INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Plante de gradina

#pregatire vita-de-vie #pregatire iarna #vita-de-vie

Vita-de-vie trebuie pregatita pentru iarna. Cum sa o protejezi daca vrei recolte bogate anul viitor

Este foarte important ca vita-de-vie sa fie pregatita pentru sezonul rece deoarece astfel te asiguri ca vei avea in anul viitor o recolta bogata si sanatoasa. Succesul in ingrijirea vitei-de-vie nu depinde doar de sezonul de crestere, ci si de protejarea adecvata a acesteia in timpul iernii.

Vita-de-vie este vulnerabila la frig, boli sau daunatori, iar acest fapt afecteaza calitatea si cantitatea strugurilor viitori. Iata cum poti pregati vita-de-vie pentru sezonul rece:

Taierea de toamna - un pas esential pentru sanatatea vitei-de-vie

Este unul dintre cei mai importanti pasi pentru pregatirea pentru iarna. Aceasta ajuta la indepartarea lastarilor neproductivi si la optimizarea structurii plantei pentru anul urmator. Gradinarii cu experienta recomanda eliminarea lastarilor slabi sau bolnavi. Taierea se face la aproximativ 1, 2 centimetri deasupra ultimului nod. 

Fertilizarea de toamna pentru rezistenta

Inainte de sezonul rece vita-de-vie are nevoie de un aport suplimentar de nutrienti pentru a-si creste rezistenta la temperaturile scazute. Este nevoie de o fertilizare corecta pentru a intari radacinile si pentru a pregati planta pentru cresterea din primavara. 

Protejarea radacinilor

Radacinile vitei-de-vie sunt expuse pericolelor in timpul anotimpului rece. Fara o protectie adecvata pot suferi daune destul de mari. Mulcirea este una dintre cele mai eficiente metode de a proteja sistemul radicular impotriva inghetului. Utilizeaza un strat gros (de 10-15 cm) de materiale organice precum frunze uscate, paie sau compost in jurul bazei plantei. 

Irigarea de toamna - hidratarea inainte de inghet

Irigarea vitei-de-vie este o alta etapa importanta in pregatirea acesteia pentru iarna. Se recomanda  udarea profunda in lunile octombrie sau noiembrie, pentru a permite radacinilor sa acumuleze rezervele de apa necesare. 

Combaterea daunatorilor si bolilor

Ultimul pas pentru a pregati vita-de-vie pentru iarna este  protejarea acesteia de daunatori si boli. Foloseste un tratament cu fungicide pe baza de cupru, care poate ajuta la prevenirea bolilor fungice care se dezvolta in conditii de umiditate si temperaturi scazute.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului