Plante de gradina

#trandafiri iarna #protejare trandafiri #trandafiri #inghet #iarna #protejare trandafiri iarna

Pregateste trandafirii pentru iarna! Cum ii protejezi de inghet

Vrei sa te bucuri de frumusetea trandafirilor tai si anul urmator? Atunci, trebuie sa stii ca acestia au nevoie de ingrijiri speciale, daca vrei sa reziste inghetului de peste iarna. Iata cum ii terbuie sa-i protejezi de inghet in functie de specie.

Tunderea tufelor

Tunderea tufelor de trandafiri se face in momentul in care trandafirii intra in repaos vegetativ. Acest lucru se intampla in momentul in care temperaturile din timpul noptii scad sub 0 grade Celsius. Tunde ramurile putrede, uscate, si pe cele afectate de boli ori daunatori. De asemenea, trebuie tunse si ramurile care au muguri nedezvoltati sau cele care au crescut foarte mult.

Atentie! Nu tunde in exces trandafirii, deoarece nu vor rezista gerului. Taierea acestora se face primavara cand pericolul inghetului trece si incepe procesul de dezmusuroire.

Invelirea (musuroirea) plantei

Musuroirea trandafirilor se face la finalul lunii noiembrie, sau chiar mai devreme, in functie de conditiile meteo, insa inainte de caderea primului inghet.

Protejarea plantei de inghet se face cu ajutorul pamantului. Pentru acest proces trebuie sa ridici in jurul tufei un musuroi de pamant de aproximativ 25-30 de cm. Tine cont de faptul ca musuroiul format trebuie sa ajunga pana la primele ramuri ale plantei sau chiar sa le acopere in totalitate, daca sunt joase.

Pamantul folosit pentru construirea musuroiului trebuie sa fie un amestec de pamant cu nisip si turba, in proportii egale. Acest amestec va permite drenarea apei si va mentine o temperatura constanta a solului, protejand astfel tufa de inghet. Batatoreste usor pamantul cu ajutorul mainii pentru a-l fixa. La final adauga un strat protector de paie, rumegus si/sau frunze de aproximativ 5-10 cm grosime. Ca acesta sa nu fie spulberat de vant, inveleste totul cu o plasa, iar pe marginea plasei adauga cateva pietre care sa o tina.

ATENTIE! Nu folosi folie de plastic sau conuri de plastic, ori alte materiale care nu permit circulatia aerului, deoarece umezeala ramasa in jurul tulpinii poate duce la aparitia mucegaiului, ce va afecta intreaga planta.

Sursa foto: kickassthings.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului