Plante de gradina

# ingrijire trandafir #amenajare gradina #trandafir #flori

Trandafirul, regele florilor. Tot ce trebuie sa stii despre el

Trandafirul este floarea cea mai strans legata de istoria omenirii. In legende, basme, obiceiuri, medicina traditionala, arta sau publicitate, trandafirul a fost mereu la loc de cinste. Este floarea cel mai des folosita pentru cadouri sau in ocazii speciale si tocmai de aceea este foarte important sa stii totul despre ea.
 

Trandafirul este o planta care se poate cultiva si primavara, dar si toamna, insa, ideal este sa fie plantat in apropierea iernii. Trandafirii cu radacini nude se planteaza atunci cand se afla in repaus vegetativ, adica fie la sfarsitul toamnei (octombrie-noiembrie), fie la inceputul primaverii, in martie-aprilie. Cele mai bune plantari sunt cele de toamna, deoarece peste iarna trandafirii se adapteaza la noul sol si se inradacineaza mai bine.

Este foarte important de stiut ca trandafirului ii place soarele din belsug. Creste mai viguros si va inflori mai frumos daca locul ales este insorit si aerisit. Trebuie sa aiba o expunere de minimum 5 ore de soare direct pe zi, spre sud-est sau sud-vest. Daca plantezi un trandafir intr-un loc cu mai puţin de 4-5 ore de soare pe zi, acesta nu se va dezvolta si va face foarte putine flori.

Inainte de plantare, ramurile butasului trebuie scurtat la 4-5 muguri. Daca pamantul este intelenit, se sapa gropi cat mai mari, de 40x40x40 cm. Pentru a asimila cat mai bine substantele nutritive, este necesar ca radacinile sa faca o priza buna cu solul. In acest scop, este indicata o mocirla dintr-un amestec de apa si pamant, de consistenta smantanii, in care se introduc radacinile trandafirului. Radacinile se pun in groapa, bine desfacute (foarte important este ca altoiul sa fie la nivelul solului, iar in zonele foarte reci la 2-3 cm sub nivelul solului), apoi  groapa trebuie umpluta cu pamant si tasat bine locul, pentru a elimina eventualele pungi de aer. Se uda din abundenta (cu minimum 10 litri de apa).

Cand si de ce se taie trandafirii

Din momentul in care apar tufele, acestea trebuie ingrijite constant. Taierea trandafirilor este foarte importanta si se face de fiecare data cand este necesar, dar mai ales vara cand este perioada de vegetatie a trandafirului.

1. Toamna - are drept scop protejarea acestuia

2. Primavara - stimuleaza inflorirea trandafirului

3. Vara - modeleaza si aerisesc tufele de trandafiri. In plus, stimuleaza inflorirea si ajuta si la prevenirea bolilor.

Bine de stiut!

Nu planta trandafirul intr-un loc in care au existat alti trandafiri inainte, fara a schimba solul macar la o adancime de 30 cm si pe o arie de 60 cm.

Distanţa de plantare este de minimum 50 cm pentru trandafirul cu floare mare si trandafirul cu flori grupate. Trandafirul catarator are nevoie de un spaţiu de 1,5-3 m, iar trandafirul plangator si pomisor se planteaza la o distanta de minimum 1 m.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului