Plante de gradina

#gradina #flori # bujori

Top 4 soiuri de bujori celebri pe care merita sa ii ai in gradina!

Floare de bujor este recunoscuta pentru eleganta, parfum, culorile uluitoare, dar si pentru simbolismul aparte. Bujorii se numara printre florile preferate ale floristilor, gradinarilor si pasionatilor de flori din intreaga lume. Bujorul simbolizeaza dragoste, compasiune, noroc si prosperitate. De asemenea, poate insemna demnitate si onoare. Denumiti „regina florilor” in tara lor de origine, China, in anul 1957, bujorul a devenit floarea statului Indiana. In anul 2022, bujorul a devenit oficial si floarea nationala a Romaniei.

 

Bujorul apartine genului Paeonia care contine mai mult de 30 de specii si sute de soiuri, unele dintre ele fiind cultivate de mii de ani. Exista 3 specii de bujori: erbacee (tulpina lunga), lemnoase (arbusti) si hibrizi, care sunt numiti si bujori Itoh. Bujorii sunt renumiti pentru florile lor fabuloase, rafinate si parfumate care infloresc la sfarsitul primaverii si la inceputul verii. Daca sunt ingrijiti corespunzator, bujorii pot inflori mai mult de 100 de ani!

Exista si cateva povesti despre originea numelui acestor flori. Unii spun ca numele de bujor provine de la Paeon (sau Paean), medicul zeilor din mitologia greaca. El a fost un student al zeului grec al medicinei, Esculapius. Potrivit unei vechi povesti, cand Paeon l-a vindecat pe Pluto folosind o radacina de bujor, Aesculapius a devenit prea invidios si a incercat sa-l omoare. Zeus l-a salvat de la moarte transformandu-l intr-o planta de bujor pe care multi oameni au iubit-o si adorat-o.

Potrivit unui alt mit, o frumoasa nimfa pe nume Paeonia i-a atras atentia lui Apollo. Dar a devenit constienta si s-a inbujorat de indata ce si-a dat seama ca Afrodita ii privea flirtand unul cu celalalt. Afrodita s-a suparat si a transformat-o pe Paeonia intr-un bujor rosu.

Bujorul este considerat floarea oficiala pentru cea de-a 12-a aniversare a nuntii si de asemenea este si floarea celor nascuti in luna noiembrie.

Plantati in gradina, bujorilor le place soarele, cu conditia sa nu devina prea cald vara, desi cateva tipuri vor tolera umbra usoara. Bujorii au nevoie de un sol bun, fertil, bine drenat, care este de preferinta neutru pana la alcalin.

De la soiuri elegante cu o singura petala pana la forme exuberante, specialistii in flori de la Famous Roses va dezvaluie 4 soiuri celebre de bujori care va vor infrumuseta gradina in aceasta primavara.

Cora Louise

Bujorii din specia "Itoh" sunt hibrizi rari si neobisnuiti intre bujorii de gradina. Exista mai multe soiuri, toate foarte cautate de colectionari, dar usor de cultivat si foarte rezistente. Soiul "Cora Louise" din specia Itoh, formeaza un tufis mediu de frunze verzi luxuriante. Florile mari semi-duble au petale albe cu flacari adanci de lavanda pana la violet. Un bujor usor parfumat insa ce emana o eleganta desavarsita.

Florile bujorului Cora Louise ies in evidenta impotriva frunzisului verde inchis si vibrant al acestei plante. Ca si alti bujori, aceasta planta are nevoie de o cantitate medie de apa si un sol bine drenat. Aceasta planta poate produce 50 de flori pe an. Primavara, puteti ajuta inflorirea si cresterea prin fertilizare anuala.

Bujorii rareori trebuie impartiti sau mutati, dar, daca este necesar, aceasta operatiune ar trebui sa se efectueze numai toamna. Inflorirea este intotdeauna cea mai buna intr-o locatie insorita. Curatati frunzele moarte in toamna pentru a ajuta la prevenirea aparitiei bolilor. Florile pe tulpini taiate au o viata scurta, ceea ce le face mai putin potrivite in aranjamente.

BOWL OF CREAM

Bowl of Cream este unul dintre tuturor gradinarilor din intreaga lume. Florile mari ale acestui bujor magnific au petale dantelate scaldate in nuante de alb frisca. "Bowl of Cream", infloreste la mijlocul sezonului. Datorita florilor sale uriase de aproximativ 150-200 mm care arata ca niste cupe mari umplute cu frisca, numele este ales perfect. Pe langa florile uriase, "Bowl of Cream" vine cu tulpini masive, robuste si solide ce pot sustine perfect florile mari. Un adevarat "must have" ce va aduce eleganta si rafinament oricarei gradini.

SUNNY GIRL

Bujorul "Sunny Girl" este un bujor hibrid cu petale pline si o vegetatie sanatoasa cu frunze zdravene, de culoare verde inchis. Florile sale mari au o culoare calda de vara, galben unt, cu o nuanta rosie subtila pe petalele exterioare. Culoarea sa minunata va lumina orice colt de gradina. "Sunny Girl" va va fermeca inca de la prima inflorire si isi va gasi cu siguranta locul bine meritat in gradina.

BLUSHING PRINCESS

"Blushing Princess" este un bujor feminin, cu flori gingase de culoare roz pal si un miros dulce si incantator. Aceasta capodopera a naturii simbolizeaza dragoste si pasiune. Chiar si forma florii este la fel de feminina pe cat poate fi o floare de o eleganta aparte. Are o inflorire spectaculoasa la inceputul sezonului, iar de vegetatia plantei de culoare verde si foarte sanatoasa va puteti bucura pe toata perioada sezonului. Florile sale uriase sunt completate de un parfum dulce si suav care va va fermerca inca de la prima inflorire.

Bujorii sunt plante excelente ce ofera o nota unica si indrazneata oricarei gradini. Au nevoie de putina intretinere, cresc in multe tipuri de sol si iubesc soarele. Sunt plante perene care vor infrumuseta gradina an de an. Vin in mai multe forme, dimensiuni si nuante, cu flori variind de la alb, roz, rosu, mov, lavanda, violet intens, galben si portocaliu. Majoritatea bujorilor sunt relativ usor de cultivat daca le oferiti intretinerea si ingrijirea necesare. Curatati toamna si plantati intr-un sol bine drenat, unde pot beneficia de multa lumina solara, va veti bucura de aceste frumuseti parfumate pe tot parcursul sezonului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului