Un reformator versus un extremist, intr-o lupta care a tinut cu sufletul la gura nu doar electoratul din tara, ci si liderii europeni, ingrijorati de posibilitatea ca Romania sa urmeze drumul populist al Ungariei sau Slovaciei.
The Economist: „Romania a respins un populist MAGA”
Revista britanica The Economist noteaza ca Nicusor Dan a beneficiat de sprijinul majoritatii celor care, in primul tur, nu au votat cu George Simion. Dezbaterea televizata in care Dan a avut o prestatie superioara, urmata de refuzul lui Simion de a participa la alte confruntari, a contribuit la consolidarea pozitiei sale.
„Multumim din suflet! A fost un rezultat diferit de cel dorit, dar lupta noastra nu s-a incheiat”, a declarat George Simion dupa aflarea rezultatului.
The Economist subliniaza si provocarile economice majore care il asteapta pe noul lider: un deficit bugetar de peste 9% din PIB in 2024 si o inflatie ridicata. Cu toate acestea, victoria unui candidat centrist si independent da speranta pentru o guvernare mai echilibrata.
The New York Times: „Temerile UE se tempereaza, dar tensiunile interne cresc”
Pentru The New York Times, rezultatul alegerilor este o veste buna pentru Europa. Publicatia aminteste ca Nicusor Dan, fost profesor de matematica si primar al Bucurestiului, l-a invins pe George Simion – un nationalist fervent, critic al ajutorului pentru Ucraina si admirator al fostului presedinte american Donald Trump.
„Noi suntem castigatorii clari ai acestor alegeri”, a spus Simion in noaptea alegerilor, chemand la proteste daca rezultatul final il va desemna invins.
Desi victoria lui Dan este un semn de stabilitate pe flancul estic al NATO, NYT avertizeaza ca aceasta va inflama probabil radicalii de dreapta, atat din Romania, cat si din diaspora simpatizanta cu curentele izolationiste.
Bloomberg: „Mobilizarea masiva a votantilor l-a propulsat pe Dan la Palatul Cotroceni”
Bloomberg subliniaza ca victoria centristului Nicusor Dan a fost alimentata de cea mai mare prezenta la vot din ultimele decenii. Alegatorii, ingrijorati de radicalizarea discursului public, s-au mobilizat pentru a asigura continuarea drumului european al tarii.
Publicatia il descrie pe Dan ca pe „un fost olimpic international la matematica, doctor in stiinte la Sorbona si activist impotriva coruptiei”, transformat intr-un simbol al bunei guvernari. Cea mai mare provocare va ramane insa criza economica ce planeaza asupra tarii.
Politico: „Un rezultat aplaudat in Europa, dar plans de extremisti”
Politico remarca reactiile contrastante generate de victoria lui Dan. Liderii europeni au felicitat rapid noul presedinte, in timp ce fanii lui Simion si sustinatorii conspiratiilor online au lansat acuzatii de frauda. Publicatia citeaza si reactia ironica a lui Tristan Tate:
„Ei bine, Romania, am avut o perioada buna. Multumim pentru amintiri”, a postat fratele lui Andrew Tate pe retelele sociale.
Intr-un articol separat, Politico arata ca acceptarea infrangerii de catre Simion a contribuit la calmarea temerilor legate de proteste violente.
Le Figaro: „Un matematician discret, dar hotarat”
Cotidianul francez Le Figaro il descrie pe Nicusor Dan drept un „om onest, dar nu un mare comunicator”, care a preferat intotdeauna faptele in locul populismului. Sprijinul sau clar pentru Europa si Ucraina a fost decisiv in castigarea electoratului moderat.
„Vrem schimbare. Mai avem un mic pas pana cand vom avea autoritati capabile sa construiasca Romania la care visam”, declara Dan inainte de alegeri.
Publicatia trece in revista si cariera sa politica: fondarea USR, retragerea din partid si alegerea ca primar al Bucurestiului in 2020, dupa ani de lupta impotriva coruptiei si haosului urbanistic.
Euronews: „Romanii au aparat directia pro-occidentala”
Euronews vorbeste despre o miza istorica in alegerile din 18 mai, cu un electorat polarizat intre valorile europene si tentatia nationalismului. Votul masiv in favoarea lui Dan arata ca, in ciuda nemultumirilor interne, romanii nu vor o intoarcere in trecut.
Totodata, canalul atrage atentia asupra diviziunilor sociale adanci si asupra dificultatii noului presedinte de a aduce reconciliere intr-o societate tot mai radicalizata.
Corriere della Sera: „Un miracol politic”
Cotidianul italian considera rezultatul un miracol, dupa ce Simion parea castigatorul primului tur. Dan a reusit sa inverseze trendul si sa mobilizeze o parte majoritara a societatii romanesti pentru „o Romanie a dialogului, nu a urii”.
„Astazi a castigat o comunitate de romani care doreste o schimbare profunda”, a spus Dan in discursul sau emotionant, urmat de scandarile „Unitate, unitate” si „Europa, Europa”.
TASS: „Victoria clara a lui Dan, recunoscuta chiar si de AUR”
Pana si agentia oficiala rusa TASS a fost nevoita sa recunoasca victoria matematicianului roman, chiar daca a evidentiat sprijinul diasporei pentru Simion. Agentia a mentionat ca Nicusor Dan a fost anuntat drept castigator matematic imediat dupa atingerea pragului de 50%+1 din voturi.
„Vreau sa-l felicit pe contracandidatul meu, Nicusor Dan, ca a castigat alegerile”, a declarat George Simion, in mod surprinzator, intr-un video postat pe Facebook.
Tot TASS noteaza ca presedintele ales a primit deja mesaje de felicitare din partea unor lideri europeni precum Ursula von der Leyen, Emmanuel Macron, Maia Sandu si Volodimir Zelenski, iar luni va incepe negocierile pentru formarea unui guvern pro-european.
Romania a ales ratiunea in locul isteriei
Victoria lui Nicusor Dan este nu doar un rezultat electoral, ci o declaratie ferma din partea societatii romanesti: ca viitorul se construieste cu capul limpede, nu cu lozinci. Intr-o lume din ce in ce mai polarizata, Romania a facut un pas hotarat spre echilibru, transparenta si apartenenta europeana. Ramane de vazut daca si clasa politica va sti sa tina pasul cu maturitatea neasteptata a electoratului.