pentru un regim social, familia si prietenii au un rol activ in recuperarea dupa o boala.

Nasterea unui copil poate fi un stimulent suficient pentru ca parintii sa se lase de fumat , sa bea mai putin sau sa renunte la obiceiuri riscante pentru sanatate.

Transformarea cercetarilor in sfaturi pe care sa le dea medicii va mai dura insa, dar chiar daca nu sunt dovedite stiintific, beneficiile interactiunilor sociale sunt adesea simtite. In situatii tensionate, daca avem un apropiat cu noi suntem mai linistiti decat daca am fi singuri. Daca vrei sa fii sigur ca vei beneficia la maxim de beneficiile potentiale, alege un stil de viata social, in care prietenii sa-ti fie aproape.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare