Plante de gradina

#bloc #gradina #acoperis #terasa #amenajare gradina

Tot ce trebuie sa stii despre gradina de pe acoperis

Daca stai la bloc si posibilitatea de a avea o gradina ti se pare indepartata, afla ca exista varianta unei gradini pe acoperis, benefica atat pentru mediu cat si pentru ceilalti locuitori ai blocului.

 

  • Suprafata pe care vrei sa amenajezi gradina trebuie sa fie dreapta, de buna calitate si cu acces usor catre ea. Daca esti chiar tu locatarul care locuieste la ultimul etaj este perfect. Daca nu, ai putea avea nevoie de acordul celor care locuiesc sub viitoarea ta gradina.

 

  • Afla de la administrator daca au fost facute lucrari recente de consolidare a terasei blocului si daca aceasta va suporta greutatea pamantului si a plantelor pe care vrei sa le plantezi acolo.

 

  • Iti trebuie un material termoizolant, aplicat peste ceea ce exista deja pe suprafata terasei. Acesta se gaseste sub forma de baloti de membrana de plastic sau vopsea care se usuca si devine ca o folie de cauciuc.

 

  • Dupa ce ai determinat primul strat al terasei, ia in considerare faptul ca numai anumite plante rezista la o caldura mare si constanta, cu soare direct, cum se gaseste pe acoperisul blocului. Daca blocul tau nu este cel mai inalt din zona si poate profita si de umbra altor cladiri, in anumite momente ale zilei, cu atat mai bine.

 

  • Plantele alese de tine vor trebui sa reziste si vantului puternic, astfel incat nu trebuie sa creasca prea mult in inaltime.

 

  • Adu cantitati mici de pamant, treptat, pe masura ce avansezi cu organizarea gradinii si delimiteaza suprafata respectiva.

 

  • O gradina interesanta se poate realiza si cu ajutorul unor vase sau jardiniere in care sa plantezi tot ce doresti. Ia in considerare faptul ca recipientele si jardinierele de plastic sunt mai usoare decat cele de lut sau teracota, deci mai potrivite pentru gradina de pe acoperis.

 

  • Pe marginea gradinii, ca bariera protectoare, ai putea aseza aliniati arbustii cunoscuti si sub numele de gard viu. Acestia se descurca foarte bine si in soare direct. Nu uita ca, daca vei cumpara mai multi, poti obtine un pret mai bun.

 

  • amenajarea gradinii si alegerea sortimentelor pe care le plantezi in ea depind de rezultatul pe care vrei sa-l obtii. Oricum, la amenajarea gradinii poti lucra ani intregi, pentru ca mereu vei gasi ceva de schimbat sau adaugat.

 

  • Trandafirii cataratori sunt si ei potriviti pentru astfel de gradina. Special pentru ei, poti monta un gardut realizat din sipci de lemn pe care trandafirii sa se suie cand cresc. Acest tip de gardut se gaseste in comert, la marile magazine cu materiale de constructii .

 

  • Zorelele sunt alte plante rezistente , care iubesc lumina directa si constanta a soarelui si nu au nevoie de foarte multa apa. Si ele sunt plante cataratoare si stau inflorite pe toata perioada verii.

 

  • Fa-ti un program zilnic de udare a gradinii tale sau fa cu schimbul cu alti vecini.

 

  • Printre plante, poti realiza cateva alei interesante, folosindu-te de pietris gen calcar, care se gaseste la sac, in marile magazine cu materiale de constructii.
  • Daca aduci un hamac sau un sezlong si o masuta, gradina ta de pe acoperis se poate transforma intr-un excelent loc de relaxare pentru timpul liber.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului