Plante de gradina

#plante de gradina #animale salbatice #gradina de legume #gandaci gradina

Plante care alunga unele animale salbatice din gradina

Unele animale salbatice nu au ce cauta in gradina ta si cu toate acestea este foarte dificil sa le tii la distanta de culturile pe care le ingrijesti cu atat de mult suflet si daruire. Pentru a nu cadea victima distrugerilor pe care aceste animale le pot face in gradina, ai la dispozitie o gama larga de plante pe care le poti insamanta. Mirosul acestora indeparteaza animalele si iti mentine gradina de legume si flori in stare excelenta.

1 Plante care alunga caprioarele

Caprioarele sunt animale foarte simpatice atunci cand le vezi in padure sau la televizor. Nu acelasi lucru vei spune despre aceste animale dupa ce iti fac praf gradina. Caprioarele obisnuiesc sa roada frunzele legumelor si plantelor. In general, nu sar garduri pentru a ajunge in gradina, insa orice portita uitata deschisa ii creeaza culoar pentru a patrunde in culturile tale.

Pentru a tine caprioarele la distanta, poti planta la marginea gradinii cateva plante pe care nu le suporta: rozmarin, coada soricelului, oregano, monarda, anason, levantica, vetrice, clematis si plante din genul Geranium.

2 Plante care alunga iepurii de camp

La fel ca soarecii sau alte rozatoare si iepurii de camp iti pot da batai de cap daca intra in gradina ta de legume si flori. Cand le este foame, iepurii de camp mananca aproape orice, in special legume si cereale. Daca doresti sa alungi iepurii din gradina, poti semana anumite tipuri de plante care nu sunt pe placul acestor animale salbatice. Este indicat sa monitorizezi permanent gradina, pentru a vedea daca plantele au efect.

In general, iepurii de camp evita gradinile daca simt miros de menta, rubarba, dalii, crini galbeni, crini de toamna (albi), degetelul rosu, echinacea si verbena.

3 Plante care alunga porcii mistreti

Porcii mistreti sunt animale salbatice extrem de puternice si greu de alungat. Actioneaza noaptea si pot distruge o buna parte din culturile tale. Galagia si focul tin porcii mistreti departe de gradina, insa nu tot timpul poti face foc in gradina. In ceea ce priveste zgomotul, poti atarna de gard o sfoara pe care agati doze de bere, conserve sau orice alte obiecte asemanatoare, care produc galagie atunci cand sunt miscate.

Poti salva cartofii, porumbul si chiar straturile de legume plantand urmatoarele tipuri de plante: liliac, rozmarin, ardei iute, castraveti, irisi, vinete, galbenele, salvie si hibiscus. Este indicat sa nu te bazezi doar pe aceste plante. Chiar daca nu sunt pe placul misteretilor, foamea ii va face sa treaca, uneori, peste acest inconvenient.

4 Plante care alunga gandacii

Anumite soiuri de gandaci daunatori traiesc doar in pamant si nu apuci sa-i vezi daca nu sapi solul. Unele legume, printre care ceapa si usturoiul, sunt atacate mai rar de gandaci, din cauza substantelor iuti pe care le contin. Pentru a tine departe de gradina cat mai multe tipuri de gandaci, poti planta petunii, vetrice, fasole verde, rozmarin, galbenele, sparanghel, cimbru si telina.

5 Plante care atrag insecte benefice

Insectele benefice sunt, de multe ori, dusmanul numarul unu al insectelor daunatoare, de aceea este bine sa-si faca veacul in gradina ta. Gargaritele, chrysopa, syrphida, paianjenii si mustele tachinide sunt atrase de marar, galbenele, coriandru, menta creata, fenicul, busuiocul cerbilor, patrunjel, morcovi, papadii si iarba fluturilor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului