Cele mai multe prietenii se incheie de la sine, fie din cauza distantei fie a preocuparilor diferite ale fiecaruia. Afla ce trebuie sa faci cand doar tu iti doresti sa renunti la prietenie.
In timp ce despartirile amoroase au retete bine puse la punct, finalizarea unei prietenii nu este la fel de bine documentata. Din fericire, cei mai multi oameni interpreteaza singuri complexitatile sociale si stiu cand nu mai sunt doriti in apropierea ta.
Prietenii insistenti pot crea insa probleme atunci cand vrei sa rupi relatia cu ei. Afla care sunt pasii pentru a renunta la o prietenie.
Motivarea
Primul pas pe care trebuie sa il faci atunci cand planuiesti sa renunti la o prietenie este lista de motive care te-au dus in aceasta situatie.
Lista de motive poate include lipsa de interese comune cu prietenul in cauza, fie faptul ca iti cere tot timpul sa-l ajuti, fie efectul negativ al prieteniei in viata ta. Motiveaza-ti bine decizia, pentru a-i putea explica totul cu calm in cazul in care ajungi la o confruntare pe aceasta tema.
Cu cat argumentele tale sunt mai bine formulate, cu atat totul se poate rezolva mai rapid daca doresti acest lucru. Pune accent pe tine si pe nevoile tale si evita insultele sau acuzele, pentru a nu transforma prietenul intr-un dusman.
Evitarea
Pentru a-i da de inteles prietenului sau prietenei ca nu ii mai vrei in viata ta, evita sa mai initiezi vreun contact. Nu suna, nu trimite email-uri sau link-uri si nici nu raspunde la invitatii.
Pastreaza distanta si nu mai raspunde imediat la incercarile lui de a te contacta, pentru a-i da de inteles ca esti din ce mai ocupat si relatia de prietenie nu mai este prioritara pentru tine.
Pe termen scurt, ai putea pierde ocazia de a participa la evenimente care ti-ar face placere folosind aceasta tactica. Daca insa nu te simti pregatit pentru o confruntare, lasa actiunile tale sa-ti explice sentimentele.
Cei mai multi oameni vor intelege ca e ceva este in neregula atunci cand schimbi brusc regulile prieteniei, dar unii dintre ei vor alege sa ignore semnele ce indica faptul ca vrei sa renunti la prietenia respectiva.
Excluderea
La fel ca evitarea, excluderea tine doar de tine si nu este indicat sa implici si alti prieteni in situatie. Daca prietenul tau afla ca intreg grupul sau de prieteni discuta despre excluderea sa, va fi ranit si risti sa-l transformi intr-un dusman.
Nu mai lansa nicio invitatie prietenului de care vrei sa scapi si, fara sa dai prea multe explicatii, lasa-i pe cei din jur sa inteleaga ca nu mai este binevenit in cercul tau.
Limiteaza-i prietenului accesul la profilul tau de pe site-urile de socializare si nu i te mai arata online in aplicatiile de messenger, pentru a nu-i da ocazia sa te contacteze prea usor.
Confruntarea
Daca prietenul la care vrei sa renunti a inceput sa inteleaga ce scop au tacticile tale si iti cere explicatii, este timpul pentru confruntare.
In cazul in care nu da nici un semn ca ar intelege nici dupa saptamani sau luni in care tu il ignori si il excluzi, trebuie sa pornesti tu confruntarea, dar doar atunci cand el te cauta.
Explica-i argumentele tale pe un ton calm, fara reprosuri sau rautati pentru a nu-l rani si mai mult.
Sfarsitul unei prietenii este un moment trist pentru amandoi, dar daca ai luat decizia de a scoate din viata ta un prieten a carui apropiere are efecte negative sau distrugatoare in viata ta, mergi pana la capat fara regrete.