Prieteni

#renuntare prieteni #prieteni toxici #prieteni

Calitate, nu cantitate! Tipuri de prieteni toxici pe care trebuie sa-i scoti din viata ta, daca-i ai prin preajma

Prietenia ar trebui sa fie un sprijin real, nu o sursa de stres sau nesiguranta. Desi se spune adesea ca prietenii adevarati se cunosc la nevoie, uneori tocmai acestia devin o povara care franeaza evolutia personala.

Studiile realizate de Universitatea Harvard arata ca relatiile de prietenie toxice pot contribui la aparitia anxietatii, scaderea stimei de sine si chiar la izolare sociala.

Pe masura ce inaintam in varsta, devine mai important sa avem prieteni autentici, nu doar multi. Totusi, cum putem recunoaste prietenii care ne fac mai mult rau decat bine? Mai jos sunt zece tipuri de persoane din cercul tau de apropiati pe care ar trebui sa le reevaluezi sau, in unele cazuri, sa le indepartezi definitiv.

Prietenii care consuma emotional sau te trag in jos

Unul dintre cei mai daunatori prieteni este cel care se plange constant. Nimic nu este suficient de bun pentru el, iar negativitatea pe care o emana risca sa te molipseasca in timp. Daca simti ca fiecare conversatie se transforma intr-o sesiune de vaicareala, ar fi indicat sa pui niste limite clare sau sa te indepartezi.

Prietenul critic fara oprire este un alt exemplu de relatie nesanatoasa. Orice initiativa de-a ta este intampinata cu ironii sau comentarii malitioase. Daca simti ca nu primesti sustinere, ci doar remarci taioase, este semn clar ca aceasta prietenie nu iti aduce nimic bun.

Emotional, pot deveni obositori si cei care te folosesc drept "cos de gunoi" pentru toate problemele lor, fara sa ofere niciun fel de sprijin in schimb. Relatiile unilaterale, in care doar tu asculti si incurajezi, nu sunt sustenabile pe termen lung.

Prieteni care dau impresia ca sunt acolo, dar lipsesc cu adevarat

Unii oameni se autointituleaza prieteni apropiati, dar dispar tocmai atunci cand ai mai mare nevoie de ei. Prietenul absent nu este niciodata disponibil pentru momentele cheie din viata ta, fie ca este vorba de o zi de nastere sau o perioada dificila. Aceasta lipsa de implicare spune multe despre cat de mult contezi pentru el.

De asemenea, prietenul care uita mereu detalii importante despre tine sau promisiunile facute nu este cineva pe care te poti baza. Poate parea un lucru marunt, dar repetitivitatea acestui comportament poate deveni frustranta si descurajanta.

Nu trebuie ignorat nici cel care se comporta diferit in functie de context. In public te ironizeaza, in privat iti cere intelegere. O astfel de duplicitaritate nu face decat sa dauneze increderii si respectului reciproc.

Prieteni care profita sau manipuleaza subtil

Prieteniile toxice nu sunt mereu evidente. Unii indivizi se folosesc subtil de generozitatea si bunavointa ta. De exemplu, prietenul zgarcit care asteapta mereu sa platesti tu sau cel care nu ofera niciodata nimic inapoi, indiferent de cat de mult investesti tu in relatie.

Prietenul egoist este usor de identificat in timp: face doar ce isi doreste el, alege mereu locurile preferate de el, decide programul fara sa te consulte. Daca ajungi mereu in pozitia de a ceda pentru a evita un conflict, e clar ca relatia este dezechilibrata.

Mai periculosi sunt cei care iti tradeaza increderea. Fie ca este vorba de barfa, divulgarea unor informatii personale sau chiar manipulare emotionala, astfel de comportamente nu pot fi trecute cu vederea. Loialitatea este fundamentul oricarei prietenii, iar lipsa ei ruineaza orice conexiune.

Prieteni care evita asumarea si se ascund in spatele neutralitatii

Un alt tip de prieten dificil este cel care nu ia niciodata pozitie. Prietenul diplomat, care evita conflictele cu orice pret, poate parea inofensiv, dar in momentele critice va prefera sa taca sau sa mentina aparentele, in loc sa te sustina. Intr-o relatie autentica, ai nevoie de cineva care sa-ti fie aliat, nu un observator pasiv.

La fel de frustrant este prietenul ipocrit, care predica moralitate, dar nu isi asuma niciodata greselile. Se victimizeaza constant si proiecteaza vinovatia asupra celorlalti, in loc sa isi asume responsabilitatea pentru propriile actiuni.

In cele din urma, este esential sa invatam ca prieteniile trebuie sa aduca echilibru, nu epuizare. Nu este egoist sa alegi sanatatea ta emotionala inaintea unor relatii toxice. A renunta la anumiti oameni nu inseamna ca esti rau, ci ca te respecti suficient incat sa nu mai accepti mai putin decat meriti. Ai curajul sa faci curatenie si sa pastrezi doar ce este cu adevarat valoros.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare