Prieteni

#relatii #prietenie #critica #suport moral #sustinere #psihologie #prieten #amic #ajutor

Nu esti prieten bun daca nu critici

De multe ori tindem sa nu ne criticam prietenii de frica sa nu-i pierdem. Adevarul doare si ne gandim ca daca il spunem ii indepartam pe cei dragi noua.

Trebuie sa intelegi insa ca este crucial pentru dezvoltarea unei relatii interpersonale sa-ti arati in acelasi timp afectiunea cat si critica constructiva. Cum poti face lucrul acesta?

Sa fii si criticul si fanul prietenului tau in acelasi timp, la prima impresie,  poate parea complicat. Este dificil de armonizat doua concepte opozabile. Insa, daca stai sa priveste lucrurile mai atent descoperi ca succesul pe care il stabilesti daca ajungi la aceasta performanta poate fi cheia spre o relatie veritabila bazata pe incredere, emotie si profunzime.

Trebuie sa intelegi ca a da un feedback negativ unui prieten atunci cand este cazul, nu este un lucru rau. Din contra, te ajuta pe tine sa-ti dezvolti mai usor capacitatea de a exprima si experimenta aprecierea sincera vizavi de aceeasi persoana in alte contexte.  Il cunosti mai bine si transformi o relatie superficiala intr-una profunda si benefica.

 

Ce inseamna sa fii un adevarat fan al prietenului tau?

 

Acest lucru presupune sa  te concentrezi mai mult asupra lucrurilor pe care le apreciezi la prietenul tau. Sa cauti numai ce este bun intr-un prieten si sa-i arati acest lucru intr-un mod afectuos si generos.

 

Ce inseamna sa fii criticul constructiv al prietenului tau?

 

Acest lucru presupune sa ai abilitatea si curajul de a-i spune in fata prietenului tau ce te deranjeaza la el, ce face rau, unde greseste, chiar daca stii ca lucrul acesta il va rani. Asta nu inseama sa ai intentii rele sau sa scoti ochii, ci doar sa arati ca doresti sa rezolvi acele probleme care ar putea sa strice o frumoasa legatura de prietenie. Presupune de fapt sa dai un feedback celuilalt, determinandu-l astfel sa-si doreasca  sa fie mai bun.

 

Cum faci lucrul acesta?

 

Foloseste-te de GPS-ul relatiei voastre.

De multe ori, este posibil sa simti ca relatia voastra scartie. Nimic mai simplu, pentru a o imbunatati nu trebuie decat sa-i pornesti GPS-ul.

Mai mult ca sigur ca ai un GPS la masina sau la telefonul mobil. Acest instrument te ajuta sa gasesti drumul corect atunci cand te ratacesti. Si o relatie poate dispune de un astfel de gadget, imaginar binenteles, insa la fel de util, fiind  in masura sa te ghideze atunci cand legatura cu amicul s-a pierdut pe drum. Cum setezi „GPS-ul” unei relatii? Folosindu-te de trei cuvinte simple: sincer, personal si specific.                                                         

Atunci cand dorim sa cunoastem o persoana,  mai intai suntem sinceri si vorbim din suflet. Apoi devenim personali si  lasam sa se vada aprecierea. Ulterior simtim nevoia sa devenim specifici, sa identificam aceea calitate pe care am gasit-o la celalalt si sa descriem modul in care aceasta ne-a imbunatatit viata.

Incearca sa refaci acesti pasi atunci cand simti ca relatia dintre voi doi schiopateaza si iti vei da seama astfel de punctele ei bune. Cate calitati specifice ale amicului tau ti-au imbunatatit tie viata?

 

Fa curatanie in relatia voastra si scapa de secrete

 

Fie ca este vorba de o invidie sau o mica rautate , mai mult ca sigur ca si relatia voastra are bagajelul ei de mici secrete bine ascunse. Probabil ca le-ati tinut ascunse de frica ca celalalt sa nu se supere. Acum insa este momentul sa fii un critic constructiv si sa scapi de aceasta povara. Astfel, du-te la prietenul tau si spune-i tot ce i-ai ascuns. Inainte sa faci lucrul acesta,  nu uita sa-i arati cat de mult tii la el si de ce consideri tu ca relatia voastra ar functiona mai bine daca ai scapa de secrete. Dupa ce iti versi sufletul si te simti mai usurat, propune-i si lui sa faca acelasi lucru. Daca vezi ca se supara, nu insista. Daca este si el deschis, ai sa vezi ca dupa aceea va ve simti mult mai bine, eliberati de himerele trecutului.

 

Cere clar ce doresti de la celalalt

 

Este foarte important intr-o relatie sa fii deschis si sa spui clar in fata, fara ambiguitati, ce doresti de la cealalt. Fie ca este vorba de un feedback de apreciere, de un sfat sau pur si simplu de o parere, este bine sa fii precis. Cu cat mai sincer si deschis vei fi cu atat sansele ca relatia voastra sa fie una benefica pentru amandoi sunt mai ridicate. Este greu sa citesti gandurile cuiva si cu atat mai greu sa gasesti persoana care gandeste fix ca  tine. Ca atare, este mult mai usor sa vorbesti deschis si sa explici clar ce anume vrei.
 

Sursa foto : www.wifeandmommy.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului