Gradinile cu trandafiri sunt de obicei cele mai apreciate si laudate, iar daca tu detii cateva astfel de flori in micul tau colt de rai, cu siguranta ti-a trecut prin cap ideea transplantarii. Indiferent ca ai gasit o locatie mai insorita sau ca sunt anumiti factori care nu iti mai permit sa ii lasi plantati acolo unde sunt in acest moment, este bine sa stii ca transplantarea nu este o actiune foarte delicata, insa trebuie sa ai cateva notiuni de baza in acest sens.
Alege cu grija momentul
Pentru rezultate excelente, pentru ca radacina sa se prinda cat mai bine in pamant si tufisul sa infloreasca sporadic in sezonul urmator, este recomandat ca tranplantarea sa se faca in perioada dintre sfarsitul iernii si inceputul primaverii. Explicatia este ca trandafirii, in acea perioada, se afla in perioada de hibernare , astfel ca socul transplantarii este considerabil redus, comparativ cu acceasi situatie vara, cand trandafirii sunt infloriti.
In cazuri exceptionale, trandafirii pot fi transplantati si vara sau in orice alta perioada, insa in aceasta situatie este recomandat ca acest proces sa aiba loc dupa asfintitul soarelui si, de preferat, radacina sa fie preluata cu o mare cantitate de pamant, pentru ca, din nou, socul sa fie unul cat mai mic.
De asemenea, daca ai impresia ca solul actual difera de solul in care urmeaza sa fie inradacinat trandafirul este diferit, poti face un lucru: ia o galeata de pamant din zona actuala si amestec-o cu pamantul de la urmatoarea locatie.
Pregateste procesul de transplantare
Decide-te asupra zonei in care urmeaza sa muti trandafiri si sapa gropi individuale de 15 – 18 centimetri adancime si aproximativ 20 centimetri latime. Pregateste un ingrasamant organic (materie animale, frunze uscate etc) si amesteca-l cu pamantul care urmeaza sa acopere radacina trandafirului, iar apoi uda amestecul, astfel incat trandafirul aceasta sa se bucure de toti nutrientii necesari dupa transplantare.
Transplantarea trandafirului
Scoate tufa de trandafiri din pamant cu mare grija pentru a evita ruperea firicelelor de la radacina, iar daca iti este teama sa nu faci vreo greseala, poti scoate radacina cu o cantitate mai mare de pamant. Sapa in forma de patrat in jurul radacicii trandafirului, iar inainte de tranplantare, scutura cu atentie excesul de pamant.
Introdu radacina tufei in sol si acoper-o cu pamant dupa ce lasi amestecul de turba si ingrasamant sa se amestece bine timp de 24 de ore. Imediat dupa transplantare uda radacina trandafirului, insa nu in mod excesiv, ci cat sa aiba un grad suficient de umiditate.