Plante de gradina

# plante exotice #gradina #plante gradina # sagotierul japonez

Sagotierul japonez, o planta exotica pentru gradina ta

Sagotierul japonez este o planta exotica ornamentala care poate constitui o adevarata piesa de rezistenta in gradina ta. Planta creste lent, insa este nepretentioasa si poate fi un element deosebit intr-un spatiu verde alaturi de alte plante exotice.

Sagotierul japonez (Cycas revoluta): caracteristici

Sagotierul japonez sau palmierul sago (Cycas revoluta) este o planta vesnic verde, cu aspect de palmier. Cycas revoluta este originar din Japonia, dintr-o zona subtropicala.

Planta a supravietuit de-a lungul timpului, exemplare ale acestei specii existand pe pamant chiar si in perioada Mezozoica, cu peste 150 de milioane de ani in urma. Astazi, sagotierul japonez este utilizat ca planta de interior, dar si ca planta ornamentala de gradina. In zonele reci si cele cu climat moderat, este indicat ca planta sa fie crescuta in interior. In zonele calduroase, sagotierul poate sa stea in aer liber pe toata durata anului.

In prezent, in lume exista in jur de 10 specii de palmier sago. Originara din Japonia, planta creste pana la o inaltime de 30 de metri. Sagotierul japonez are o crestere lenta, inaltimea maxima fiind atinsa in jumatate de secol.

Sagotierul japonez este apreciat datorita frunzisului sau simetric, cu un trunchi latos, cu ramificatii care il fac foarte atractiv. Planta poate realiza combinatii reusite alaturi de palmieri si iarba ornamentala, in gradini cu pietris si nisip sau de-a lungul aleilor.

Cum ingrijesti sagotierul japonez

Cycas revoluta este o planta care nu necesita in mod obligatoriu o atentie speciala. Este recomandat ca planta sa creasca intr-un loc insorit sau partial insorit. Cel mai adesea, sagotierul este crescut in ghiveci. Este recomandat ca ghiveciul sa fie rasucit zilnic, pentru ca planta sa primeasca lumina directa si sa se dezvolte egal.

Pamantul trebuie udat cand este uscat, cu putina apa. Pentru transplantare, Cycas revoluta trebuie mutat inainte de aparitia primelor frunze. Transplantarea plantelor se face la 1-2 ani. Sagotierul prefera un sol nisipos, bine drenat, cu putina materie organica. In cazul in care se folosesc fertilizatori, acestia trebuie sa fie diluati si intr-o cantitate mica. Fertilizatorii puternici distrug radacina plantei.

Planta trebuie tinuta la temperaturi care sa nu fie mai mici de -10 grade Celsius si nici mai mari de 41 grade Celsius. Daca aceste praguri sunt depasite, planta trebuie dusa in casa pentru a supravietui. Atata timp cand trunhiul ramane ferm, planta are sanse sa-si revina dupa un soc termic.

Sagotierul poate fi inmultit prin seminte. Semintele proaspete se lasa la maturat 2-3 luni intr-un loc racoros inainte sa fie plantate. In cazul utilizarii unor seminte vechi, acestea se tin in apa 24 de ore. Semintele se pun intr-un sol umed, care se pastreaza cald, pentru a favoriza germinarea. Dupa 2-3 luni acestea vor incolti.

O a doua metoda de inmultire la Cycas revoluta este cea prin butasi. Acestia se iau cu o portiune de radacina de la baza plantei. Se indeparteaza frunzele si butasii se planteaza intr-un sol umed si drenat. Este recomandat sa se faca acest lucru iarna, cand planta este in stare latenta.

Foto: pacsoa.org.au
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului