Politica

#miscarea legionara # declaratii controversate #calin georgescu

Miscarea Legionara in contextul declaratiilor lui Calin Georgescu: istorie, controverse si implicatii

Miscarea Legionara reprezinta unul dintre cele mai controversate capitole din istoria Romaniei interbelice, iar sustinerea exprimata de Calin Georgescu fata de aceasta ridica intrebari complexe despre trecutul si viitorul discursului politic din tara. Declaratiile sale recente privind personalitati asociate acestei miscari, precum Corneliu Zelea Codreanu si Ion Antonescu, au atras atat critici dure, cat si reactii din partea autoritatilor.
 
Calin Georgescu s-a remarcat in trecut prin declaratii admirative la adresa lui Putin, dar si a liderilor legionari, miscre terorista a carei promovare este interzisa prin lege. In acest articol, vom explora pe larg ce a fost Miscarea Legionara, de ce este considerata problematica, dar si pozitiile lui Calin Georgescu care au generat atatea controverse.

Ce a fost Miscarea Legionara?

Origini si ideologie

Miscarea Legionara, cunoscuta initial ca Legiunea Arhanghelului Mihail, a fost fondata in 1927 de Corneliu Zelea Codreanu. Aceasta a fost o miscare politica nationalista, de extrema dreapta, profund antisemita, care combina misticismul religios cu un accent puternic pe cultul liderului si pe loialitatea absoluta fata de organizatie. Legionarii, cunoscuti si sub numele de „camasile verzi” datorita uniformelor lor, se considerau o elita spirituala menita sa salveze Romania de coruptie si influentele straine, in special evreiesti.

Programul lor politic promova valori precum nationalismul radical, ortodoxismul si justitia sociala, dar era marcat de violenta politica. Acestia au comis mai multe asasinate politice, printre care cel al prim-ministrului Ion Gheorghe Duca in 1933 si al istoricului Nicolae Iorga in 1940.

Miscarea Legionara in timpul regimului Antonescu

Dupa o perioada de ilegalitate, Miscarea Legionara a ajuns la putere in 1940, intr-o alianta fragila cu generalul Ion Antonescu. Regimul rezultat, cunoscut sub numele de Statul National-Legionar, a fost marcat de o intensificare a represiunilor impotriva evreilor si a opozitiei politice. Pogromul de la Iasi si alte acte de violenta antisemite raman printre cele mai intunecate episoade ale acestei perioade.

Alianta dintre legionari si Antonescu s-a destramat rapid, culminand cu rebeliunea legionara din ianuarie 1941, reprimata brutal de armata. Dupa acest moment, Miscarea Legionara a fost din nou interzisa, iar multi dintre membrii sai s-au refugiat in Germania nazista.

Calin Georgescu si elogierea Miscarii Legionare

Declaratii controversate

Calin Georgescu, cunoscut pentru discursurile sale nationaliste si pentru candidatura sa independenta la alegerile prezidentiale din 2024, a starnit polemici prin afirmatiile sale referitoare la Miscarea Legionara si liderii acesteia. Intr-un interviu televizat, Georgescu a afirmat ca:

„Corneliu Zelea Codreanu si maresalul Ion Antonescu au facut si fapte bune. Ei sunt martiri ai neamului romanesc”, sustine Calin Georgescu.

Aceasta declaratie a fost urmata de justificari care minimalizeaza violentele si crimele comise de legionari, sugerand ca istoria lor ar fi fost „mistificata”. De asemenea, Georgescu a sustinut ca Miscarea Legionara ar fi reprezentat „adevaratul spirit national romanesc”, ignorand aspectele sale extremiste si antisemitismul manifest.

Reactii si implicatii legale

Declaratiile lui Calin Georgescu au atras reactii vehemente din partea societatii civile, a comunitatii evreiesti si a mediului academic. Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel” a condamnat public afirmatiile sale, subliniind pericolul reabilitarii unei miscari responsabile de crime impotriva umanitatii.

Parchetul General a deschis un dosar penal impotriva lui Georgescu, invocand Legea nr. 217/2015, care interzice promovarea cultului persoanelor condamnate pentru crime de razboi sau genocid. Cazul sau este acum investigat sub suspiciunea de propaganda fascista si negare a Holocaustului.

Implicatii sociale si politice

Istoricii si analistii politici au avertizat ca discursurile lui Calin Georgescu reflecta o tendinta ingrijoratoare de revizionism istoric. Aceasta tendinta include incercari de a prezenta figura lui Zelea Codreanu ca pe un martir, in timp ce crimele legionare sunt minimalizate sau justificate.

De asemenea, limbajul si simbolistica utilizate de Georgescu in cadrul unor evenimente publice au fost comparate cu cele promovate de Miscarea Legionara. Oliver Jens Schmitt, un renumit istoric austriac, a remarcat ca Georgescu „imita in mod evident stilul si discursul lui Codreanu”, promovand o retorica neolegionara.

Reaparitia discursurilor care glorifica Miscarea Legionara ridica semne de intrebare cu privire la rolul memoriei colective in societatea romaneasca. Intr-o perioada in care extremismul de dreapta creste la nivel global, cazul lui Calin Georgescu subliniaza necesitatea unui efort sustinut de educare istorica si de combatere a discursurilor periculoase.

Miscarea Legionara, cu toate aspectele sale tragice, trebuie analizata in mod critic si obiectiv, nu idealizata. In acest sens, declaratiile liderilor politici contemporani care incearca sa rescrie trecutul trebuie sa fie contracarate prin fapte si printr-o intelegere profunda a istoriei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din politica

Top

Cauta-ti perechea