Plante de gradina

#tutun #gradina #cultura tutun

Vrei propria cultura de tutun, la tine in gradina? Iata 4 sfaturi utile

Te gandesti sa incepi o mica afacere si nu stii pe ce sa te axezi? Ce-ai spune de o cultura de tutun, in propria gradina? Fumatori sunt multi in tara, iar daca reusesti sa te extinzi, poti incepe sa colaborezi cu firme din strainatate, care cumpara tutunul pentru a-l procesa. Expertii spun ca tutunul se poate transforma intr-o afacere profitabila, daca stii cum sa produci o cultura sanatoasa si bogata.

Pentru inceput, poti cultiva tutun pe o suprafata mai mica din gradina. Acest lucru te ajuta sa te obisnuiesti cu planta, sa vezi cat de repede creste si ce nevoi are. Iata cateva sfaturi utile de care poti tine cont daca vrei sa-ti infiintezi o cultura de tutun in gradina.


1. Ai grija de unde cumperi semintele de tutun

Poti cumpara seminte de tutun pentru propria cultura de la cultivatorii cu experienta in domeniu. Daca nu esti dispus sa ii cauti si sa mergi in localitatea unde isi desfasoara activitatea, poti alege sa cumperi semintele de tutun de pe internet, insa in acest caz nu poti vedea marfa.


2. Alege seminte de calitate

Semintele de calitate asigura o recolta de calitate. Cele mai bune seminte pentru cultura de tutun sunt cele care au o puritate fizica de minimum 94% si o capacitate de germinare de peste 70%.

In Romania, se cultiva mai multe soiuri de tutun: tipul Burley, Oriental, Semioriental, Virginia si de mare consum.


3. Pregateste rasadnitele

Semintele de tutun nu se seamana direct in solul din gradina, intrucat sunt sensibile la temperaturi mici. Astfel, cea mai buna solutie pentru a obtine plantele de tutun este sa faci insamantarea in rasadnite.

Procedeul ar trebui realizat la inceputul lunii aprilie sau chiar mai devreme, pentru ca semintele sa aiba suficient timp sa germineze. Un rasad are nevoie de aproximativ 45 de zile pentru a fi bine dezvoltat si gata pentru a-si continua cresterea in pamant. Cantitatea necesara de seminte la 1 metru patrat de rasadnita este de 0,4-0,6 grame.

Semintele se introduc in pamantul din rasadnita la 3-4 mm adancime, dupa ce au fost amestecate cu nisip uscat.

Temperatura minima de germinatia semintelor de tutun este de minimum 11-12 grade Celsius, iar temperatura optima pentru germinatie este de 25-28 de grade Celsius. Specialistii recomanda utilizarea ca sursa de caldura biocombustibilul (gunoiul proaspat de grajd).


4. Planteaza plantele de tutun in gradina

Rasadurile de tutun se planteaza in pamantul din gradina cel tarziu pe 15 mai. Plantarea se realizeaza manual, mai ales daca ai o cultura mica. Expertii sustin ca rasadurile de tutun se scot din rasadnite in ziua in care urmeaza sa fie plantate in pamant.

Scoate rasadurile fir cu fir si alege-le doar pe cele care s-au dezvoltat cel mai bine. Este recomandat sa plantezi rasadurile de tutun dimineata sau dupa-amiaza. Intre plante este bine sa lasi o distanta de 40-70 de centimetri, in functie de soiul de tutun pe care il cultivi.

Pentru a obtine o recolta sanatoasa si bogata este important sa respecti cerintele plantelor de tutun. Acestea pot fi diferite, de la soi la soi, insa toate instructiunile iti pot fi oferite de un cultivator experimentat sau le gasesti pe etichete.

Tu ai fi tentat sa cultivi tutun in gradina?

Sursa foto: agecon.vt.edu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului