Plante de gradina

#iarna #plante #plante de gradina #Spanz

Spanzul, un strop de culoare in gradina de iarna

Chiar daca, in majoritatea cazurilor, pe timp de iarna gradina intra intr-o stare de hibernare , lucrurile nu trebuie sa stea neaparat astfel. Daca iti doresti o pata de culoare si in sezonul rece, poti apela oricand la frumusetea si rezistenta spanzului. Ce trebuie sa stii despre aceasta planta, descopera in continuare!


1. Originea spanzului


Originar din Europa si estul Asiei, spanzul prefera regiunile de munte, putand fi admirat chiar si la altitudini de pana la 1900 metri. Chiar daca in Romania nu cresc, in mod natural, decat doua specii de - comun si verde - aceasta planta propune optiuni mult mai bogate de atat, speciile sale fiind mult mai numeroase: Helleborus argutifolius, Helleborus orientalis, Helleborus vesicarius, Helleborus niger etc. Pe langa acestea, vei mai putea gasi in comert si specii hibrid, derivate ale Helleborus orientalis: Helleborus x hybridus sau Helleborus orientalis hybrid.


2. Descriere

 

In functie de specie, spanzul avea flori de culori diferite: albe, verzi, roz, portocalii, mov etc. Spre exemplu, Helleborus niger, ce infloreste in preajma Craciunului, are flori albe sau rozalii, mari, sub forma unei farfurii. Poate atinge o inaltime de circa 30 cm, este robust si usor de ingrijit. Helleborus orientalis poate fi o alta optiune, aceasta specie inflorind inainte de sosirea primaverii.

Cele mai inspirate alegeri pentru gradina raman plantele hibride care infloresc in perioada inceperii postului de Craciun. Spanzul hibrid va face flori o perioada indelungata, necesita ingrijiri minime si are o rezistenta de invidiat, facand fata cu brio temperaturilor scazute si zilelor fara soare.

Spanzul este afectat rar de daunatori. In afara sezonului inghetat, insa, planta poate fi atacata de afide si melci, cu precadere atunci cand infloreste.

 

3. Plantarea spanzului

 

Pentru a se dezvolta armonios, spanzul are nevoie de un sol bogat in substante nutritive, umed si usor alcalin. Intrucat ii displace mutarea dintr-un loc intr-altul, ideal ar fi sa te opresti asupra unei zone unde spanzul va ramane indiferent de anotimp.

Il poti planta sub un copac cu frunze cazatoare, astfel incat sa fie protejat de soarele puternic vara, dar sa aiba suficienta lumina pe timp de iarna. Retine ca aceasta planta deosebita trebuie plantata vara.

La inceputul iernii, vei remarca faptul ca frunzele sale se vor colora in maro. Pentru a reda aspectul placut al spanzului, nu trebuie decat sa inlaturi frunzele colorate, iar planta se va regenera.

In ceea ce priveste achizitionarea sa, daca iti doresti spanz de o anumita culoare, ideal ar fi sa il cumperi cand este deja inflorit. Daca vrei sa il inmultesti, o poti face prin seminte pana in luna septembrie.


4. Spanzul, planta otravitoare


Spanzul este renumit ca fiind o planta foarte otravitoare. Astfel, este recomandat sa folosesti manusi atunci cand il ingrijesti, intrucat poate cauza iritatii la nivelul pielii, sau sa te speli pe maini imediat dupa.

De-a lungul timpului, spanzul a fost folosit si pentru proprietatile sale curative, in prezent fiind utilizat la fabricarea unor medicamente pentru bolile de inima.

Sursa foto: greencamera.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare