Prieteni

#prietenie #prieteni #cearta #impacare

Cum te impaci cu un prieten

Amandoi ati spus lucruri pe care le regretati si acum s-a instalat tacerea.  Asta nu inseamna ca trebuie sa renunti sau sa speri ca se va rezolva de la sine. Nu astepta sa faca celalalt primul pas. Daca vrei sa va impacati poti sa deschizi chiar tu discutia.

Prietenia voastra este mult mai importanta decat orgoliul. Chiar daca ti se pare ca te sacrifici facand tu primul pas, de fapt iti faci chiar tie un bine. Atata timp cat nu rezolvi conflictul nici nu esti fericit sau productiv si nici nu te poti concentra pe alte probleme.

Alege modul de abordare

„Cel mai bun mod de a rezolva o cearta este de a vorbi, nu prin email sau prin telefon. O conversatie adevarata are nevoie de un loc unde toata lumea sa se simta comfortabil . In locurile publice lucrurile pot ramane neutre.”, spune Jenny Ferguson pentru TheSoko.com.

Daca vorbiti fata in fata poti avea grija ca nimic din ceea ce spui sa nu fie interpretat gresit fara a avea macar sansa de a aduce explicatii suplimentare. De asemenea, vei vedea reactiile celuilalt la ceea ce ai de spus.

In situatii mai delicate exista si alte variante de comunicare. Daca ai mai multe de scris, dar nu vrei  sa le spui direct, poti sa ii trimiti un e-mail, o scrisoare sau mai multe SMS-uri.

Asta nu inseamna sa ii trimiti o scrisoare anonima plina de reprosuri . Scrie toate lucrurile ca si cum persoana respectiva ar fi in fata ta. Nu uita ca o scrisoare poate fi citita de mai multe ori si analizata. Iti va fi mai greu sa iei inapoi ceea ce ai scris acolo, asa ca trateaza lucrurile cu responsabilitate. 

Daca ai reusit sa stabilesti o intalnire, alege un loc familiar in care sa vorbiti in liniste si in care va puteti exprima liber sentimentele.

Pregateste cu grija introducerea

Cand va vedeti poarta-te normal, degajat, nu uita sa zambesti. Incepe prin a-i spune  cat de mult inseamna prietenia voastra pentru tine. Aminteste-i de momentele bune pe care le-ati petrecut impreuna, de acele lucruri care va leaga. Cu siguranta asta ii va trezi amintirile si va fi mult mai dispus la comunicare.

Daca ai ales varianta SMS gandeste-te la un mesaj cat mai de impact pentru ca aici cuvintele sunt limitate. Poti sa recurgi si la un simplu “Suntem prieteni de prea mult timp ca sa ne certam pentru ceva atat de mic. Hai sa ne impacam…”. Uneori un cuvant bine ales poate face cat altele o mie.

Discuta constructiv

Daca tu vei fi impaciuitor, atunci cu siguranta discutia se va purta pe un ton calm. Explica-i de la inceput ca scopul intalnirii este sa va impacati si ca iti doresti foarte mult sa aveti rabdare unul cu altul.

Incearca sa pui lucrurile intr-o lumina pozitiva. Daca vrei sa ii spui ca a gresit, alege o varianta mai putin acuzatoare. Explica-i de ce nu este bine sa faca asa si cum anume s-ar putea rezolva problema pe viitor.

De foarte multe ori nici nu realizam ca le facem rau celor dragi. De aceea, este bine sa iti pregatesti si cateva exemple ca sa stie despre ce este vorba. Renunta insa la a aduce in discutie lucruri care s-au intamplat acum 3 ani si au fost deja discutate. Vei reusi doar sa ii dai impresia ca nu are cum sa repare nimic si nici nu va mai dori sa incerce.

Cu siguranta ai si tu o parte din vina asa ca trebuie sa te astepti la o serie de reprosuri. Acum este randul tau sa le asculti cu rabdare si sa intelegi ce ti se spune. Incearca sa fii empatic, sa te gandesti cum te-ai simti in locul lui in respectiva situatie.

Atunci cand simti ca vei spune ceva mai dur, gandeste-te de doua ori daca este nevoie sau daca nu poate fi spus altfel. Nu lasa mania sa te domine. Daca simti ca nu este o discutie constructiva mai bine schimba subiectul pentru cateva momente sau amana discutia pentru alta data.

Afla adevaratele motive  

Chiar daca este dificil, incerca sa afli care sunt motivele adevarate pentru care v-ati certat.  Discutati despre lucrurile care va deranjeaza si incercati sa aflati cum le puteti rezolva.  Trebuie doar sa le luati rand pe rand.

Incercati sa puneti pe hartie motivele pentru care v-ati certat. Asa iti vei da seama daca nu a fost cumva o problema de comunicare.

Cu putina creativitate puteti transforma totul chiar si intr-un joc. Fiecare ii trimite celuilalt un email in care sa isi spuna sincer parerea despre el. Va veti cunoaste mai bine si veti afla adevaratele motive ale certurilor voastre.

Nu lasa lucruri nerezolvate

Incearca sa iti faci curaj pentru a spune tot ce te framanta. Daca este ceva ce te deranjeaza atunci si celalalt trebuie sa-l afle.  Altfel certurile nu vor ezita sa apara. Incurajeaza-ti prietenul sa faca la fel.

„Prietenii devin o parte din noi datorita tuturor lucrurile pe care le impartim. Nu trebuie sa trecem asta cu vederea. Cu totii ne schimbam si ne maturizam. Dorintele si interesele noastre se schimba.”, spune doamna Demeanor pentru eVillage.com.

Mai ales in prieteniile de lunga durata, raman multe lucruri nespuse. La un moment dat nici nu mai stii sigur de la ce a inceput, dar problemele persista. Este mai bine sa le tratezi punctual, sa fii deschis si sincer cu celalalt si sa spui lucrurile imediat, nu dupa mult timp.

Daca aduci in discutie nemultumiri mai vechi de care nu ai vorbit niciodata, ar fi bine sa ii spui si motivul pentru care le-ai tinut pentru tine. Poate ca asa veti gasi si sursa problemelor de comunicare si veti putea evita astfel de evenimente pe viitor.

La nevoie, stabiliti un weekend in care sa plecati intr-o excursie, singuri, in care sa discutati toate aceste probleme. Veti fi amandoi mai deschisi la comunicare.

Exprima-ti sentimentele

Nu e nimic rau in a-ti exprima liber sentimentele. Daca vrei sa ii arati celuilalt cat de mult tii la el este mai bine sa il lasi sa vada ca suferi si ca iti pare rau. 

Cand realizezi ca ai gresit, nu uita sa spui simplu si sincer “imi pare rau”. Nu e nevoie sa o repeti de 10 ori. Spune asta o singura data, dar spune-o cu multa convingere. Nu incerca sa scapi cu o varianta mai usoara de genul “sorry” sau “nu am vrut” pentru ca celalalt va simti eschivarea ta.

Incerca sa faci si compromisuri

„Cand apare o cearta importanta intre prieteni exista doar doua optiuni: rezolvati problema sau puneti punct prieteniei. Cei mai multi dintre oameni refuza sa recurga la ultima varianta din motive cat se poate de intemeiate: pentru ca investim in prieteniile noastre.”, ne mai sfatuieste Jenny Ferguson.

In discutia voastra vor exista si momente in care nu veti putea fi total de acord asa ca trebuie sa ajungeti la un compromis. Daca este ceva minor nu este important cine cedeaza. Pentru problemele majore trebuie sa stabiliti cat de mult va afecteaza prietenia si cum puteti sa le ocoliti.

Propune-i o perioada de proba . Va stabiliti niste obiective si incercati impreuna sa le atingeti intr-o perioada definita de timp.

Nu implica alte persoane

Rufele se spala in familie. Nu incerca sa bagi inca o persoana in ecuatie, ca arbitru sau ca purtator de cuvant, pentru ca nu va poate intelege cu adevarat problemele. Sansele de reusita vor fi minime.

Chiar si in discutie, evita sa spui ca ai mai vorbit cu cineva despre aceast subiect si ca ti-a dat dreptate. Il vei face pe celalalt sa se simta tradat pentru ca ai dezbatut problemele voastre cu altcineva si in acelasi timp se va simti pus la zid. Daca vrei sa il convingi de ceva, trebuie sa o faci cu propriile argumente.

De asemenea, este bine sa eviti comparatiile. Atat persoanele cat si prieteniile si situatiile sunt diferite, asa ca este greu sa le compari intre ele.

Invatati din greseli

Daca v-ati impacat, tratati aceasta cearta ca pe o experienta din care puteti amandoi sa invatati ceva. Acum va veti cunoaste mai bine, veti sti mai bine care sunt asteptarile voastre, unul de la celalalt. Este important sa terminati discutia intr-un ton cat mai optimist si cat mai prietenesc. Va va face sa treceti mai repede peste micul incident.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii