Plante de gradina

#iedera #ghiocel #plante gradina #gradina umbroasa #crinul de toamna

Plante pentru o gradina umbroasa si uscata

Chiar daca intreaga ta gradina este situata intr-o zona umbroasa si uscata, te poti bucura de plante decorative frumoase in gradina ta.



Alegerea plantelor este foarte importanta atunci cand conditiile din gradina ta nu sunt ideale pentru cele mai multe plante. Afla ce plante cresc cel mai bine intr-o gradina umbroasa si uscata.


crinul de toamna


Crinul de toamna (Hosta minima) poate fi o alegere perfecta deoarece are cel mai mare volum al frunzisului dintre plantele de gradina care pot creste intr-o zona umbroasa si uscata.

Cu o inaltime de minim 30 cm, crinul de toamna este folosit si ca planta decorativa, pentru frunzele sale in forma de inima. Pentru ca se dezvolta cu un frunzis stufos, aceasta planta sufoca cu succes buruienile care pot incerca sa se dezvolte langa ea.

Crinul de toamna are nevoie de ingrijire la sfarsitul verii, cand frunzele uscate trebuie indepartate de gradinar. Pentru a-i asigura succesul, poti acoperi pamantul cu mulci in jurul plantei.


Pachysandra japoneza


Pachysandra japoneza (Pachysandra terminalis) este o planta erbacee perena care ramane activa si pe timpul iernii, cu o usoara schimbare de aspect a frunzelor, ce pot capata o culoare galbena sau maronie.

Aceasta planta prefera un mediu cu un sol acid si umiditate medie, insa poate creste cu succes si in zonele uscate. Lasata sa se dezvolta, Pachysandra japoneza va crea un covor verde de vegetatie in gradina ta, putand chiar sa se raspandeasca mai mult decat iti doresti.


Ghiocelul


Chiar daca gradina ta nu ofera conditii propice pentru multe plante, primavara te poti bucura de primele flori ale sezonului, ghioceii (Galathus nivalis). Planteaza toamna bulbi de ghiocei la o distanta de maxim 7,5 cm distanta unul de altul, daca iti doresti un grup impresionant de ghiocei primavara.

Pentru ca infloresc primii, ghioceii se vor descurca si cu soare putin in gradina ta. Nu curata plantele inainte ca frunzele sa se fi ingalbenit, pentru ca ghioceii tai sa poata stoca substante nutritive pentru anul urmator.


Saschiul


Cunoscut sub numele stiintific de Vinca minor, saschiul este o planta care iti ofera nu numai un covor verde fara prea mult soare, ci si flori albastre ce iti pot colora gradina primavara.

Saschiul nu se inalta prea mult, dezvoltandu-se pe orizontala in gradina ta, acoperind pamantul cu frunze. In afara de florile de primavara, saschiul infloreste intermitent si de-a lungul verii si se poate raspandi foarte rapid in gradina ta.


Iedera englezeasca


Dintre toate plantele care rezista bine intr-un mediu fara prea mult soare si umezeala, iedera englezeasca (Hedera helix) este cea care se dezvolta cel mai repede si chiar poate pune in pericol alte plante prin viteza raspandirii.

Aceasta specie de iedera produce flori micute alb-verzui, insa este cultivata pentru frunzele decorative. Nu planta iedera englezeasca langa copacii din gradina ta! Aceasta planta cataratoare poate acoperi aproape complet un copac, limitand drastic lumina soarelui care ajunge la frunzele copacului.



Sursa foto: Hersheyfamilynursery.tripod.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului