INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Plante de gradina

#plante #plante de gradina #urzici

Urzica

(Urtica dioica) este o planta erbacee, perena, originara din Europa, Asia si nordul Americii. Urzica are multi peri ascutiti atat pe suprafata frunzelor cat si a tulpinii. Cu toate acestea urzica este o planta utilizata in bucatarie si totodata, are numeroase propritati medicinale.


 

Descriere

 

Tulpina plantei este dreapta si poate ajunge pana la inaltimi de 1-2 metri in functie de specie.

Frunzele sunt opuse, asezate pe toata suprafata tulpinii. Acestea sunt ovale si zimtate pe margini. Frunzele urzicii pot avea intre 3-15 cm lungime.

Atat pe frunzele plantei cat si pe tulpina exista numerosi peri ascutiti. La atingere, acestia provoaca inrosirea si inflamarea pielii in zona respectiva. Senzatiile resimtite in urma intrarii in contact cu o urzica sunt de usturime si mancarime .

Florile sunt dioice (atat masculine cat si feminine, pe aceeasi tulpina). Acestea cresc sub forma unui ciorchine, sunt mici si au culoarea alb-verzui.

 

Distributie

 

Urzicile cresc foarte mult in nordul Europei. Acestea pot fi intalnite si in Asia in numar mare. Acestea sunt inatalnite mai rar in zonele din nordul Europei si nordul Africii.

Urzicile mai pot fi gasite in nordul Americii, in special in Canada si SUA, dar si in Mexic. Cresc in numar foarte mare in special in zona Pacificului de nord-vest, unde climatul este mai umed.

De urzicile sunt intalnite in zonele rurale.

 

Cultivare

 

Urzicile sunt considerate plante invadatoare. Acestea se inmultesc si se extind repede pe suprafete destul de largi, daca nu sunt controlate. Inmultirea urzicilor se face prin seminte.

Urzicile prefera locurile semi-umbroase si zonele cu climat umed. Acestea au nevoie de multa umezeala pe toata durata anului, insa se adapteaza destul de bine si in zone mai secetoase. Urzicile prefera in general solurile fertile, bogate in fosfor.

 

Utilizarea in medicina

 

Urzicile contin foarte multi aminoacizi si o cantitate mare de acid folic, motiv pentru care sunt recomandate gravidelor pe perioada sarcinii. De asemenea, se spune ca urzica este un bun galactagog (stimuland secretia laptelui).

Urzicile sunt bogate in vitamine, acestea continand cantitati mari de vitamina A, vitamina C, vitamina E, si Vitamina K . Pe langa vitamine, urzicile mai constituie o sursa bogata in fier, minerale, calciu, fosfati si betacaroten.

Urzicile sunt benefice pentru intarirea sistemului imunitar , datorita aportului mare de vitamine si minerale.

Cercetarile au arat ca sucul de urzica este un bun diurectic si ajuta pacientii care au suferit atacuri de cord.

De asemenea, urzicile sunt benefice in tratarea si prevenirea bronsitelor si astmului.

Extractele de urzica (intalnite in farmacii sub forma de tincturi) pot fi folosite pentru a trata artritele, anemia, febra si problemele aparute la nivelul rinichilor.

De asemenea, extractele de urzica sunt utilizate la fabricarea sampoanelor de par, datorita proprietatilor lor de a face parul stralucitor si de a indeparta matreata.

 

Alte utilizari

 

Urzicile au o aroma asemanatoare spanacului atunci cand sunt gatite. In America, urzicile erau folosite in trecut ca sursa principala de mancare primavara. In prezent sunt folosite si in Europa la prepararea mancarurilor. Acestea sunt culese primavara cand sunt . Din urzici se prepara o mancare asemanatoare mancarii de spanac. Prin fierberea lor, perii de pe suprafata acestora sunt distrusi.

De asemenea, urzicile mai sunt utilizate la prepararea diferitelor sosuri precum pesto. In nordul si estul Europei din urzici se prepara o supa specifica.

Frunzele de urzica sunt uscate si folosite la prepararea ceaiurilor de urzica.

Exista multe retete de bauturi alcoolice, in special in Insulele Britanice, preparate cu urzici pentru a da o aroma speciala.

Urzicile ajunse la matuitate erau in trecut utilizate pentru fabricarea fibrei textile. Aceasta fibra era folosita cu acelasi scop precum panza, avand o textura asemanatoare. Spre deosebire de bumbac, urzicile cresc mult mai repede si nu au nevoie de pesticide. Din acest motiv, o companie din Germania a inceput de cativa ani sa produca fibre textile din urzici, in scop comercial.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare