Plante de gradina

# lucrari de toamna gradina #trandafiri #lucrari de toamna #ingrijirea trandafirilor

Pregatirea trandafirilor pentru sezonul rece. Trei lucrari esentiale de toamna

Trandafirii bine ingrijiti infloresc pana tarziu in toamna, insa chiar si cand inca iti bucura ochii si sufletul este bine sa nu intarzii cu pregatirea lor pentru sezonul rece.

Trandafirii sunt plante rezistente si in general putin pretentioase. Totusi, pentru a inflori abundent si pentru a te bucura de frumusetea lor timp indelungat, sunt cateva lucrari pe care este bine sa le faci in fiecare toamna, ca pregatire pentru sezonul rece.

Curatarea, toaletarea si taierea trandafirilor toamna sunt esentiale pentru o inflorire bogata si pentru sanatatea plantelor in sezonul urmator. De asemenea, toamna este un moment bun pentru a planta sau a transplanta un trandafir.

Pregatirea trandafirilor pentru iernat 

Lucrarile nu sunt dificil de facut, dar sunt foarte importante pentru ca arbustii sa treaca de iarna sanatosi si vigurosi.

Curatarea trandafirilor presupune indepartarea tuturor florilor trecute, ofilite sau uscate, care ar putea mucegai din cauza umezelii si a temperaturilor scazute. Fructele dezvoltate de trandafiri, macesele, trebuie in general indepartate si ele odata cu florile batrane, pentru a stimula astfel cresterea plantei. Totusi, la inceput de sezon rece acestea vor fi lasate la locul lor.

Toaletarea trandafirilor presupune indepartarea frunzelor uscate sau bolnave, care prezinta urme de patare neagra, mucegai sau rugina. Adunati si frunzele infectate care au cazut deja pe pamant pentru ca acestea pot favoriza mentinerea bolii si in anul urmator.

Operatiunea de taiere a trandafirilor poate fi facuta si toamna, dar si primavara, in functie de preferinte. Indepartati ramurile care sunt bolnave, uscate sau incrucisate, aerisind pe cat posibil centrul tufei, pentru a asigura o aerisire optima a acesteia.

Scurtati ramurile lungi in cazul tufelor inalte, pentru a preveni ruperea lor in perioadele cu viscol puternic, dar si pentru a proteja radacina, ce se poate slabi atunci cand tulpinile sunt batute de vant din toate directiile. Ideal este sa le tiati chiar deasupra unui mugure orientat catre exteriorul tufei.

Toamna este anotimpul perfect pentru a planta sau transplanta trandafiri

Daca aveti in curte trandafiri pe care vreti sa ii mutati intr-un loc mai bun, nu ezitati sa o faceti. Faptul ca trandafirul este inca in vegetatie nu trebuie sa va descurajeze, desi ideal este ca el sa fie mutat in timpul dormantei (repaus vegetativ). Un trandafir poate fi transplantat si toamna tarziu, cu conditia sa te asiguri ca nu va aparea inghet la sol inainte ca el sa se acomodeze. "Mecanismul" este sa sapi ceva mai departe de radacini, pentrua nu le deteriora si sa scoti cat mai multe posibil, chiar cu mai mult pamant. Totul se muta intr-o groapa noua, care se acopera pe jumatate cu amestec de pamant si ingrasamant, se uda, se umple apoi cu restul de amestec si se uda din nou. Trandafirii iubesc soarele, prin urmare transplantarea trebuie sa fie facuta intr-un loc cu multa lumina directa.

Butasii noi de trandafir se pot planta toamna, cu conditia sa aiba timp sa se acomodeze in locul ales inainte de sosirea iernii. Răsadul se planteaza intr-o groapa cu putin nisip, pentru o buna drenare a apei, care se acopera cu pamant amestecat cu ingrasamant

aveti de gand sa ii pozitionati mai bine in curte, sau de a plana arbusti tineri. In acest din urma caz, trandafirul nou pe care l-ai dorit pe langa casa va avea timp sa se acomodeze inainte de sosirea iernii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare