Prieteni

#prejudecati #feedback #comunicare #prieten #relatie #conversatie

Invata sa iti asculti prietenii

Un prieten adevarat este cel care stie sa asculte. Daca pana acum nu reuseai sa iti mentii atentia in cadrul unei conversatii sau mintea iti “fugea” catre alte idei, iata cativa pasi care te vor ajuta sa fii ochi si urechi la cel care ti se destainuie.

1 Stabileste contactul vizual

In primul rand, in momentul in care o persoana iti solicita atentia, intrerupe celelalte activitati care te-ar distrage de la conversatie . Pentru ca este vorba despre un subiect important, atentia ta ar trebui sa fie indreptata catre cel care iti vorbeste.

Incearca sa urmaresti pozitia celuilalt. Poti afla, astfel, multe detalii despre starea de spirit a acestuia. De exemplu, faptul ca evita sa te priveasca in ochi poate fi un semn ca subiectul il supara destul de mult. Asadar, fii pregatit sa intervii in momentele critice.

2 Indreapta-ti atentia catre conversatie

Este momentul sa fii atent la ceea ce ti se comunica. Nu iti lasa gandurile sa-ti zboare catre propriile tale probleme. Fa un exercitiu de concentrare si incearca sa retii cat mai multe detalii din cele discutate. N-ai vrea sa va intalniti cu acelasi subiect mai tarziu si sa fii pus intr-o postura jenanta pentru ca tu visai cu ochii deschizi cand trebuia, de fapt, sa fii atent.

3 Analizeaza cele spuse

De cele mai multe ori, persoanele care simt nevoia sa se destainuie si-ar dori sa auda si parerea celui care asculta, o incurajare , un sfat sau un compliment . Incearca sa iti formezi o parere despre ceea ce auzi, tinand cont si de personalitatea celui cu care vorbesti, modul in care acesta se comporta in anumite situatii si experientele prin care a mai trecut.

Ar fi bine daca ai reusi sa iti dai seama ce anume vrea de la tine. Si-ar dori sa intervii la un moment dat, in cadrul discutiei, sau pur si simplu are nevoie de cineva care sa asculte fara sa faca alte comentarii?

4 Scapa de prejudecati

Preia informatia oferita intr-un mod cat mai obiectiv. Ceea ce functioneaza de minune pentru tine, se poate transfoma intr-un dezastru pentru altcineva. Nu iti lasa preconceptiile sa deformeze ceea ce auzi. Adopta o atitudine cat mai obiectiva, bazata nu doar pe experientele proprii, dar si pe ceea ce ai auzit de la alti prieteni sau apropiati.

Incearca sa vizualizezi situatia respectiva si sa realizezi cum te-ai simti in acea postura. Nu uita ca din exterior este foarte usor sa dai sfaturi, insa in momentul in care experimentezi anumite trairi, nu poti ramane la fel de lucid.

5 Pune intrebari

Inarmeaza-te cu rabdare si incearca sa nu intrerupi prea des, mai ales cand este vorba despre subiecte dureroase, unde primul instinct este descarcarea de tensiunea acumulata. Risti altfel sa interpretezi gresit lucrurile sau chiar sa enervezi.

In momentul in care nu intelegi despre ce anume se discuta, este momentul sa intervii. Clarifica situatia si demonstreaza, astfel, ca esti interesat de ceea ce auzi. Pentru a te apropia si mai mult de cel care ti se destainuie, formuleaza intrebari cu trimitere directa la ceea ce a simtit la momentul desfasurarii lucrurilor.

6 Ofera un feedback

Atentia constanta si interesul vis-a-vis de discutia in care te-ai implicat te va ajuta sa oferi un feedback cat mai personal. Incearca sa nu dai raspunsuri clasice, devenite deja clisee, pentru ca cel de langa tine isi va da imediat seama de lipsa de consideratie fata de sentimentele si trairile sale. Da-i de inteles ca ai ascultat si ca relationezi cu cele relatate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului