Descriere
Tulpina plantei este dreapta si poate ajunge pana la inaltimi de 1-2 metri in functie de specie.
Frunzele sunt opuse, asezate pe toata suprafata tulpinii. Acestea sunt ovale si zimtate pe margini. Frunzele urzicii pot avea intre 3-15 cm lungime.
Atat pe frunzele plantei cat si pe tulpina exista numerosi peri ascutiti. La atingere, acestia provoaca inrosirea si inflamarea pielii in zona respectiva. Senzatiile resimtite in urma intrarii in contact cu o urzica sunt de usturime si mancarime .
Florile sunt dioice (atat masculine cat si feminine, pe aceeasi tulpina). Acestea cresc sub forma unui ciorchine, sunt mici si au culoarea alb-verzui.
Distributie
Urzicile cresc foarte mult in nordul Europei. Acestea pot fi intalnite si in Asia in numar mare. Acestea sunt inatalnite mai rar in zonele din nordul Europei si nordul Africii.
Urzicile mai pot fi gasite in nordul Americii, in special in Canada si SUA, dar si in Mexic. Cresc in numar foarte mare in special in zona Pacificului de nord-vest, unde climatul este mai umed.
De urzicile sunt intalnite in zonele rurale.
Cultivare
Urzicile sunt considerate plante invadatoare. Acestea se inmultesc si se extind repede pe suprafete destul de largi, daca nu sunt controlate. Inmultirea urzicilor se face prin seminte.
Urzicile prefera locurile semi-umbroase si zonele cu climat umed. Acestea au nevoie de multa umezeala pe toata durata anului, insa se adapteaza destul de bine si in zone mai secetoase. Urzicile prefera in general solurile fertile, bogate in fosfor.
Utilizarea in medicina
Urzicile contin foarte multi aminoacizi si o cantitate mare de acid folic, motiv pentru care sunt recomandate gravidelor pe perioada sarcinii. De asemenea, se spune ca urzica este un bun galactagog (stimuland secretia laptelui).
Urzicile sunt bogate in vitamine, acestea continand cantitati mari de vitamina A, vitamina C, vitamina E, si Vitamina K . Pe langa vitamine, urzicile mai constituie o sursa bogata in fier, minerale, calciu, fosfati si betacaroten.
Urzicile sunt benefice pentru intarirea sistemului imunitar , datorita aportului mare de vitamine si minerale.
Cercetarile au arat ca sucul de urzica este un bun diurectic si ajuta pacientii care au suferit atacuri de cord.
De asemenea, urzicile sunt benefice in tratarea si prevenirea bronsitelor si astmului.
Extractele de urzica (intalnite in farmacii sub forma de tincturi) pot fi folosite pentru a trata artritele, anemia, febra si problemele aparute la nivelul rinichilor.
De asemenea, extractele de urzica sunt utilizate la fabricarea sampoanelor de par, datorita proprietatilor lor de a face parul stralucitor si de a indeparta matreata.
Alte utilizari
Urzicile au o aroma asemanatoare spanacului atunci cand sunt gatite. In America, urzicile erau folosite in trecut ca sursa principala de mancare primavara. In prezent sunt folosite si in Europa la prepararea mancarurilor. Acestea sunt culese primavara cand sunt . Din urzici se prepara o mancare asemanatoare mancarii de spanac. Prin fierberea lor, perii de pe suprafata acestora sunt distrusi.
De asemenea, urzicile mai sunt utilizate la prepararea diferitelor sosuri precum pesto. In nordul si estul Europei din urzici se prepara o supa specifica.
Frunzele de urzica sunt uscate si folosite la prepararea ceaiurilor de urzica.
Exista multe retete de bauturi alcoolice, in special in Insulele Britanice, preparate cu urzici pentru a da o aroma speciala.
Urzicile ajunse la matuitate erau in trecut utilizate pentru fabricarea fibrei textile. Aceasta fibra era folosita cu acelasi scop precum panza, avand o textura asemanatoare. Spre deosebire de bumbac, urzicile cresc mult mai repede si nu au nevoie de pesticide. Din acest motiv, o companie din Germania a inceput de cativa ani sa produca fibre textile din urzici, in scop comercial.