Plante de gradina

#verbena #plante de gradina #plantare #udare #fertilizare

Verbena, planta ideala a gradinilor

Verbena este una dintre acele plante esentiale in gradina, care infloresc din primavara pana in toamna si care nu necesita foarte multa atentie. Planta traieste in palcuri ce ating o inaltime de 6 – 19 cm, iar florile pot fi mov, violet, albe, roz sau rosii. Pentru ca este o mare iubitoare de lumina, verbena prefera jardinierele sau cosurile suspendate, pozitionate in locuri cu cat mai mult soare.

 

Dupa cum ziceam, aceasta planta fermecatoare nu este foarte pretentioasa. De fapt, principala cauza a problemelor verbinei este rasfatul in exces, mai ales supraalimentarea si excesul de apa. Exista doar trei lucruri simple pe care trebuie sa le faceti pentru a mentine verbena sanatoasa si infloritoare pe tot parcursul sezonului.

 

1 Taierea (tunsul)

 

Tunsul reprezinta de fapt culesul florilor ofilite. Daca nu tunzi verbena, aceasta va mai inceta sa infloreasca. Cat despre munca in sine, acest lucru nu ar trebui sa fie o sarcina grea si plictisitoare. Tot ce trebuie sa faci este sa tai un sfert din partea de sus a tulpinei pe care se afla florile ofilite. Daca uiti de ea si ajunge sa ofileasca, taierea din partea de sus a tulpinei o va ajuta sa reinfloreasca in decurs de 15 – 20 de zile.

 

2 Fertilizarea

 

Aici este usor! Verbena trebuie sa fie fertilizat doar o data pe an - in primavara – atunci cand are aproximativ 10 cm. Foloseste un ingrasamant general. Nu este necesara fertilizarea in timpul plantarii. Asteapta pana cand se stabileste (incepe sa recunoasca mediul) si da semne ca a inceput sa creasca.

 

3 Udatul

 

Atunci cand este plantata, verbena are nevoie de apa in mod regulat, pana in momentul in care da semne de inviorare si acceptare a solului.

 

4 Plantarea semintelor

 

Plantarea semintelor se face de regula in casa, iarna tarziu sau la inceputul primaverii, in vase individuale de fibra. Pune cateva seminte in fiecare vas, iar apoi acopera-le cu pamant pentru flori.

Este bine ca mica ta cultura sa fie obisnuita cu temperaturile reci. Acest lucru poate fi facut scotandu-le in aer liber timp de cateva ore, in fiecare zi, pana in momentul plantarii. Planteaza verbena in locul cel mai insorit si cel mai uscat al gradinii. Planta are nevoie de aproximativ 8-10 ore de soare in fiecare zi si nu ar trebui sa stea prea mult in pamant umed. Spatiul dintre plante ar trebui sa fie de 20-25 cm.

 

5 Potentiale probleme

 

Verbena are nevoie de aproximativ 8 ore de soare pe zi si un pamant uscat. Plantele care sunt tinute in pamant umed si nu au parte de suficient soare, pot deveni pasibile la diferite boli. Pentru a evita aceasta problema, verbena are nevoie de caldura solara directa. Acarienii si tripsii pot devein o problema daca planta nu este mentinuta sanatoasa. Pentru a evita problema daunatorilor este nevoie de pulverizarea frunzisului cu apa.

 

6 Pastrarea plantelor pentru anul urmator

 

Poti salva planta preferata prin transplantarea ei intr-un ghiveci in casa inainte ca vremea sa se raceasca. Poti creste planta in cosuri sau ghivece suspendate pe timpul iernii, iar primavara se pot taia butasi pentru gradina.

 

Sursa foto : www.australian-insects.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului