Plante de gradina

# top trandafiri celebri #trandafiri celebri #trandafiri

Top 10 cei mai celebri trandafiri din lume

Cea mai frumoase si iubite flori din lume sunt cu siguranta trandafirii. Cunoscuti ca simbol a iubirii din cele mai vechi timpuri si pana astazi, trandafirii sunt de asemenea un simbol al simpatiei dar si al tristetii. Trandafirii sunt si cele mai folosite flori la nunti, din lume. Versatilitatea si frumusetea lor, combinatia de tulpini spinoase si flori parfumate sunt considerate ca un simbol al realizarii, perfectiunii si completarii.

 

Trandafirul este printre singurele trei flori mentionate in Biblie. Cel mai vechi trandafir din lume a fost gasit pe zidurile Catedralei Hildesheim din Germania si se crede ca traieste de 1000 de ani din 815 d.Hr. In 2006, renumitul crescator de trandafiri David Austin a realizat cel mai scump trandafir din lume, „The Juliet”. I-au trebuit 15 ani sa finalizeze aceasta reproducere la un cost total de 5 milioane de dolari.

Trandafirii se gasesc intr-o multitudine de culori precum rosu, portocaliu, roz, violet si chiar verde, dar singura culoare care nu exista este negru. Specia la care se face referire ca la un trandafir negru este de fapt un trandafir de culoare rosu extrem de inchis. Multi arbusti de trandafiri cresc foarte inalti. Cea mai inalta tufa de trandafiri inregistrata vreodata are peste 7 metri inaltime.

In lume exista aproximativ 10.000 de soiuri de trandafiri si fiecare dintre ele este unic in felul sau. Specialistii in trandafiri de la Famous Roses au realizat un top al celor mai celebri trandafiri din lume.

1. DOUBLE DELIGHT

Unul dintre soiurile de trandafiri preferate de britanici, Double Delight este incantare atat din punct de vedere al culorii cat si al parfumului.  Florile de dimensiuni mari cu peste 30 de petale rosu- roz si alb-crem, cu un parfum puternic si picant, isi schimba culoarea in lumina soarelui de la alb la rosu carmin, incepand de la margini. Aceasta schimbare este mai proeminenta in regiunile mai calde, mai insorite si, de asemenea, in prezenta gazelor cu efect de sera si a razelor UV ale soarelui. Este nevoie de un sol umed bine drenat, cu compost organic bun. Acesti trandafiri necesita mult aer in jurul lor pentru a preveni bolile cauzate de umiditate si, de asemenea, pentru a incuraja o crestere sanatoasa.

Double Delight este unul dintre favoritii gradinarilor din lumea intreaga deoarece florile sale taiate rezista foarte bine in vaza. Cateva dintre premiile pe care acest trandafir celebru le-a castigat de-a lungul timpului la concursurile de specialitate: Medalia de Aur la Baden-Baden in 1976, Medalia de Aur la Roma 1976, Premiul pentru jocul de parfum 1986, iar in 1985 a fost inclus in World Hall of Fame Rose.

2. QUEEN ELIZABETH

Acest trandafir de culoare roz este foarte elegant, iar florile sale regale, arata precum o regina care poarta o coroana. Are parfum moderat si poate inflori pana la 10 cm inaltime, oferind o vedere spectaculoasa privitorilor. In anul 1979 a fost desemnat cel mai frumos trandafir din lume si este considerat cel mai bun soi de trandafir gasit vreodata. O alta caracteristica care il face atat de special pe Queen Elizabeth este faptul ca ramurile si tulpinile sale sunt rosii. Acest trandafir celebru a fost crescut de Lammerts in 1953 pentru a marca incoronarea reginei Elisabeta.

3. BLACK BACCARA

O adevarata splendoare de trandafir este de o eleganta si de un rafinament greu de descris in cuvinte. Adus de pe planeta rozelor, probabil, unde trandafirii traiesc in gradini uriase cu porti de catifea si case din petale si unde singura lumina nu vine de la soare, vine de la stele. Creatie a casei Meilland Richardier acest trandafir faimos este mai inchis decat orice alt trandafir. Florile sale mari cu aproximativ 40-45 de petale de un rosu-visiniu cu aspect catifelat, ofera iluzia unui trandafir negru in functie de lumina care se revarsa asupra lui. Este viguros si are o rezistenta excelenta la boli. Trandafirul black baccara nu este un trandafir foarte dur si necesita un climat umed si rece. Se dezvolta cel mai bine in sol bine drenat, cu iluminare adecvata si prezenta a aerului. De asemenea, Black Baccara este recomandat si pentru flori taiate in vaza si aranjamente florale. Floarea taiata are o rezistenta de aproximativ 5-7 zile. Asta daca vrei sa daruiesti cuiva drag, o bucatica rupta dintr-o stea!

4. EDEN ROSE RED

Un trandafir cu flori gigantice cu 100 de petale descoperit de francezul Alan Mielland. Cu o inaltime de aproximativ 2 m, acest trandafir magnific infloreste perpetuu. Florile de culoare roz-rosu, cu tulpina de culoare verde mediu au un parfum usor.  Daca vrei ca gradina ta sa arate ca o gradina frantuzeasca, atunci tine minte ca trandafirul Eric Tabarly sau Eden Rose Rosu are exact acel fermecator je ne sais quoi de care ai nevoie. In plus a fost remarcat si de juriile internationale atunci cand l-au premiat cu 2 medalii pentru calitatile sale desavarsite. 

5. ROSA DAMASCENA

Trandafirul de Damasc este un trandafir vechi de gradina, o incrucisare intre un trandafir francez si un trandafir mosc. Originar din Siria, trandafirul de Damasc a fost introdus in Europa in secolul al XVI-lea. Acesti trandafiri faimosi sunt cunoscuti pentru parfumul lor si sunt folositi pentru a face uleiuri esentiale de trandafiri.  Exista multe soiuri de Rosa Damascena din care poti face dulceata si alte produse cu parfum de trandafir, insa daca doresti sa produci si ulei esential de trandafiri atunci, obligatoriu, trebuie sa cultivi Rosa Damascena Trigintipetala (Rosa Damascena P. Miller).

Florile acestui Trandafir de Damasc sunt foarte parfumate si se obtine cu 30% mai mult ulei esential decat din oricare alt trandafir din familia damascenelor. Pentru producerea uleiului esential si a apei de trandafir, Rosa Damascena Trigintipetala se cultiva in Bulgaria (Kazanlak), Iran (Kashan) sau Turcia (Isparta). Uleiul volatil este folosit in industria parfumurilor, cosmetica sau in scop farmaceutic. Datorita florilor foarte parfumate, din petalele acestui trandafir se obtine o dulceata deosebit de aromata si parfumata, sirop, flori uscate pentru ceai si alte produse cu parfum de roze care contribuie la sanatatea si starea noastra de bine. Foarte popular in Romania, acestui trandafir i se spune simplu ‘Rosa Damascena’ sau ‘Trandafirul de Damasc’. 

6. SOLEIL VERTICAL

La prima vedere, Soleil Vertical, creatie a lui Georges Delbard pare ca este un trandafir rupt dintr-o raza de soare. Vorbim despre un catarator aducator de liniste si lumina pe fatada, zidul sau gardul pe care este lasat sa le mangaie din luna iunie si pana in octombrie. Un trandafir stralucitor, cu flori mari de un colorit incredibil, cu o rezistenta foarte buna la maladii si cu o vegetatie ce poate atinge inaltimi de 2-3m. Pentru calitatile sale deosebite a fost medaliat de 5 ori la concursurile internationale.

7. NAHEMA 

Casa Delbard ne propune sa plantam parfum. Pe cat poate parea de neobisnuit, pe atat este de adevarat. Iubitorilor de roze din intreaga lume le este oferita ocazia sa aiba pentru prima data, in gradinile lor, un trandafir a carui mireasma te trimite cu gandul la marii producatori de parfum. Denumit dupa parfumul lui Guerlain, Nahema este un trandafir incantator, cu flori duble, scaldate in nuante de roz, extrem de parfumate, care iti vor improspata si infrumuseta gradina din luna mai si pana la inghet. Nahema are o vegetatie foarte atragatoare ce poate atinge la maturitate inaltimi de 2.5 - 3.0m si este un trandafir spectaculos ce a primit nu mai putin de 8 medalii la concursurile internationale, inclusiv Premiile pentru Parfum de la Monza din 1997 si New Orleans din 2003. 

8. PULLMAN ORIENT EXPRESS

Pullman Orient Express, un trandafir urcator exceptional, creatie a Casei Meilland Richardier, cunoscut de catre iubitorii de roze din intreaga lume drept un mare seducator. Vorbim despre un trandafir bicolor, pictat in galben cu marginea roz-bengal si un contrast al florilor in frunzisul verde inchis, gata oricand sa ademeneasca admiratorii dar, mai ales, admiratoarele sale cu parfumul sau fructat. Trandafirul urcator Pullman Orient Express este o planta foarte sanatoasa, cu vegetatia regulata ce atinge, la maturitate, inaltimi de 2.0 - 2.5m. Pentru calitatile sale deosebite a obtinut recompensa cea mai prestigioasa acordata in SUA: AARS (All America Rose Selection). Floarea are un diametru de 14 cm cu aproximativ 50 de petale si o rezistenta foarte buna in vaza. 

9. BELLE ROMANTICA

Trandafirii BELLE ROMANTICA sunt combinatia perfecta intre gratie, frumusetea trandafirilor vechi, inflorirea abundenta si rezistenta deosebita a trandafirilor moderni ce fac parte din marea familie Meilland. Acest trandafir superb are toate calitatile fermecatoare ale unui trandafir romantic, un colorit pastelat superb si pana la 65 de petale mediu parfumate. Are o floare mare cu un diametru de pana la 11 cm. La maturitate acest trandafir extrem de sanatos atinge inaltimi intre 60 si 90 cm. Are o buna rezistenta la boli si o inflorire excelenta pe toata perioada sezonului. Un trandafir magnific ce a fost premiat in repetate randuri , castigand in anul 2014 in Orleans Premiul pentru Parfum; Premiul pentru cel mai bun trandafir cu flori mari si Premiul pentru Parfum La Tacita.

10. JEAN COCTEAU

In gradina ca intr-o poveste, acest trandafir delicat va va fermeca cu multele sale talente. De la sfarsitul primaverii pana la inceputul iernii, trandafirul JEAN COCTEAU infloreste iar si iar in profuzie si in ritm continuu. Florile, grupate in buchete de 2 pana la 7 flori, isi deschid petalele de 25 pana la 27, in corole fuzzy cu relief unic si deosebit. Aceasta forma originala de trandafir este accentuata si mai mult de noua culoare numita „in doua tonuri inversate”. De fapt, aversul (partea din fata) a petalei, portocaliu intens ocru, cu o nuanta de roz, este mai deschis decat reversul.Trandafirul JEAN COCTEAU se dovedeste a fi o forta a naturii! Cu o vegetatie viguroasa si echilibrata, formeaza un tufis elegant, care atinge aproximativ 80-90 cm inaltime. Frunzele sale frumoase de culoare verde stralucitor beneficiaza de o rezistenta excelenta la boli.

Prezentat la concursurile internationale de trandafiri, trandafirul JEAN COCTEAU nu a trecut neobservat si a adunat o recolta fina de premii si medalii. Certificat de merit Paris Bagatelle 2007. Medalie de Aur, Trandafirul anului si Trandafirul jurnalistilor Monza (Italia) 2008, Premiul publicului Le Roeulx (Belgia) 2008. Grande Rose du Siècle Lyon 2009. Best Floribunda Gold Standard (Kingdom) United) 2010 . Cel mai bun Floribunda Asheville / Biltmore (Carolina de Nord, SUA) 2014. Cel mai bun Floribunda si medalia de argint Adelaide (Australia) 2015. Medalia de aur Rose Hills (SUA) 2017. ARTE: American Rose Trials for Sustainability: Local Artist 2020. Varietate etichetata LABEL ROUGE. Datorita numeroaselor sale calitati, trandafirul JEAN COCTEAU se adapteaza la utilizari multiple in gradina. Individual, grupuri de 3 plante, paturi de flori, gard viu, intr-un ghiveci mare pe terasa sau balcon, singur sau in combinatie, exceleaza peste tot! 

Daca va doriti un trandafir celebru in ghiveci sau in gradina, intrati in lumea magica a trandafirilor pe https://www.famousroses.eu/. Aveti de ales dintre peste cele 100 de soiuri de trandafiri medaliati si celebri in intreaga lume!

La Famous Roses gasiti trandafirii de care aveti nevoie pentru a va transforma casa si gradina in galerii de arta. De la trandafiri cataratori si parfumati pana la trandafiri de dulceata, de la cei mai mari creatori ai lumii. Medaliati, celebri si cu garantie pentru prindere, soi si culoare, Famous Roses va ofera cei mai calitativi si rezistenti butasi de trandafiri de pe piata. Acesti trandafiri de colectie, adevarate opere de arta pentru totdeauna, sunt cele mai inspirate cadouri cu flori care rezista an de an.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare