Plante de gradina

#trifoi #cultivare trifoi #trifoi alb #trifoi rosu

Trifoiul

Trifoiul (Trifolium) este un gen ce cuprinde aproximativ 250 de specii de plante care apartin familiei Fabaceae. Raspandit in mare parte in emisfera nordica, trifoiul apare si in America de Sud sau Africa.
 

Descriere


Trifoiul include specii de plante anuale , bienale si perene. In cele mai multe cazuri, plantele au trei frunze, numarul acestora putand fi si de 5 sau 7. Florile sale formeaza inflorescente mici de culori diferite, in functie de specie: albe, galbene, rosii, mov.
 

Cultivare


Anumite specii de trifoi sunt cultivate ca plante furajere. Dintre acestea, cele mai raspandite sunt trifoiul alb (Trifolium repens) si trifoiul rosu (Trifolium pratense). In curte si gradina, trifoiul poate inlocui cu succes peluza clasica.

Pentru a cultiva trifoi in preajma casei, sunt necesare seminte de trifoi, semanate pe pamantul proaspat greblat si nivelat. Trifoiul se poate dezvolta in aproape orice tip de sol. Cu toate acestea, este recunoscut faptul ca trifoiul intampina probleme atunci cand este cultivat in sol acid, din cauza unor factori precum daunatorii, bolile si dezechilibrul de substante nutritive din sol.

Trifoiul alb (Trifolium repens) este una dintre cele mai raspandite specii de pe teritoriul tarii. In cultura, sunt identificate 3 tipuri: silvestris, giganteum si intermediar. Fiecarui tip ii este asociat un anumit soi: Carpatin (silvestris), Dacia (giganteum) si Carmen, Magurele 1, Miorita (intermediar).

Trifoiul alb are nevoie de umiditate relativ ridicata, insa face fata cu brio variatiilor de temperatura.
 

Simbolism


Trifoiul este simbolul traditional al Irlandei, asociat Sfantului Patriciu, celebrat in fiecare an la data de 17 martie. Desi de regula are doar 3 frunze, exceptiile de la regula, sub forma trifoiului cu 4 foi (mai rar cu mai multe) sunt considerate norocoase. Guinness Book of World Records include, in prezent, un trifoi cu un numar record de 56 de frunze.

Referitor la simbolistica irlandeza a trifoiului, se spune ca un trifoi cu 4 foi poate anula vraja facuta de un spiridus (leprechaun). De asemenea, in secolul al XIX-lea, trifoiul a devenit un simbol al rebeliunii, astfel ca oamenii care indrazneau sa poarte un trifoi riscau sa fie spanzurati.

Trifoiul irlandez original pare sa fi fost specia Trifolium repens, raspandita pe teritoriul tarii.
 

Specii de trifoi


Trifolium hybridium sau trifoiul suedez este o specie perena, aparuta la inceputul secolului al XIX-lea, raspandita in prezent cu precadere pe teritoriul Marii Britanii. Are flori albe sau roz.

Trifolium medium este o specie perena de trifoi, cu tulpini serpuitoare si flori roz-violet. Specia are o valoare agricola scazuta.

Trifolium minus creste pe pasuni si la marginea drumurilor, are flori mici, galbene care capata, ulterior, o nuanta maronie si este bogat in proteine.
 

Proprietati medicinale


Trifoiul alb si cel rosu au o serie de proprietati medicinale recunoscute. Printre altele, trifoiul alb se utilizeaza in tratarea racelilor, gripei sau a leucoreei. Cat despre trifoiul rosu, acesta are proprietati diuretice si antiinflamatoare ce ajuta la detoxifierea organismului .

Sursa foto: ediblecontainergardening.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului