Sociologul Daniel Sandu, cercetator la Universitatea Fribourg din Elvetia, analizeaza pentru ziarul Adevarul dinamica politica actuala si evidentiaza o reorganizare fara precedent a scenei politice romanesti.
Partidele traditionale nu mai domina scena politica asa cum o faceau in trecut. „Din ce vad eu in anumite sondaje, partidele sunt aparent mai putin importante decat oricand in ultimii ani. E o dinamica aparte. Daca ne uitam la alegerile prezidentiale din ultimii 30 de ani, candidatii partidelor principale, indiferent ca au fost PSD si PNL sau PSD si PD in trecut, PSD si CDR sau ce alte forte majore de opozitie existau, luau impreuna pana la 60-70% din scorul la alegerile prezidentiale. Vorbim de candidatii celor doua partide majore la postul de presedinte. In momentul de fata, PSD si PNL iau impreuna probabil vreo 40%, daca nu mai putin de atat”, remarca sociologul.
Aceasta scadere indica o premiera in istoria postdecembrista a Romaniei. In plus, Daniel Sandu avertizeaza ca impredictibilitatea va fi cuvantul de ordine al acestui ciclu electoral.
„Deci este o reorganizare a blocurilor politice care face lucrurile foarte impredictibile. Si sunt cu atat mai impredictibile in momentul in care ai patru candidati, cel putin, care sunt la distanta mica unul de altul. Bataia pentru locul doi se da in vreo 7-8 procente, probabil cateva zeci de mii de voturi ar putea face diferenta. Si acolo, in momentul in care vorbesti despre marje atat de mici, este foarte greu sa mai faci o forma de predictie pentru ce se va intampla pe viitor.”