Coridorul Suwalki, punct strategic vulnerabil
Unul dintre cele mai expuse puncte in cazul unui atac rusesc este Coridorul Suwalki, o fasie ingusta de pamant care leaga Polonia de Lituania, separand exclava ruseasca Kaliningrad de Belarus. Aceasta zona este esentiala din punct de vedere strategic, iar in cazul unei invazii, ar putea fi blocata rapid de fortele ruse. In plus, Letonia si Estonia au granite directe cu Rusia, ceea ce le transforma in tinte vulnerabile.
NATO este constienta de riscul major de pe Flancul Estic, dar prezenta sa militara in regiune este limitata. In cazul unui atac masiv, statele baltice ar putea rezista doar cateva ore, pana la sosirea intaririlor din restul Europei si SUA.
Decizie radicala pentru aparare: minele antipersonal revin in strategia militara
In fata acestei amenintari, Polonia, Lituania, Letonia si Estonia au luat o decizie fara precedent: retragerea din Conventia internationala privind interzicerea minelor antipersonal. Aceasta masura le ofera libertatea de a utiliza aceste arme eficiente impotriva blindatelor si trupelor inamice.
„De la ratificarea Conventiei pentru Interzicerea minelor anti-personal (Conventia de la Ottawa), situatia de securitate din regiunea noastra s-a deteriorat fundamental. Amenintarile militare la adresa statelor NATO care se invecineaza cu Rusia si Belarus au crescut semnificativ. In lumina acestui climat de securitate instabil, marcat de agresiunile facute de Rusia si de amenintarea continua pentru comunitatea euro-atlantica, este esential sa evaluam toate masurile pentru intarirea capabilitatilor de descurajare si aparare.
Credem ca in actualul climat de securitate este de o importanta cruciala sa putem oferi fortelor noastre de aparare flexibilitatea si libertatea de a putea folosi noi sisteme de arme si solutii care sa sporeasca apararea Flancului Estic vulnerabil al Aliantei.
Cu aceasta decizie, trimitem un mesaj clar: tarile noastre sunt pregatite sa foloseasca orice masura pentru apararea teritoriului si libertatii”, se arata in comunicatul comun al ministrilor Apararii din cele patru state.
Minele antipersonal, o arma dovedita in conflictele recente
Utilizarea minelor antipersonal a demonstrat deja o eficienta ridicata pe frontul din Ucraina. In vara lui 2023, contraofensiva Kievului a fost grav afectata de campurile dense de mine rusesti, care au blocat inaintarea trupelor ucrainene pe flancul sudic.
Pentru Polonia si statele baltice, aceasta decizie marcheaza o schimbare strategica majora. In lipsa unor armate de dimensiunea celei poloneze, Estonia, Letonia si Lituania isi bazeaza apararea pe tactici care sa intarzie inaintarea ruseasca, permitand NATO sa intervina la timp.
Prin revenirea la utilizarea minelor antipersonal, aceste state transmit un avertisment clar Kremlinului: orice agresiune va fi intampinata cu masuri dure, menite sa protejeze frontiera estica a NATO.
FOTO: frepik.com