INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Plante de gradina

#samanta veche de 1000 de ani #crestere copac #copac biblic #sheba

Sheba, copacul biblic readus la viata, cu ajutorul unei seminte de 1.000 de ani, dezvaluie mistere pierdute

O samanta veche de 1.000 de ani, descoperita in desertul Iudeei, a fost readusa la viata de o echipa de cercetatori dupa 14 ani de studii intense. Arborele care a crescut din aceasta samanta misterioasa, numit „Sheba”, ar putea reprezenta o specie pierduta de copaci cu semnificatie istorica si religioasa, mentionata chiar in textele biblice. Aceasta descoperire remarcabila, publicata recent in jurnalul Communications Biology, a starnit interesul comunitatii stiintifice si arheologice din intreaga lume.

 

Samanta, datand din perioada 993 - 1202 d.Hr., a fost gasita in anii 1980 intr-o pestera din desertul Iudeei de catre o echipa de arheologi. Dupa multe incercari si cercetari, ea a fost in cele din urma cultivata cu succes, iar acum arborele „Sheba” a atins inaltimea de 3 metri. Aceasta specie ar putea purta genele unei populatii disparute de copaci care cresteau candva in sudul Levantului, o regiune care includea Israelul modern, Palestina si Iordania. Aceasta este prima samanta de acest fel gasita in regiune, aducand cu ea promisiunea unor descoperiri unice.

Misterul elixirului biblic „tsori”

O ipoteza fascinanta adusa in discutie de cercetatori este legatura dintre acest copac si „tsori”, o substanta rasinoasa cu proprietati vindecatoare, mentionata in Biblie, in special in Cartea Geneza si in scrierile profetilor Ieremia si Iezechiel. Identitatea exacta a „tsori” a fost mult timp un subiect dezbatut in randul teologilor si istoricilor. Se crede ca aceasta rasina vindecatoare provenea din regiunea istorica Galaad, situata la est de raul Iordan, iar acum, odata cu renasterea arborelui „Sheba”, cercetatorii cred ca au dezlegat misterul substantei biblice.

"Credem ca aceste rezultate sustin cea de-a doua ipoteza a noastra, conform careia 'Sheba' (...) ar putea reprezenta o descendenta de arbori disparuta din aceasta regiune, a caror rasina 'tsori', mentionata in textele biblice, a fost o resursa valoroasa, asociata tamaduirii, dar care nu a fost descrisa ca parfum", sustin cercetatorii, conform studiului.

“Sheba” a fost identificat ca parte a genului Commiphora, un grup de arbori din familia Burseraceae, cunoscut pentru producerea de rasini parfumate, cum ar fi smirna si tamaia. Desi copacul nu a produs inca flori, ceea ce impiedica identificarea exacta a speciei, legatura cu speciile Commiphora din Africa si Peninsula Araba este clara. Aceste rasini erau extrem de pretuite in Antichitate pentru proprietatile lor medicinale si religioase, iar cercetatorii nu exclud posibilitatea ca „Sheba” sa fie un descendent al acestor arbori venerati.

Un arbore cu proprietati medicinale uimitoare

Studiile chimice recente au dezvaluit ca rasina si frunzele arborelui „Sheba” sunt bogate in triterpenoide pentaciclice, compusi biologici activi cunoscuti pentru proprietatile lor antiinflamatorii si anticanceroase. Frunzele si tulpina arborelui contin si squalen, o substanta uleioasa naturala cu proprietati antioxidante si de catifelare a pielii, folosita frecvent in industria cosmetica moderna.

Cercetatorii continua sa analizeze potentialul medicinal al acestui copac si cauta sa identifice un alt compus din rasina arborelui care ar putea avea efecte puternice impotriva cancerului. „Sheba” ar putea reprezenta nu doar o legatura directa cu istoria biblica, dar si o resursa importanta pentru medicina moderna.

Legaturi istorice si culturale

O parte din misterul care inconjoara arborele „Sheba” si rasina sa provine din legaturile istorice si culturale pe care le-ar putea avea cu Antichitatea. Unele specii de Commiphora erau cunoscute pentru producerea asa-numitului „balsam de Galaad” sau „balsam de Iudeea”, substante foarte pretuite in lumea antica pentru efectele lor parfumate si medicinale. Desi nu toate comunitatile stiintifice sunt de acord cu aceasta ipoteza, cercetatorii cred ca „Sheba” ar putea fi un candidat pentru a fi sursa istorica a „balsamului de Iudeea”.

Cu toate acestea, lipsa de compusi aromatici in rasina acestui arbore a dus la abandonarea acestei ipoteze initiale, orientand studiile spre ipoteza ca arborele ar putea fi sursa elixirului biblic „tsori”, mai degraba decat a balsamului parfumat.

Intr-o regiune bogata in istorie si religie, renasterea acestui arbore antic deschide o fereastra catre o lume demult disparuta, oferind totodata promisiuni pentru viitorul cercetarii stiintifice. „Sheba” nu este doar o relicva a trecutului, ci un simbol al legaturii continue dintre om, natura si misterele care inca asteapta sa fie dezvaluite.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului