Vrei propria gradina de trandafiri? Ce trebuie sa stii

Plante de gradina

#plantare trandafiri #trandafiri #flori de gradina #ingrijire trandafiri #trandafiri gradina #tundere trandafiri

Vrei propria gradina de trandafiri? Ce trebuie sa stii

Sunt frumosi, stralucesc irezistibil in razele soarelui, isi arata fata "spinoasa" prin tepii de pe tulpina, insa trandafirii cer o atentie deosebita in cazul in care vrei sa iti creezi propria gradina de roze. Desi sunt descrisi ca fiind una dintre cele mai versatile plante, trandafirii au nevoie de un sol potrivit si de o expunere si mai buna la lumina soarelui pentru a rezista in gradina.

 

Fereste trandafirii de solul prea umed

Trandafirii de gradina se planteaza de obicei toamna, pentru a prinde radacini si a inflori primavara. Cu toate acestea, primavara, dupa ce pericolul inghetului a trecut, este o alta perioada propice rasadirii acestor plante ornamentale.

Prioritar in cultivarea trandafirilor se dovedeste locul in care acestia vor fi plantati. Trandafirii iubesc soarele, dar anumite varietati nu dau randament daca sunt pozitionati catre sud. Analizeaza solul in care urmeaza sa plantezi trandafirii (daca este prea umed poate dauna plantei).

Sapa o groapa de 45-50 cm si umple-o cu apa. In cazul in care apa nu se scurge in 3-4 ore, inseamna ca solul este deja imbibat cu apa.

Lasa spatiu intre plante

In functie de tipul de trandafir ales, distanta intre plante trebuie sa fie de 50-100 cm. De obicei, trandafirii cu o coroana bogata necesita mai mult spatiu. In cazul in care ati plantat trandafiri cataratori, atunci va trebui sa asigurati un spatiu de 1,5 m intre plante.

Dimensiunea gropilor este data si de distanta dintre plante. De obicei adancimea optima de plantare este intre 25-35 cm. Dupa ce ati plantat trandafirul, acoperiti groapa cu pamant, tasati-l si udati planta din belsug.

Taie planta cu atentie

Daca inaintea caderilor de zapada, trandafirii au nevoie de o toaletare minima pentru a-i feri de greutatea zapezii (inaltimea recomandata pentru tulpina fiind de 40 cm), primavaraau nevoie de mult mai multa atentie.

Fara o taiere atenta a partilor uscate, trandafirul risca sa aiba o viata scurta si flori din ce in ce mai anemice. Indeparteaza ramurile batrane si uscate si lasa 3-4 ramuri viguroase de la care sa porneasca dezvoltarea anuala a plantei. Nu lasa ramuri care sa se incalece. Atentie, trandafirii tineri, plantati toamna trecuta nu au nevoie de toaletare.

Sursa foto: hdw.eweb4.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului