Plante de gradina

#plante #gradina #plante gradina #gradina italieneasca

Plante de gradina pentru mancaruri italienesti

Cei carora le place bucataria italieneasca pot cultiva in propria gradina legume si verdeturi specifice acesteia. Este important ca plantele sa se bucure de soare si caldura si sa fie protejate de inghet.

Iata cum sa cultivi plante de gradina pentru mancarurile italienesti:

Pomi fructiferi in gradina italieneasca

Fructele specifice bucatariei italienesti sunt, in general, fructe specifice zonelor calduroase. De aceea, arborii fructiferi precum smochinul sau lamaiul este bine sa fie crescuti in casa, unde sunt protejati de intemperii. Alti pomi fructiferi, cum este piersicul, trebuie plantati intr-o zona insorita din gradina si ferita de vant.

Temperatura pentru gradina italieneasca

Plantele specifice gastronomiei italienesti sunt, in general, iubitoare de soare si prefera zonele calde, cu un sezon estival lung. Cum in Romania clima este mai rece, plantele precum ardeii si vinetele pot avea nevoie de protectie impotriva inghetului. Una dintre cele mai bune solutii o reprezinta sera.

Plante aromatice

Plantele aromatice sunt esentiale in orice gradina cu specific mediteranean. Cultiva patrunjel, busuioc, maghiran, cimbru, rozmarin etc. Poti creste aceste plante din seminte sau butasi, in gradina sau in ghivece. Cultiva plantele aromatice intr-un loc insorit, unde au parte de soare cel putin 5 ore pe zi. Asigura un bun drenaj al solului. In ceea ce priveste solul, se poate folosi unul nisipos pentru majoritatea plantelor aromatice.

Verdeturi italienesti

Bucataria italieneasca are la baza multe salate in componenta carora se regasesc salata verde, rucola, fenicul etc. Rucola, de exemplu, poate fi cultivata pe toata perioada anului. Poti cultiva rucola din seminte, care germineaza rapid, in cateva zile. In aproximativ 1 luna - 1 luna si jumatate, rucola este gata de recoltare si in locul ei poate fi crescuta alta.

Fenicul

Feniculul este un alt ingredient regasit in preparatele italienesti pe care il poti cultiva si la tine in gradina. Este recomandat ca planta sa fie crescuta intr-un loc insorit, unde are parte de caldura. Poti cultiva fenicul din seminte. Acestea germineaza relativ repede, in aproximativ doua saptamani. Feniculul se dezvolta mai greu cand este replicat si transplantat.

Rosii

Rosiile nu pot lipsi dintr-o gradina cu plante specifice bucatariei italienesti. Sustine plantele pe paliere pentru a le asigura pozitia verticala. Indeparteaza lastarii de la axila frunzelor pentru ca planta sa aiba suficienta hrana si apa. Iriga rosiile periodic, tinand cont si de conditiile climaterice. Este bine ca tomatele sa fie irigate cel putin o data pe saptamana, cu jetul indreptat spre radacini.

Cand cultivi rosii, una dintre preocuparile esentiale o reprezinta daunatorii. Tratamentele de prevenire se fac imediat dupa plantare, deoarece tomatele sunt plante vulnerabile la multi daunatori: coropisnita, fainarea, mana etc. Rosiile au nevoie de un sol fertil, imbogatit periodic. La inceput, rasadurile au nevoie de un sol imbogatit mai des, cam o data la 10 zile.

Foto: michigan-garden.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare