Plante de gradina

#gradina #flori #plante de gradina

Tot ce nu stiai despre plantele anuale

Dupa cum reiese si din nume, plantele anuale au o activitate sezoniera, respectiv cresc, infloresc, fac seminte si apoi mor in acelasi an. Aceste plante ofera un colorit continuu ce completeaza perioadele scurte de inflorire ale plantelor perene. Cele mai populare plante anuale sunt ochiul-boului, petuniile, galbenelele, gura-leului, salvia, regina noptii si carciumaresele. Iata cateva caracteristici si sfaturi utile despre ingrijirea plantelor anuale:


1 Perioada de inflorire a plantelor anuale este mai lunga decat a celor perene si de aceea ele sunt folosite mai des in amenajarea spatiilor verzi.


2 Unele plante anuale precum albastrelele si macii prefera pamanturile reci pentru dezvoltare insa cele mai multe incoltesc dupa ce au fost insamantate in pamant caldut, care nu mai este in pericol de inghet.


3 Majoritatea florilor anuale prefera lumina soarelui, putine rezistand bine si la umbra.


4 Ca sa te bucuri de frumusetea acestor plante inca de la inceputul sezonului, poti cultiva rasaduri in timpul iernii in interiorul casei in ghivece sau in jardiniere, dupa care vei transplanta florile in gradina.


5 Plantele anuale iti ofera posibilitatea de a avea o gradina distincta in fiecare an astfel ca sunt preferate de persoanele active, care se plictisesc usor.


6 Unele plante perene , mai ales cele de origine tropicala, sunt tratate ca anuale si semanate in fiecare sezon din cauza ca nu rezista bine la temperaturi scazute sau din comoditate, ele necesitand mai multa atentie. Un astfel de exemplu este sporul casei (Impatiens), planta perena, originara din Africa, care nu rezista la inghet. In loc sa transplanteze aceasta planta in ghivece si s-o adaposteasca in casa peste iarna, multi gradinari prefera sa o insamanteze din nou in primavara.


7 In zonele cu temperaturi mai calde, unele plante anuale cresc si infloresc in timpul iernii.


8 Plantele anuale pot fi cumprate din magazinele de profil, unde exista atat seminte dar si butasi sau rasaduri. In general, este preferabil sa alegi plante inflorite si sa le eviti pe cele care au radacini maronii, ale caror varfuri ies prin partea inferioara a vasului.


9 Din semintele scuturate ale plantelor anuale pot aparea in anul urmator noi plante, prin autoinsamantare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului