Prieteni

#importanta prieteni #psihologi #prietenii #prieteni

Cat este de important sa ai prieteni, potrivit psihologilor

Prietenii iti afecteaza viata in moduri de care, cel mai probabil, nici nu esti constient. Daca esti sceptic, iata cateva motive care reliefeaza faputul ca prietenia este vitala si vine cu castiguri mari.

Prietenii ajuta la combaterea stresului

Studiile dovedesc faptul ca atunci cand oamenii se simt aproape de cineva, nivelul de progesteron (hormonul care ajuta la reducerea stresului si a anxietatii) creste. In plus, cand nivelul de stres scade, scad si riscurile pentru sanatate cum ar fi bolile de inima, obezitatea sau depresia.

Prietenii te mentin tanar

Cercetatorii care au studiat un grup de persoane trecute de 80 de ani, au descoperit ca cei care aveau prieteni erau mai ageri, mai activi si mai pozitivi decat ceilalti. Totodata, relatiile sociale de inalta calitate pot fi un factor important in performanta cognitiva peste medie.

Prietenii te ajuta sa traiesti mai mult

Oamenii de stiinta au chestionat un grup de peste 90.000 de persoane cu varste intre 50 si 79 de ani in legatura cu sprijinul de care au beneficiat din partea prietenilor. Cei care au spus ca au avut mai mult sprijin, au sanse mai mari sa traiasca mai mult.

Alte studii au aratat ca femeile cu cancer la san care erau conectate la retele de socializare si se bucurau de sprijin emotional puternic, au sanse mai mari de supravietuire decat restul.

Prietenii te pot ajuta sa avansezi in cariera

Persoanele care sunt conectate la cercuri de socializare sau prieteni au sanse mai mari sa detina pozitii de conducere de rang superior. Acest lucru poate fi explicat prin faptul ca relatiile puternice de prietenie ajuta la furnizarea de retele si oportunitati de indrumare si dezvoltare in planul carierei.

Prietenii te pot motiva sa fii mai sanatos

Daca doresti sa incepi o noua rutina de antrenament sau o dieta sanatoasa, arunca o privire asupra cercului de prieteni sau social in care te afli. S-ar putea sa ai mai mult succes daca persoanele pe care le cunosti au deja acele obiceiuri sanatoase pe care doresti sa le adopti. Cand avem prieteni apropiati care fac eforturi, economisesc bani sau fac voluntariate, avem mai multe sanse sa adoptam acelasi comportament. La fel, daca avem prieteni care fumeaza, petrec impulsiv sau au relatii haotice, avem mai multe sanse sa aducem acelasi comportament in viata noastra.

Prietenii te ajuta sa te cunosti si sa te modelezi

Acum este momentul in care s-ar putea sa constientizezi ca prietenii sunt foarte importanti pentru tine. Cercetarile arata ca, pe masura ce vorbim si ne gandim la prietenii nostri, reflectam si noi cine suntem sau cine vrem sa fim. Oamenii se straduiesc sa se prezinte pozitivi si competenti si, pe masura ce ei vorbesc despre prietenii lor, vorbesc de fapt despre cea ce sunt in prezent sau ar dori sa devina in viitor. In acelasi mod, daca o relatie nu reflecta valorile tale, este bine sa ii pui punct, pentru ca ea te influenteaza in mod negativ. Astfel, uneori, chiar daca nu ne este usor, este util pentru succesul si identitatea noastra sa lasam in urma prietenii nefericite, toxice si care nu ne ajuta sa evoluam.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare