Plante de gradina

#insecte #insecte gradina #polenizare gradina #polenizare naturala #insecte polenizatoare

Polenizare naturala? Iata cum poti atrage insectele in gradina ta

Insectele sunt deranjante pentru oameni, insa sunt atat de utile plantelor. Ele ajuta la polenizare si, deci, la inmultirea plantelor, de aceea trebuie sa faci tot posibilul sa le tii cat mai aproape de gradina ta. Iata cum atragi polenizatorii in preajma plantelelor tale preferate:

Insectele si plantele pe care le iubesc

80% dintre plante se bazeaza pe polenizare pentru supravietuire. De aceea, prezenta insectelor este vitala. Iar plantele s-au adaptat in timp. Unele flori imita culorile si chiar formele masculilor sau femelelor unor specii de insecte sau au un parfum asemanator feromonilor produsi de insecte femele. Iata care sunt cei mai importanti polenizatori naturali:

Sursa foto: organicauthority.com

Albinele sunt poate insectele care iubesc cel mai mult plantele. Dar ce anume le atrage? Specialistii sustin ca albinele sunt atrase de florile viu colorate, pline de nectar, preferandu-le de cele mai multe ori pe cele in forma tubulara, care le ofera protectie. Albastru, galben, lila, mov sau roz sunt in general culorile care le atrag cel mai mult, insa nu vor refuza nici plantele albe sau galbene. De asemenea, florile lor preferate sunt cele care emana un parfum dulce sau usor mentolat. Asadar, planteaza in gradina ta iasomie, gerbere, petunii sau zorele, iar albinele vor roi in jurul lor.

Sursa foto: winwinfarm.com

Fluturii contribuie si ei la inmultirea plantelor prin polenizare. Insa trebuie sa stii ca florile razlete nu sunt pe placul lor si nu ii vor atrage niciodata. Au nevoie de plante grupate ca sa aiba curajul sa se apropie de ele. Cresonul de piatra este planta care atrage ca un magnet fluturii in gradina. Galbenelele, liliacul sau ochiul boului sunt alte flori pe care fluturilor le place sa se aseze.

Sursa foto: fs.fed.us

Pasarile mici nu sunt doar excelenti polenizatori, ci iti si curata gradina de la omizi, paianjeni sau insecte care ti-ar putea afecta culturile. Aseaza cateva casute pentru pasari in copaci, dar si cateva vase pline cu seminte. Daca le pui la dispozitie si vase cu apa, pasarile nu vor mai pleca din gradina ta.

Plantele de gradina care au nevoie de polenizare

Pomii fructiferi, pepenii, castravetii sau dovlecii au mare nevoie de polenizare pentru a supravietui. De asemenea, rosiile depind in cea mai mare parte de acesti polenizatori naturali. Iar polenizarea capsunilor cu ajutorul insectelor sporeste calitatea fructelor.

Sursa foto: botanyrambles.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului