Investirea lui Nicusor Dan, programata pentru luni, 26 mai, are loc intr-un moment de vulnerabilitate acuta pentru Romania. Tara se confrunta cu riscuri multiple: un deficit bugetar alarmant, un posibil declasament al ratingului de tara si o profunda criza de legitimitate democratica, amplificata de tulburarile electorale recente.
Dupa victoria in turul doi al alegerilor prezidentiale impotriva lui George Simion, liderul extremist de dreapta, fostul primar al Bucurestiului trebuie sa navigheze printre obstacole majore. Prima urgenta: negocieri intense cu partidele pro-europene din Parlament pentru formarea unui nou guvern.
O coalitie fragila si o economie in picaj
Una dintre cele mai presante misiuni ale noului presedinte este formarea unei majoritati stabile si desemnarea unui premier capabil sa gestioneze criza economica. Dan si-a exprimat sprijinul pentru Ilie Bolojan, un nume respectat in administratia locala, insa reusita acestui demers depinde de disponibilitatea partidelor parlamentare.
Social-democratii (PSD), care detin cele mai multe locuri in Parlament, nu exclud sa treaca in opozitie. O asemenea decizie ar putea genera un guvern minoritar, instabil si expus constant presiunilor.
„Romania risca o retrogradare a ratingului suveran, este sub procedura de deficit excesiv din partea UE si se confrunta cu neincrederea pietelor,” avertizeaza Elena Calistru, presedinta organizatiei civice Funky Citizens. „Presedintele Dan trebuie sa capitalizeze sprijinul popular pentru a impune o disciplina fiscala dureroasa, dar esentiala.”
Romania, intre mizele interne si rolul de actor regional
Pozitia geografica a Romaniei – la granita estica a Uniunii Europene si in proximitatea conflictului din Ucraina – impune o implicare activa in politica externa si in arhitectura de securitate a regiunii.
Dan pare constient de aceste asteptari. El a anuntat ca vrea sa joace un rol mai vizibil in cadrul negocierilor UE, atat in privinta bugetului multianual, cat si in sprijinirea Ucrainei si dezvoltarea unei politici europene de aparare comuna – in special in perspectiva unui posibil regres al sprijinului SUA, in cazul revenirii lui Trump la Casa Alba.
„Romania trebuie sa-si recastige credibilitatea la Bruxelles, dupa ani de derapaje fiscale si absenta din dezbaterile marilor teme europene,” considera Otilia Nutu, analist de politici publice la Expert Forum.
Ea atrage atentia asupra nevoii ca Romania sa sustina activ masuri precum confiscarea activelor rusesti inghetate, pentru a contribui la reconstructia Ucrainei.
Democratia, intre scepticism si speranta
Intr-un climat in care increderea publicului in institutiile statului a fost serios zdruncinata, mai ales dupa anularea primei runde de alegeri prezidentiale din 2024, reformarea clasei politice devine o miza vitala.
Nicusor Dan a punctat ca prioritatile sale includ modernizarea sistemului de justitie, intarirea independentei magistratilor si reducerea influentei partidelor asupra administratiei publice.
„In Romania, politica este adesea perceputa ca o rampa spre imbogatire sau influenta – nu ca o vocatie in serviciul public,” explica Oana Popescu-Zamfir, experta in afaceri europene. „Capacitatea lui Dan de a lucra cu aceste partide va fi testata dur. Dar ce remarca multi este abilitatea lui de a invata si de a construi in tacere.”
Intre presiunea sociala si vechile metehne
Schimbarea reala presupune nu doar intentii bune, ci si forta de a le implementa in fata unui aparat politic inradacinat in compromisuri si interese.
Dan a declarat pentru POLITICO ca exista o „presiune din partea societatii” asupra „vechii clase politice” pentru a reforma modul in care functioneaza dupa ani de esec. „Cred ca au inteles ca trebuie sa schimbe ceva, unele lucruri importante”, a spus el.
Misiunea nu va fi deloc usoara. Romania se afla intr-un moment de rascruce, iar succesul lui Nicusor Dan va depinde de abilitatea lui de a construi punti, de a impune reforme dureroase si de a reda sens unui cuvant tot mai golit: incredere.