Plante de gradina

Sezonul bujorilor: Ce trebuie sa stii despre cultivarea si intretinerea lor

Bujorii sunt supranumiti si florile Zeitei Lunii. Ne incanta simturile cu parfumul lor inconfundabil si sunt superbi atat in gradina, cat si in vaza din casa. Daca locuiesti la curte si vrei sa te bucuri de aceste flori minunate, trebuie sa stii cateva lucruri despre plantarea si ingrijirea lor.

Luna mai este sezonul bujorilor, unul scurt, dar extraordinar de parfumat. Bujorii sunt plante delicate, insa daca sunt tratate corsepunzator pot inflori zeci de ani la rand.

Pentru a avea bujori frumosi in gradina sunt cateva lucruri foarte importante de facut, inca de la plantare. Daca faci lucrurile cum trebuie, te vei bucura mult si bine de frumusetea si parfumul acestor flori.

Plantarea si intretinerea bujorilor

Adancimea de plantare nu trebuie sa fie foarte mare si tocmai aceasta este greseala care se face cel mai des. "Coroana" bujorului erbaceu trebuie sa fie cativa centimentri deasupra solului, pentru ca au nevoie ca frigul iernii sa dea semnalul ca vine vremea de inflorire. Concret, radacinile nu trebuie plantate mai adanc de 5-10 cm, deoarece intarzile inflorirea cu 2-4 ani

Bujorii tip pom se planteaza ceva mai adanc. Cel mai bun moment pentru plantarea bujorilor este toamna, cand solul inca este cald, ceea ce le va permite sa se adapteze bine inainte de primavara urmatoare.

Tufele de bujor trebuie sa aiba parte de mult soare, de preferat macar 6 ore pe zi, pentru ca acestea sa fie bogate in flori. Evitati sa ii plantati langa peretii casei sau langa garduri

Bujorii au nevoie de sol fertil si bine drenat, pentru ca radacinile sa nu stea in prea multa umezeala. Cand pregatiti locul pentru plantare, puteti amesteca ingrasamantul organic cu pietris. Solul cel mai bun este cel argilos, imbogatit cu mranita bine putrezita. In jurul tufelor solul trebuie pastrat liber si afanat.

Pentru ca in anul urmator bujorii sa infloreasca din belsug, toamna pot fi "hraniti" cu un strat de ingrasamant bogat in potasiu. Nu ii udati in exces decat in perioade foarte secetoase.

Pentru intretinere, taiati florile atunci cand incep sa paleasca; cel mai bine este sa taiati deasupra primului nod mai puternic. Florile mature de bujor pot fi valorificate si pot fi facute dulceata.

Tufa de bujor se poate taia toamna, pentru indepartarea frunzelor, ceea ce descurajeaza daunatorii si putregaiul cenusiu, o boala care se manifesta prin aparitia unor pete circulare pe tulpina si pe frunze si care afecteaza atat florile, cat si bobocii. Bujorul poate fi afectat si de o ciuperca ce cauzeaza patarea bruna a frunzelor, care se rasucesc si se usuca pe masura ce boala se intinde. Cand planta este atacata de boli, acestea pot fi combatute prin distrugerea partilor din planta care au fost infestate, rarirea tufelor pentru scaderea umiditatii si aerisire, dar si prin tratamente chimice periodice cu Captamn sau Zeama bordeleza.

Cand apar bobocii de bujori, instalati sisteme de sustinere a tijelor, care se vor apleca pana la pamant sub propria greutate.

Bujorii se uda cu masura, chiar si vara, dupa ce nu mai infloresc, in special iulie-august, cand planta incepe deja sa se pregateasca pentru anul urmator.

Daca doriti sa inmultiti bujorii prin divizarea tufei, este de preferat sa faceti aceasta operatiune toamna, in septembrie-octombrie, cu atentie sporita la mugurii subterani, care sunt fragili. Radacinile recoltate pentru inmultire trebuie sa aiba cel putin doi astfel de muguri bine dezvoltati.

Daca sunt plantati si ingrijiti corect, bujorii pot inflori si dincolo de luna mai, pana spre toamna. Bujorii de gradina sunt, cel mai des, roz sau albi, insa exista si specii rosii, galbene sau purpurii, care iti vor incanta simturile cu florile lor bogate si parfumate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare