Plante de gradina

#ingrijire plante de gradina #plante de gradina #crizanteme #pregatire iarna

Pregatirea crizantemelor pentru sezonul rece

Crizantemele sunt unele dintre cele mai apreciate flori de toamna datorita rezistentei lor pana tarziu, spre sfarsitul sezonului si mai ales gratie coloritului viu. Crizantemele sunt disponibile intr-o paleta larga de culori si reusesc sa inveseleasca gradina de toamna atunci cand alte plante deja s-au uscat. Pentru iernat, este bine sa faci cateva pregatiri, astfel incat crizantemele sa poata fi pastrate corespunzator.

Iata ce trebuie sa stii despre pregatirea crizantemelor pentru sezonul rece:


1. Plantarea crizantemelor


Prima ingrijire a crizantemelor in sezonul rece se face inca de cand florile sunt plantate. Este important ca solul sa fie bine drenat. Daca solul este drenat, nu se poate forma gheata in jurul radacinilor, iar planta nu va muri.

Daca lasi crizantemele afara, acestea ar trebui sa fie intr-un loc ferit de vanturile puternice ale iernii.

Daca ai cumparat crizantemele in ghivece, acestea trebuie plantate in gradina cat mai repede. Facand acest lucru, dai plantei suficient timp pentru ca radacina sa se prinda bine. O planta bine fixata in pamant are mai mari sanse sa reziste peste iarna.


2. Izolarea crizantemelor toamna


Toamna este momentul perfect pentru a izola crizantemele. Dupa ce da primul inghet, frunzele crizantemei mor. Curata tulpina de frunze, apoi taie-o la cativa centimetri de sol. Este bine ca tulpina sa iasa putin din pamant pentru ca anul urmator aceasta sa creasca din nou. Crizantemele cu tulpinile taiate pana jos cu greu mai reusesc sa creasca iar, odata cu sosirea anotimpului calduros.

Se poate construi un microclimat pentru plante pozitionandu-le pe latura sudica a unei cladiri sau intr-un loc adapostit. O alta modalitate este sa asezi planta intr-o minisera.


3. Adauga mulci pentru protejarea crizantemelor


Dupa ce pamantul a inghetat, adauga un strat gros de mulci pe crizanteme. In acest fel, solul este izolat, iar planta este protejata de temperaturile reci din iarna. Totodata, stratul impiedica scurgerea apei in zilele insorite cand gheata de la suprafata se topeste.


4. Uda crizantemele


Chiar si dupa ce florile s-au ofilit, continua sa uzi planta pentru ca radacina sa creasca in continuare. Ai grija, in acelasi timp, ca solul sa fie bine drenat, deoarece radacinile crizantemelor nu rezista in apa statuta.


5. Pastrarea crizantemelor in interior


O alta modalitate de a ajuta crizantemele sa reziste peste iarna este ca acestea sa fie scoase si mutate in ghivece. Recipientele se pastreaza intr-un spatiu protejat, cu o temperatura de cel putin 5 grade si cel mult 10 grade Celsius. Planta se uda constant.

Poti alterna cele doua metode pentru a vedea care functioneaza mai bine in regiunea ta. Ambele metode au avantaje si dezavantaje si numai gradinarul poate stabili care este cea mai potrivita pentru el. Pregatirea crizantemelor pentru iarna ofera satisfactia de a creste planta intr-un ciclu complet, ajutand-o sa se dezvolte din nou in primavara, odata cu schimbarea temperaturii.

Sursa foto: saisons-vives.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului