Plante de gradina

#plante #gradina #plante gradina #plante perene

Plante perene ideale pentru zonele umbroase si uscate din gradina

Zonele umbroase, dar deloc umede, ale gradinii pot reprezenta o adevarata provocare. Daca de regula raman golase, afla ca le poti infrumuseta si imbogati cu ajutorul unor plante rezistente, care se adapteaza perfect zonelor de acest tip ale gradinii. Descopera-le pe cateva dintre ele in cele ce urmeaza!

1. Vinetica

Vinetica (Ajuga reptans) este o planta perena cu flori frumoase si un frunzis incredibil. Te vei putea bucura de coloritul sau special - care difera, in functie de varietate, de la verde inchis la verde deschis, cu striatii etc. - de primavara pana toamna tarziu.

Vinetica se descurca excelent in zonele umbroase si uscate, insa nu ar strica sa o amplasezi in asa fel incat sa beneficieze si de cateva ore de soare pe zi, astfel incat frunzisul sau sa poata capata coloritul spectaculos pentru care planta este renumita.

2. Priboiul

Priboiul (Geranium macrorrhizum) este o planta perena excelenta pentru cultivarea in zonele umbroase si uscate. Pe langa adaptabilitatea si rezistenta sa crescuta, priboiul este si o planta cu un aspect placut, cu frunze aidoma fulgilor de nea (ca forma). Tot frunzisul atrage atentia si toamna, cand capata nuante portocalii-rosiatice.

Pe masura ce se dezvolta, priboiul va deveni o adevarata planta tip gazon, data fiind inaltimea sa redusa, si va acoperi zonele golase, umbrite si uscate, cu un frunzis delicat si floricele roz.

3. Laptele cucului

Laptele cucului (Euphorbia polychroma) se dezvolta adesea in zone bine luminate, insa tolereaza si umbra, inclusiv in regiunile foarte calduroase si uscate. La fel ca priboiul, este evitata de daunatori, in special de caprioare si de iepuri.

Laptele cucului este spectaculos primavara, cand produce o bogatie de flori galbene, insa si dupa ce perioada de inflorire a trecut, te vei putea bucura de frunzisul sau cu aspect placut, colorat in nuante de verde cu irizatii argintii. La sosirea toamnei, frunzele verzui vor capata o nuanta rosiatica minunata.

Laptele cucului este o planta rezistenta. De altfel, se descurca excelent in solurile uscate, sarace in nutrienti, preferandu-le pe acestea in detrimentul solurilor umede.

4. Spanzul

Spanzul este o planta superba pe care poti conta in zonele umbroase si uscate ale gradinii. Cu frunzele sale groase, ca de piele, spanzul este o adevarata incantare in gradina. Nu trebuie ignorate nici florile sale care, in functie de varietate, sunt colorate in nuante de alb, crem, galben, verde, rosu si violet.

Solurile uscate nu reprezinta o problema pentru spanz. Insa, daca vrei ca planta sa cunoasca o dezvoltare spectaculoasa, este important sa retii ca se descurca mai bine in solurile umede si bogate in materie organica.

5. Urzica moarta

Urzica moarta (Lamium) poate fi folosita, la randul ei, la acoperirea zonelor golase, umbroase si uscate ale gradinii, intrucat se adapteaza cu usurinta. Planta are un frunzis placut, adesea presarat cu dungi argintii. Infloreste de-a lungul intregii veri, producand flori roz, alb si violet.

Urzica moarta se raspandeste rapid, astfel ca poate acoperi cu repeziciune un sol golas. Prefera solurile umede, insa le tolereaza si pe cele uscate.

Foto: ferrebeekeeper.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului