Plante de gradina

#transplantare plante #sfaturi practice gradinarit #plante de gradina #sfaturi practice #transpantare #transplantare plante gradina

Transplantarea, o munca dificila? Nu si daca procedezi in felul urmator!

Pentru tufele si arbustii din gradina, octombrie este sezonul ideal in care poti face transplantarea lor dintr-un colt in altul al gradinii. Desi pare o munca dificila, transplantarea se poate realiza fara un efort considerabil, daca urmezi sfaturile de mai jos. Iata ce ai de facut!

Alege exemplarele tinere

Daca ai decis sa schimbi decorul gradinii si te-ai hotrat sa repozitionezi tufele de trandafiri, magnoliile, matura verde sau tufele de cistus in alte locuri din gradina ta, trebuie sa iei in calcul varsta exemplarelor pe care vrei sa le muti. In cazul plantelor care au o varsta de unu, doi sau trei ani, nu vei intampina mari probleme. Daca planta are deja cinci ani petrecuti in aceeasi pozitie, exista sansa sa nu supravietuiasca stresului unei mutari. Alege pentru transplantare doar exemplarele tinere din gradina ta.

Pregatirea plantei

Sapa in jurul plantei sau arbustului pe care vrei sa il muti un sant circular cu adancimea de 30-35 de centimetri. Umple-l cu nisip pentru a permite radacinilor sa respire sa se destinda in sol. Indeparteaza prin tundere partile uscate sau imbatrinite ale tufei sau din coroana arbustului. Nu efectua taieri radicale.

Extragerea

Dupa aproximativ o luna va trebui sa efectuezi extragerea din pamant a plantei. Uda abundent santul sapat in jurul plantei cu o zi inainte de a o extrage. Va ajuta la umezirea solului facand munca ta mai usoara. Sapa cu grija in jurul radacinilor pana cand poti extrage planta fara sa ii rupi radacinile. Leaga ramurile arbustului sau tijele tufei inainte de a extrage planta pentru a nu le deteriora. Inveleste radacinile acesteia intr-o panza de sac umezita pentru a evita uscarea lor rapida. In special trandafirii si magnolia se dovedesc foarte pretentioase din acest punct de vedere.

Replantarea

In noul loc ales pentru replantare va trebui sa sapi o groapa cu dimensiunile un pic mai largi decat lungimea radacinilor. Asaza pe fundul gropii un strat de pamant amestecat cu nisip pentru a asigura un bun drenaj. Planta trebuie asezata la acelasi nivel de adancime in sol la care a crescut. Vei observa un semn distinct pe tulpina care te va ajuta sa te orientezi. Acopera usor cu pamant radacinile, stropind solul din cand in cand. Poti amesteca si compost sau gunoi de grajd pentru a imbogati solul!

Sursa foto: katob427.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului