Plante de gradina

#ingrijire plante #plante de gradina #sipica # ingrijire sipica

Sipica

Sipica (Scabiosa atropurpurea) este o planta ornamentala ce apartine genului Scabiosa, inclus in familia Dipsacaceae. Este originara din Europa si din Asia si se regaseste adesea in gradini datorita florilor sale speciale care atrag o varietate de insecte.


Descriere


Sipica este o planta anuala, vivace si erbacee, cu o inaltime ce variaza intre 15-20 cm si 1 m. Frunzele sale sunt lungi, dintate, iar florile sale, mari si violet, se grupeaza pe un receptacul aproape sferic pe tije lungi. Sipica infloreste de la inceputul verii (uneori chiar din primavara) pana toamna, florile sale atragand, datorita nectarului pe care il contin, o varietate de insecte, inclusiv fluturi si albine, care transforma gradina intr-un spatiu plin de viata.

Sipica reprezinta o alegere excelenta pentru borduri, paturi de flori, dar si pentru ghivece. De asemenea, tulpinile sale cu flori pot fi taiate si folosite in scop ornamental, in vaze, intrucat au o rezistenta ridicata.


Cultivare si ingrijire


Sipica nu este o planta pretentioasa, de aceea va putea fi cultivata in gradina in cele mai diverse tipuri de soluri. Totusi, pentru o dezvoltare optima, se recomanda solurile alcaline. In situatia in care pamantul din gradina este acid, adauga in prealabil var sau alt ingrasamant menit sa modifice pH-ul solului.

Asigura-te, de asemenea, ca pamantul are un drenaj bun. Sipica va avea de castigat daca solul va fi mentinut umed - in acest sens, aplicarea unui strat de mulci iti va fi de folos.

Sipica se dezvolta excelent in zone bine luminate ale gradinii, desi tolereaza si penumbra, si poate face fata cu brio perioadelor de seceta, cu conditia ca acestea sa nu se prelungeasca excesiv. Ideal ar fi sa o cultivi intr-un perimetru protejat de curentii de aer, care nu ii priesc.

Sipica va beneficia de pe urma aplicarii unui ingrasamant pentru plante verzi o data la 4-6 saptamani. In locul acestuia poti folosi un fertilizant cu eliberare treptata, aplicat in perioada plantarii (primavara).

Pentru ca sipica sa produca flori pentru o perioada mai lunga de timp, taie-le pe cele uscate pe masura ce acestea apar. Renunta complet la planta anuala dupa primul inghet al toamnei.


Inmultire


Sipica se poate inmulti prin divizarea tufei sau prin seminte, puterea lor germinativa fiind de 3 ani. Semintele se cultiva, initial, in rasadnite reci incepand cu luna aprilie. Cand devin viguroase, rasadurile se transplanteaza in gradina, avand grija ca distantele intre plante sa fie de 25-30 cm (in cazul varietatilor pitice), respectiv, 45-50 cm (in cazul varietatilor inalte).

Semintele de sipica pot fi sadite direct in gradina, in luna aprilie, insa, in acest caz, florile vor aparea mai tarziu, iar plantele nu vor fi foarte viguroase.

Sipica isi va imprastia si singura semintele, care vor reaparea an de an in gradina, asigurand continuitatea plantei ornamentale.


Boli si daunatori


Sipica este o planta rezistenta, insa periodic se poate confrunta cu putregaiul tulpinii, patarea frunzelor, antracnoza.

Foto: thompson-morgan.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare