„Am venit aici pentru ca este o situatie grava, care afecteaza o intreaga comunitate. Tocmai pentru ca putea fi prevenita, voi solicita primului-ministru sa trimita Corpul de Control pentru a stabili vinovatii”, a declarat Nicusor Dan in cadrul conferintei de presa.
Solutii pe termen scurt si pe termen lung
Presedintele a prezentat si un set de masuri tehnice discutate la fata locului, care urmeaza sa fie formalizate in sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta.
Pe termen scurt, compania Salrom si-a asumat un termen de 3 saptamani pentru realizarea unui bypass – o conducta care sa redirectioneze cursul apei dulci pentru a nu mai patrunde in salina. Dupa finalizarea acestui sistem, urmeaza ca apa acumulata in mina sa fie evacuata treptat, cu ajutorul unor pompe de mare capacitate, in functie de salinitate si reglementari de mediu.
In paralel, va fi demarat un studiu tehnic complex, cu durata estimata de 3-4 luni, care va analiza daca intreaga salina poate fi salvata, inclusiv zonele de exploatare din adancime, sau doar sectorul superior, destinat turismului.
Impact economic si sprijin pentru comunitate
Aproximativ 130 de persoane lucrau in salina la momentul incidentului. Potrivit lui Nicusor Dan, se vor lua in calcul forme de compensare, in functie de prevederile contractului colectiv de munca. In plus, pentru localnicii care depindeau economic de turismul generat de salina, Guvernul analizeaza masuri de sprijin similare celor aplicate in pandemie.
Inundatia putea fi prevenita?
Nicusor Dan a subliniat ca multe dintre probleme puteau fi evitate daca autoritatile luau masuri la timp. Pe termen lung, au fost discutate doua solutii majore pentru a evita interferenta apei cu solul permeabil din zona: construirea unui lac de captare pentru cazuri extreme si devierea cursului raului, ambele necesitand studii de fezabilitate.
„Toate lucrurile acestea ar fi trebuit facute cu mult timp inainte ca ceea ce s-a intamplat sa se intample”, a declarat seful statului.
Salina Praid a fost inundata dupa ce digul subteran construit de mineri a cedat in urma ploilor torentiale. Apa a patruns inclusiv in zona turistica a minei, afectand grav economia locala, care depinde in mare parte de acest obiectiv.