Politica

#plan de rezerva # retragere sua nato #nato #rusia #sua #europa #aparare

Europa pregateste un plan de rezerva pentru NATO, in cazul retragerii SUA. Ce rol are Romania in noua strategie

In contextul unor posibile schimbari majore in politica externa a Statelor Unite, mai multe tari europene pregatesc o strategie de rezerva in cazul in care Washingtonul decide sa se retraga din NATO. Planul, gandit ca o solutie de tranzitie ordonata, este conceput pentru a evita haosul unei retrageri unilaterale a SUA si urmeaza sa fie prezentat fostului presedinte Donald Trump inaintea summitului NATO de la Haga, programat pentru sfarsitul lunii iunie.

 

Plan de tranzitie europeana, fara SUA in NATO

Franta, Germania, Regatul Unit si tarile nordice conduc aceste demersuri, potrivit unei analize publicate de Financial Times. Initiativa vizeaza elaborarea unui plan strategic pe termen mediu, intre cinci si zece ani, care sa permita statelor europene sa preia gradual responsabilitatile asumate pana acum de Statele Unite in cadrul aliantei nord-atlantice.

„Discutiile sunt o incercare de a evita haosul retragerii unilaterale a SUA din NATO, o teama starnita de amenintarile repetate ale presedintelui Donald Trump de dezangajare sau chiar de iesire din alianta transatlantica care a protejat Europa timp de aproape opt decenii”, noteaza publicatia britanica.

Mizele strategice: mai multi bani si mai multa responsabilitate pentru Europa

In centrul acestui plan se afla o crestere substantiala a bugetelor europene pentru aparare. In prezent, Statele Unite acopera o mare parte din cheltuielile militare ale NATO, avand si cea mai ampla prezenta militara pe continent, cu circa 80.000 - 100.000 de soldati americani desfasurati in Europa.

Pentru a compensa o eventuala retragere americana, statele europene trebuie sa isi consolideze nu doar prezenta militara, ci si capacitatile strategice – de la logistica de comanda pana la sistemele avansate de aparare, domenii in care depind inca de sprijinul SUA.

Tensiuni si incertitudini in randul liderilor europeni

Chiar daca diplomatii americani incearca sa linisteasca partenerii europeni, promitand ca angajamentele NATO vor fi respectate, ingrijorarea persista.

„Unele capitale au preferat sa nu se angajeze in discutiile privind acest plan, de teama ca asta ar incuraja SUA sa se miste mai repede in directia iesirii din NATO. Unii oficiali europeni inca mai spera ca, in ciuda retoricii sale, Trump nu intentioneaza sa faca schimbari semnificative privind prezenta militara a SUA in Europa.”

Aceasta incertitudine a determinat liderii din marile capitale europene sa ia in calcul scenarii alternative pentru a nu fi luati prin surprindere.

NATO, mai usor de pastrat decat de inlocuit

Expertii in securitate sustin ca mentinerea NATO, chiar si cu o implicare diminuata a Statelor Unite, este preferabila fata de construirea unei structuri de aparare europene complet noi. Un astfel de efort ar presupune regandirea din temelii a intregii arhitecturi militare: planuri de aparare, lanturi de comanda, proceduri de mobilizare si chiar tratative privind garantiile colective prevazute in Articolul 5 din Tratatul NATO.

Regatul Unit si Turcia – actori cheie in noua viziune europeana

Conform aceleiasi surse, orice structura de aparare continentala viabila va necesita implicarea activa a Regatului Unit, datorita fortei sale navale, si a Turciei, care are un rol strategic esential in apararea flancului sud-estic al NATO – regiune care include si Romania.

Prin urmare, tara ta ar putea avea un rol tot mai important in viitorul arhitecturii de securitate europene, in functie de directia in care vor merge deciziile Washingtonului in perioada urmatoare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din politica

Top

Cauta-ti perechea