Plante de gradina

#plante medicinale #gradina #plante gradina

Recoltarea plantelor medicinale

In lunile de vara se pot recolta cu usurinta plantele medicinale din gradina ta. Pentru recoltare, ai nevoie numai de un loc uscat si hartie. Profita de zilele insorite si uscate ale verii sa culegi teiul, musetelul sau alte plante medicinale de la tine din gradina.

Recoltare tei

Florile de tei se recolteaza incepand cu jumatatea lunii iunie, intr-o zi insorita si uscata. Florile se recolteaza cu bracteea insotitoare. Cel mai bun moment sa culegi teiul este cand majoritatea florilor au inflorit complet, existand numai cativa boboci intredeschisi. Nu se culeg florile uscate si nici cele care au inflorit partial.

Recoltarea se face manual sau prin taierea cu foarfeca a crengilor tinere si culegerea florilor de pe acestea.

Florile de tei se presar pe coli de hartie, intr-un singur strat, intr-o incapere uscata si aerisita, unde planta se lasa la uscat. Apoi, planta medicinala poate fi depozitata in saculeti de panza sau in pungi de hartie, intr-un loc fara umezeala. O metoda alternativa de uscare este cea artificiala, la o temperatura de 35 grade Celsius.

Recoltare musetel

Musetelul se poate recolta intre mai si august, gratie perioadei lungi de inflorire. Recolteaza musetelul dintr-un camp unde nu s-au folosit substante toxice si dintr-un loc departe de strazi si de surse de poluare. Este important acest aspect deoarece florile absorb substantele nocive care se vor transmite, astfel, in organism odata consumata planta.

Este bine sa recoltezi musetelul la miezul zilei, intr-o zi uscata. Alege acele flori cu florile plate, bine deschise, cu petale dispuse orizontal. Nu recolta plantele care abia au inflorit, plantele care au coditele foarte lungi sau pe cele cu florile uscate. Floarea se taie lasand o codita de aproximativ 2 cm. Culesul se poate face manual sau cu piepteni speciali.

Acasa, intr-o camera uscata si bine aerisita, intinde coli curate de hartie, neimprimate. Aseaza florile rasfirat, la uscat. Periodic, intoarce florile pentru a evita mucegairea. Lasa-le la uscat in jur de 7 zile. Depoziteaza apoi musetelul in pungi de hartie sau in saculeti din material textil, pentru ca plantele sa poata respira si sa eviti, astfel, umezeala.

Recoltare galbenele

Galbenelele se recolteaza din iunie pana in octombrie, intr-o zi insorita. Este recomandat sa culegi plantele medicinale regulat, pentru a favoriza aparitia inflorescentelor. Initial, galbenelele se recolteaza la 2-3 zile, iar mai tarziu, acestea se culeg mai rar.

Poti usca galbenelele in mod traditional, pe coli de hartie sau chiar pe site, intr-un strat subtire, intorcandu-le des. In acest fel eviti ca plantele sa transpire si sa mucegaiasca. Depoziteaza galbenelele intr-un loc uscat, intunecos, bine aerisit.

A doua modalitate de uscare o reprezinta uscatoria calda, cu temperaturi intre 40 si 50 grade Celsius. Pentru aceasta varianta, galbenelele se usuca initial 2-3 zile intr-o incapere uscata.

Recoltare cozi de cirese

Odata cu recoltarea fructelor, se culeg si cozile de cirese, in iunie-iulie. Acestea trebuie spalate bine, se lasa la scurs si se indeparteaza impuritatile dintre codite, cum sunt resturile de frunze.

Pune cozile de cirese intr-un singur strat pe o coala de hartie. Cozile de cirese trebuie intinse in asa fel incat sa nu se atinga intre ele. Se aseaza la uscat intr-un loc ferit de umezeala.

Cozile de cirese se usuca pana cand devin crocante. Pastreaza-le in saculeti de hartie, intr-un loc uscat.

Foto: johnnyseeds.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului