Politica

#acordare sporuri #ilie bolojan #sporuri

Ilie Bolojan critica acordarea sporurilor: „S-a abuzat, nu doar s-a uzat, de sporuri”

Ilie Bolojan, presedintele interimar al PNL, atrage atentia asupra modului in care sunt distribuite sporurile in administratia publica. El sustine ca in ultimii ani s-a mers prea departe cu aceste beneficii si ca, in unele cazuri, functionarii ar trebui chiar sa returneze banii primiti daca nu si-au indeplinit sarcinile.

Sporurile, intre necesitate si abuz

„Sporurile fac parte din castigurile salariale, dar in acesti ani, daca ar fi sa fac un comentariu de om din administratie, s-a abuzat, nu doar s-a uzat, de aceste sporuri”, a declarat Bolojan, adaugand ca unele dintre ele au fost acordate nejustificat, fara o corelare reala cu performanta.

El a facut referire in mod special la sporurile pentru conditii vatamatoare si cele acordate pentru gestionarea fondurilor europene. Potrivit acestuia, in multe cazuri, acordarea lor s-a transformat intr-o metoda mascata de crestere a veniturilor, fara a reflecta aportul real al angajatului in implementarea proiectelor.

Bani primiti, rezultate lipsa

Bolojan propune un mecanism de responsabilizare. In opinia sa, functionarii care beneficiaza de sporuri pentru proiecte cu finantare europeana ar trebui sa returneze banii daca proiectele respective nu sunt duse la bun sfarsit.

„Ma gandesc ca ar fi o chestiune de responsabilitate, ca in conditiile in care ai beneficiat de un spor de fonduri europene doi ani de zile si proiectul tau a fost pierdut, poate ar trebui sa returnezi acel spor inapoi statului, pentru ca atunci, cu siguranta, vei fi mai atent ca proiectul sa se implementeze”, a punctat liderul liberal.

Reguli clare si responsabilitate, ca in mediul privat

El subliniaza ca si in administratie ar trebui sa se aplice reguli similare celor din mediul privat, in care beneficiile sunt conditionate de rezultate.

„Pentru fiecare drept pe care il primeste oricine din administratie, trebuie sa functioneze si niste reguli care functioneaza in sectorul privat in toata lumea – sa ai o responsabilitate si daca ai niste beneficii suplimentare, trebuie sa-ti asumi si raspunderea pentru ca acele beneficii sa aiba un efect social, adica niste fonduri absorbite”, a explicat Bolojan.

Potrivit acestuia, este anormal ca angajatii din institutii sa primeasca sporuri pentru fonduri europene, in conditiile in care proiectele respective esueaza din cauza unor licitatii neterminate sau a lucrarilor nefinalizate.

„Deci da, cred ca si acest fond trebuie analizat si vazut care sunt efectele si stabilit niste criterii intr-adevar dupa performante. Asa spune procedura, numai ca din pacate nu se aplica, ci, v-am spus, a devenit o formalitate”, a concluzionat Bolojan.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din politica

Top

Cauta-ti perechea