INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Politica

#alegeri europarlamentare 2024 #alegeri europarlamentare #candidati #uniunea europeana #europa

Alegeri europarlamentare 2024: Cine sunt candidatii “cap de lista”

Cetatenii din Uniunea Europeana nu decid doar componenta Parlamentului, ci au un cuvant de spus si asupra viitorului presedinte al Comisiei Europene, atunci cand voteaza la alegerile europene. Parlamentul European urmareste de mult timp sa garanteze acest lucru.

 

Pentru a „europeniza” alegerile si a imbunatati legitimitatea democratica a procesului decizional european, Parlamentul European le-a solicitat partidelor politice europene, inaintea alegerilor europene din 2014, sa nominalizeze candidati la presedintia Comisiei Europene.

Obiectivul a fost ca cetatenii sa poata astfel influenta direct, prin votul lor la alegerile europene, alegerea viitorului sef al executivului european. Procedura a devenit cunoscuta sub numele de Spitzenkandidaten (candidatul „cap de lista”).

Creat in 2014, cand presedinte al Comisiei Europene a devenit luxemburghezul Jean-Claude Juncker, acest sistem si-a propus sa democratizeze si mai mult alegerile europarlamentare, permitandu-le partidelor politice europene sa-si prezinte public candidatii pentru functii cheie precum cea de presedinte al Comisiei Europene.

Totusi, in final le revine sefilor de stat si de guvern sa decida, in Consiliul European, cine sa se afle la conducerea Comisiei, asa cum au facut in 2019. In urma alegerilor europene din mai acel an, Consiliul European a propus-o Parlamentului European pe Ursula von der Leyen pentru a fi desemnata in functia de presedinta a Comisiei Europene. Ea nu se numarase printre candidatii „cap de lista”.

In perspectiva alegerilor europene din iunie 2024, Parlamentul European a confirmat importanta aplicarii mecanismului candidatilor „cap de lista”, in care partidele politice europene isi desemneaza fiecare, inaintea alegerilor europene, candidatii respectivi pentru functia de presedinte al Comisiei.

In decembrie 2023, Parlamentul European si-a prezentat pozitia asupra viitoarelor alegeri europene, din iunie 2024. Deputatii europeni au cerut ca legatura dintre preferintele alegatorilor, exprimate la urne, si alegerea presedintelui Comisiei Europene sa fie clara si credibila. Ei au sustinut ca procesul de numire ar trebui sa depinda de asigurarea unei majoritati in Parlamentul European, astfel cum prevede Tratatul de la Lisabona, si au solicitat sa se renunte la acordurile incheiate in Consiliul European in spatele usilor inchise.

Eurodeputatii doresc un acord obligatoriu intre Parlament si Consiliul European, care sa asigure ca partidele politice europene si grupurile parlamentare incep negocierile privind un candidat comun imediat dupa alegeri si inainte ca o propunere sa fie formulata de Consiliul European.

Potrivit eurodeputatilor, candidatul „cap de lista” al partidului care a obtinut cele mai multe locuri in Parlamentul European ar trebui sa conduca prima runda de negocieri, iar presedintele PE ar trebui sa coordoneze acest proces, daca va fi necesar. PE doreste si un „acord de legislatura” intre partidele si grupurile politice, prin care s-ar putea asigura o majoritate in Parlamentul European, ca baza pentru programul de lucru al Comisiei. Un astfel de acord ar fi si o garantie pentru votantii europeni ca alegerile vor fi urmate de actiuni coerente.

Grupul Partidului Popular European (PPE) a ales-o pe Ursula von der Leyen (Germania) pentru pozitia de candidat „cap de lista” pentru alegerile europene pe 7 martie 2024, la congresul partidului care a avut loc la Bucuresti.

Citeste continuarea articolului pe Ziare.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din politica

Top

Cauta-ti perechea