Descriere
Principala parte comestibila a usturoiului este bulbul format din mai multi catei, de culoare alba. Atunci cand planta este tanara, frunzele sale sunt utilizate in domeniul culinar, in stare proaspata.
Usturoiul creste pana la o inaltime de 60-90 cm.
Cultivare
Pentru protejarea de ger, culturile de toamna se acopera cu un strat subtire de gunoi paios.
In perioada de vegetatie, usturoiul se praseste si se fertilizeaza suplimentar iar, la nevoie, se stropeste cu substante speciale impotriva manei.
Recoltarea bulbilor se face in iulie-august, cand frunzele s-au uscat. Recoltarea se efectueaza pe timp uscat, bulbii scosi trebuie scuturati de pamint si lasati la uscat timp de 8-12 zile. Dupa uscare se indeparteaza frunzele si radacina si se depoziteaza in spatii bine aerisite, cu temperatura constanta.
Boli si daunatori
Usturoiul este o planta rezistenta la boli si daunatori datorita proprietatilor sale anti-bacteriene.
La fel ca si alte plante din familia cepei, usturoiul produce o substanta cu miros puternic pe care o elibereaza in aer in momentul distrugerii celulelor. Aceasta substanta chimica este in mare parte compusa din sulf. Se crede ca acest proces este un mecanism de aparare impotriva pasarilor, insectelor si viermilor care ataca planta.
Utilizare
Cateii de usturoi contin cantitati impresionante de vitamine si minerale. Astfel, 100 g de usturoi contine: 95% din Doza Zilnica Recomandata (DZR) din vitamina B6 (pyridoxine), 52% din DZR de vitamina C, 33% din DZR Cupru, 21% din DZR Fier, 18% din DZR Calciu, 26% DZR Seleniu, 73% din DZR Mangan.
Medicina
Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanta cu un puternic efect antibiotic. Datorita efectului antibiotic este indicat in tratamentul virozelor, bronsitelor, traheitelor. De asemenea, usturoiul accelereaza vindecarea ranilor.
Usturoiul are actiune vasodilatatoare si hipotensiva, antimicrobiana, antihelmintica si contribuie la prevenirea trombozelor si infarctelor. Planta este utilizata si pentru a inlatura viermii intestinali.
Multe infectii sunt oprite si inlaturate prin cura cu usturoi in stare cruda. De asemenea, acesta actioneaza asupra sistemului digestiv, imbunatatindu-i functionarea. Usturoiul regleaza nivelul de zahar din sange in cazul diabeticilor.
Combinat cu laptele si mierea, usturoiul are actiune sedativa, fiind recomandat in insomniile datorate stresului.
Mai multe studii au demonstrat ca persoanele care consuma cantitati insemnate de ceapa si usturoi prezinta un risc foarte scazut de aparitie a cancerului gastric, de piele sau de colon.