Plante de gradina

#sofran #plante de gradina #crestere sofran #intrebuintari sofran

Sofranul, o planta folositoare pentru gradina ta

Sofranul este considerat unul dintre cele mai scumpe condimente din lume. Planta poate fi crescuta in gradina in scop decorativ si chiar pentru a extrage praful colorat al acestui condiment. Toamna, florile violet sunt extrem de atractive pentru orice gradina.

Sofranul este o planta aromatica folosita in condimentarea si colorarea mancarii inca de pe vremea Imperiului Roman. Chiar si sumerienii il foloseau cu 5000 de ani in urma. Astazi, sofranul constituie un ingredient de baza pentru paella si pentru multe preparate originare din regiunile mediteraneene si asiatice.

Iranul si Spania sunt principalii producatori de sofran , cu peste 80% din productia totala a lumii. In Europa, sofranul este produs in Spania, Grecia si Italia.

Il poti creste, insa, in propria ta gradina. Planta se comporta bine chiar si in zone mai reci decat cele din Spania si Grecia.

Se spune despre sofran ca ii face pe oameni mai veseli. In zilele noastre, planta este considerata unul dintre cele mai scumpe condimente. Un gram de sofran se vinde cu cel putin 4 euro.


Cresterea sofranului


Sofranul (Crocus sativus) este o planta perena, care face parte din familia Iridaceae. Sofranul este o planta care infloreste toamna, in octombrie si noiembrie. Florile de un violet intens, spectaculoase, contin fiecare cate trei stigmate rosii, de pe care se extrage sofranul.

Bulbii de sofran trebuie plantati imediat dupa achizitionare. In aproximativ 4-6 saptamani, planta creste pana atinge o inaltime de 20-30 cm. Planta are pana la 4 flori, fiecare cu stigmate care sunt uscate pentru a obtine praful de sofran.

Pentru a creste sofran, ai nevoie de un sol drenat foarte bine. Sofranul se planteaza vara tarziu. Bulbii se pun adanc in pamant, cam la o adancime de 15 cm, intr-un loc din gradina cu mult soare. Solul trebuie sa fie unul moderat de bogat si sa fie ingrasat toamna cu potasa.

In perioada de crestere, planta trebuie udata bine. Stigmatele de sofran se culeg imediat dupa ce planta a inflorit. In perioada de latenta din vara, planta trebuie lasata in pace, intr-un sol uscat.

Planta este oarecum dificil de crescut, deoarece nu se dezvolta in orice fel de conditii si este vulnerabila in fata unor daunatori. Sofranul poate inflori bine in primul an, dupa care sa infloreasca mai putin. In alte cazuri, sofranului ii ai 1-2 sezoane pana cand incepe sa infloreasca. Nu cultiva sofran intr-o regiune rece si umeda.

Ca daunatori, sofranul trebuie ferit de soareci, veverite, iepuri si pasari. Bulbii de sofran care sunt tinuti in depozite pot sa mucegaiasca.


Intrebuintari in gradina


Sofranul este o planta ornamentala ideala pentru peisajul de toamna. Poti cultiva sofranul in grupuri, in paturi de flori, ca borduri, in gradinile cu roci, in cele cu plante aromatice, de-a lungul aleilor sau in zonele din jurul casei.

Pentru intrebuintarea in bucatarie, stigmatele se culeg din flori, se usuca si se depoziteaza in recipiente sigilate. Cateva flori, insa, nu vor da decat o cantitate extrem de mica de sofran.

Sursa foto: whiteflowerfarm.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare