Plante de gradina

#trandafiri #trandafiri de gradina #ponturi trandafiri

Top 7 ponturi pentru a creste trandafiri

Trandafirii sunt unele dintre cele mai estetice flori pe care le poti creste in gradina proprie. Folositi atat ca plante de ornament, cat si la prepararea dulceturilor, trandafirii isi pot face loc si in gradina ori in curtea ta. Cum poti sa ii cresti, descopera in continuare!



1 Alege soiul potrivit


Trandafirii sunt disponibili intr-o varietate de soiuri, de la cei pitici la aceia cataratori. Dintre acestea, anumite specii sunt mai rezistente la atacul daunatorilor decat altele. Nu in ultimul rand, florile trandafirilor pot varia de la o specie la alta, avand culori, marimi si parfumuri diferite.

In functie de preferintele personale si de recomandarile specialistilor, alege soiul, respectiv, soiurile care se potrivesc cel mai bine si au cele mai mari sanse sa se dezvolte armonios in gradina ta.


2 Alege locul ideal


Trandafirii au nevoie de multa lumina. Cel mai multe soiuri prefera zonele luminate cel putin cinci ore pe zi, ideal fiind soarele de dimineata. Explicatia sta in faptul ca lumina diminetii este mai blanda, mai putin fierbinte si ajuta la indepartarea rouai aparute la primele ore ale zilei. Eliminarea umezelii impiedica, ulterior, aparitia bolilor fungice la trandafiri .


3 Atentie la umezeala solului


Trandafirii nu vor rezista intr-un sol foarte umed. Daca se intampla ca gradina ta sa aiba un astfel de tip de sol, de folos ar putea fi drenarea acestuia sau plantarea trandafirilor in ghivece sau vase mai mari, in locul plasarii direct in pamant.

Daca, in schimb, solul este prea uscat, il poti imbogati cu materie organica, menita sa ajute la captarea si pastrarea umezelii in pamant. In cele mai multe cazuri, trandafirii necesita o udare regulata in timpul sezonului de crestere - de cateva ori pe saptamana - si vor avea nevoie sa fie udati chiar mai frecvent de atat, in perioada de inflorire .


4
Verifica aciditatea solului


In general, trandafirii au nevoie de un sol cu un pH de circa 6,5, insa numeroase soiuri rezista si la o aciditate cuprinsa intre 5,5 si 7,5. Pentru a modela un sol prea acid sau prea alcalin, apeleaza la solutiile potrivite - humusul este una dintre cele mai bune.


5 Plaseaza trandafirii la distante adecvate


In cazul in care plantezi trandafirii prea aproape unii de ceilalti sau de alti arbusti ori copaci, risti ca acestia sa nu se dezvolte armonios, sa nu faca flori si chiar sa piara. Prin urmare, plaseaza trandafirii la distante generoase si permite altor flori sau ierburi pitice sa creasca intre ei. Pe langa efectul vizual placut, te asiguri ca trandafirii tai vor creste armonios. Nu in ultimul rand, poti alege sa plantezi, intre trandafiri, ierburi care indeparteaza daunatorii atrasi de roze.


6 Alege timpul potrivit pentru plantare


Cele mai indicate perioade pentru plantarea trandafirilor sunt lunile racoroase de primavara sau la inceputul verii. Trandafirii pot fi plantai si pe timp de iarna, insa doar in acele zone climatice unde iarna nu da inghetul.


7 Taie capetele uscate


Pentru ca trandafirii tai sa faca flori frumoase, este important sa le inlaturi periodic capetele uscate. In functie de soi, anumite tipuri de trandafiri infloresc doar in luna iunie, in timp ce altele ofera o priveliste superba tot anul.

Sursa foto: westerngardeners.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare