In Romania, dupa ce AUR a reusit sa intre in Parlament, in 2020, cu aproape 10%, alte partide au inceput sa-si faca loc pe scena politica: fie rupte din AUR, fie aparute de la zero, cu fete noi. Unele sunt mai „centriste”, altele mai radicale. Unele militeaza pentru continuarea parteneriatului cu Vestul, altii trag si la Est.
Cel mai recent semn al divizarii taberei suveraniste a venit prin anuntul lui Cristian Terhes, care a declarat ca nu-l va sustine pe George Simion pentru Palatul Cotroceni, ci ca va candida chiar el la prezidentiale, cu sustinerea unui alt partid. Mai multe informatii pe marginea acestui subiect, europarlamentarul a oferit in cadrul unui interviu pentru Ziare.com.
“George Simion mi-a propus de mai multe ori sa intru in AUR, chiar sa-mi dea functie de conducere, dar am declinat oferta”
Ziare.com (Andi Miron): Ati obtinut cel de-al doilea mandat pentru Parlamentul European de pe lista AUR. Erati perceput drept un om al taberei AUR. Cum se explica apartenenta dvs. la PNCR si, mai ales, candidatura la prezidentiale? De ce nu-l sustineti pe George Simion?
Cristian Terhes: Am obtinut al doilea mandat de europarlamantar din partea Partidului National Conservator Roman, care a candidat intr-o alianta electorala cu partidul AUR si Partidul Republican, sub numele de „Alianta AUR”. Aceasta alianta electorala s-a dizolvat de drept dupa publicarea rezultatelor in Monitorul Oficial. La alegerile locale, care au avut loc concomitent cu cele europarlamentare, PNCR a candidat pe cont propriu, separat de AUR.
Partidul National Conservator Roman (PNCR) a fost infiintat in 2023, de un stra-stra-stranepot al lui Simion Barnutiu, partid in care am intrat in decembrie 2023, iar apoi am fost ales presedinte. Anterior, am fost membru PNTCD, pe care am dorit sa-l readuc in Parlament. Dat fiind ca partidul e blocat, solutia a fost sa facem un alt partid de la zero, care sa preia si sa continue principiile miscarii nationale. Asa s-a nascut PNCR.
George Simion mi-a propus de mai multe ori sa intru in AUR, chiar sa-mi dea functie de conducere, dar am declinat oferta. Acelasi lucru mi l-au propus si alte partide.
Cred ca Romania are nevoie de un partid conservator crestin-democrat suveranist, care continua directia europeana si atlantista a tarii, si asta construiesc. Economic, securitar si tinand mai ales seama de interesul comunitatii romanesti din afara tarii, aliatii si prietenii nostri sunt la vest.
De circa doi ani au existat discutii cu mai multe partide sa facem o alianta mai larga cu AUR, tocmai pentru ca fiecare partid se adreseaza unui bazin electoral specific, dar alianta nu s-a mai facut. O asemenea alianta larga, dupa toate calculele sociologice, ar fi obtinut peste 25% din voturi.