INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Politica

#sondaj inscop #alegeri prezidentiale 2024 #intentie de vot #prezidentiale #mircea geoana #alegeri

Sondaj INSCOP. Care este intentia de vot la prezidentiale. Geoana, favoritul romanilor

INSCOP a realizat un nou sondaj la cererea news.ro privind intentia de vot a romanilor la alegerile prezidentiale, dar si preferintele acestora in ceea ce priveste candidatii.

Potrivit sondajului, Mircea Geoana, este favoritul romanilor, si are sanse foarte mari sa ajunga in turul doi.

Care este intentia de vot a romanilor la alegerile prezidentiale

Pe o scara de la 1 la 10, in care 1 inseamna ca “sigur nu” voi merge la vot si 10 “sigur da” voi merge la vot, 6.2% dintre romani au ales 1, 0.2% au ales 2, 0.5% au ales 3, 0.8% au ales 4, 5% au ales 5, 1.8% au ales 6, 3.2% au ales 7. 4.4% indica 8, 3.9% - 9 si 73.4% - 10. 0.6% reprezinta ponderea non-raspunsurilor.

Votantii PSD si ai PNL, persoanele cu varsta peste 30 de ani, cele cu educatie superioara si gulerele albe declara intr-o proportie mai mare decat media ca vor merge cu siguranta la vot.

Cu cine intentioneaza romanii sa voteze in primul tur

In ceea ce priveste preferintele romanilor pentru viitorul presedinte al Romaniei, Mircea Geoana, candidat independent, este favorit, cu o intentie de vot de 26,7%. Acesta este urmat de Marcel Ciolacu (PSD) cu 17,8%, Elena Lasconi (USR) cu 14,3% si Diana Sosoaca (SOS Romania) cu 13,4%. In acelasi timp, un procent de 1,2% dintre respondenti au declarat ca ar vota un alt candidat care nu se afla pe liste.

Iata cum arata noile cifre, in comparatie cu intentia de vot a romanilor, din luna mai:

 • Mircea Geoana – independent: 26.7% (comparativ cu 23.7% in mai 2024)
 • Marcel Ciolacu – PSD: 17.8% pentru (comparativ cu 18,2% in mai)
 • Elena Lasconi – USR: 14.3% (masurata in premiera in 2024; comparativ, in mai, Catalin Drula inregistra 8,6% din optiuni)
 • Diana Sosoaca - SOS Romania: 13.4% (fata de 12,5% in mai)
 • Nicolae Ciuca – PNL: 11.9% (comparativ cu 11,5% in mai)
 • George Simion – AUR: 11.2% (comparativ cu 13,5% in mai)
 • Kelemen Hunor – UDMR: 3.4% (comparativ cu 5,5% in mai)

Intentia de vot a romanilor in turul doi

In ceea ce priveste intentia de vot a romanilor in turul doi, INSCOP a proprus mai multe scenarii:

 • Mircea Geoana vs. Marcel Ciolacu – Unde Geoana ar primi 63.7% dintre voturi iar Ciolacu doar 36.3%
 • Mircea Geoana vs. Nicolae Ciuca – Unde Geoana ar primi 63.7% dintre voturi iar Ciuca doar 36.3%
 • Marcel Ciolacu vs. Nicolae Ciuca – Unde Ciolacu ar primi 54.6% dintre voturi iar Ciuca 45.4%
 • Mircea Geoana vs. Elena Lasconi – Unde Geoana ar primi 66.2% dintre voturi iar Lasconi 33.8%
 • Marcel Ciolacu vs. Elena Lasconi – Unde Ciolacu ar primi 58% dintre voturi iar Lasconi 42%
 • Nicolae Ciuca vs. Elena Lasconi – Unde Ciuca ar primi 51.6% dintre voturi iar Lasconi 48.4%

“Intentia de vot pentru alegerile prezidentiale surprinde o serie de modificari ale optiunilor in conditiile in care, comparativ cu luna trecuta, este masurata in premiera in 2024 Elena Lasconi din partea USR, iar Dacian Ciolos nu a mai fost masurat deoarece a anuntat ca se retrage din viata politica activa. In aceste conditii, clasamentul sufera anumite modificari. Mircea Geoana ramane lider in optiunile de vot in turul 1, cu un procent mai mare decat in luna mai si conduce detasat in toate finalele de tur doi in care a fost masurat. Secretarul-adjunct al NATO este urmat de premierul Marcel Ciolacu care isi conserva procentul de aproximativ 18%, la aproape 9 puncte distanta de primul clasat. Pe locul 3 se situeaza Elena Lasconi cu 3,5 procente mai putin decat Marcel Ciolacu. Lidera USR este urmata de Diana Sosoaca, in usoara crestere, Nicolae Ciuca in stagnare si George Simion in scadere. Noutatea masuratorii de la finalul lunii iunie este Elena Lasconi care se inscrie pe un culoar mai bun comparativ cu fostul presedinte USR, avand si un potential de crestere in conditiile unei notorietati semnificativ mai reduse (60%), comparativ cu restul candidatilor care ating in majortatea lor notoritati de 90% sau peste acest procent”, afirma Remus Stefureac, director INSCOP Research, potrivit news.ro.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.100 de persoane, in perioada 19 - 27 iunie 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), de INSCOP Research la comanda Agentiei de presa News.ro. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 2.95%, la un grad de incredere de 95%.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

 •  
 •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din politica

Top

Cauta-ti perechea